Hirdetés

A 2018-as Sony WH-1000XM3 olyan teszttermék volt, melyet nagyon fájó szívvel küldtünk vissza a japán gyártónak. Most, bő két évvel később az XM3 még mindig ott van a lista elején, ha valakinek aktív zajszűrős fejhallgatót kell ajánlani, viszont megérkezett utódja, a Sony WH-1000XM4, mely az XM3 legnagyobb hiányosságait pótolja.

Az XM4-ek szimultán csatlakoztathatók több eszközhöz, fejlődött a bennük található mikrofonok hangminősége, végre érzékelik, hogy mikor veszi le őket az ember és a zajszűrési képességek is fejlődtek. Külsőre azonban nincs változás az elődhöz képest, illetve a 130 ezer forintos induló árban sem. Ellenben az XM3 új ára bő 30-40 ezer forinttal csökkent az új modell érkezésével, így ha valakinek nincs szüksége a leg-legre, amit a Sony az ANC-s fejhallgatók piacán nyújt, az nézze meg az XM3-ról készített videót és nyugodtan válassza azt, meg lesz vele elégedve. Viszont ha valakinek nem elég a tavalyi modell, az olvassa tovább a cikket!

Külső, dizájn, kényelem

Az XM4 szinte megegyezik az XM3-mal, amely szinte megegyezik az XM2-vel, amely szinte kiköpött XM1 (ami még MDR-1000X néven jelent meg). A Sony az elmúlt öt évben adta ki mind a négy generációt, melyek közül már az első is szolid, letisztult külsővel bírt. Plusz, a termékvonalat elsősorban azoknak szánják, akik sokat ingáznak — vagy repülnek, ha nincsen éppen világjárvány —, a széria darabjainak pedig minden egyes darabja feltűnésmentesen viselhető egy reptéren vagy egy vonaton. A termék nevét leszámítva semmi nincs, ami külsőleg megkülönbözteti az XM4-et az XM3-tól.

A műanyag házú XM4 összeszerelési minősége kimagasló, nem recseg és nem ropog, az anyag flexibilis, így nem kell tartanunk attól sem, hogy eltörik, ha nem a hordozó bölcsőjébe tesszük, hanem csak bedobjuk a táskánkba. A párnák bélése puha, a fülkagylók órákon át történő használata sem okozott kényelmetlenséget, pedig szemüveggel is használtam az eszközt. Igaz, a Bose termékeinél szorosabban ül a Sony fejhallgatója az ember fején.

A doboz tartalma elfér a hordozó tokban (leszámítva a papírokat)

A bal kagylón találjuk az NFC chipet — ami Androiddal képes gyors párosításra —, a bekapcsoló- és a programozható gombot, illetve a 3,5-ös jack csatlakozót. A gombok mellett egy LED jelzi, amikor töltőre kerül a fejhallgató, illetve amikor ki- vagy bekapcsoljuk. A jobb kagylón a töltéshez igen, ám hangátvitelhez nem használható USB Type-C csatlakozó kapott helyet. Emellett ennek a kagylónak az oldala érintőfelület, mellyel a hangerőt állíthatjuk, léptethetjük a dalokat, vagy a tenyerünket ráhelyezve kikapcsolhatjuk a zajszűrést. 

Fontos megjegyeznem, hogy az XM3 és az XM2 kipróbálása során késő ősszel, illetve télen teszteltem a fülhallgatókat, jóval hidegebb időben, mint az idei szeptember. Az elődök a hidegben hajlamosak voltak az érintőfelülettel fantomérintések felvételére és így nem kívánt parancsok továbbítására. A Sony állítólag dolgozott ezen, viszont kipróbálni nem tudtam. A dalok léptetése és a hangerő állítása jól működött, de ha választhatok, továbbra is szívesebben látnék három extra gombot ezen parancsok bevitelére a fülkagyló alján. Akár az érintőfelület jelenléte mellett is.

Az XM4 nem bír vízállósági tanúsítvánnyal, a Sony nem ajánlja, hogy bármilyen nedvesség érje az eszközt, így edzéshez sem feltétlenül ideálisak.

A dobozban USB Type-C töltőkábelt, repülős adaptert és 3,5 milliméteres audió kábelt találunk, melyek elférnek a fejhallgató tárolójában.

Kapcsolat, adatátvitel

Bluetooth és 3,5 milliméteres csatlakozó segítségével tudjuk az XM4-et bármivel összehozni. Előbbi esetében van multipont támogatás, egyszerre két eszközzel képes szimultán működni az eszköz, így hozzárendelhetjük tabletünkhöz vagy laptopunkhoz is a fejhallgatót, miközben telefonunkra is rácsatlakozik. Ilyen esetekben egy bejövő hívást simán fogadhatunk, miközben megállítja a másik eszközön játszott tartalmat.

A multipont támogatásnak azonban ára van. A Sony által kifejlesztett LDAC kodek — melyet az iPhone nem, viszont a legtöbb androidos eszköz támogat — ilyenkor kikapcsolva kell, hogy legyen. Ennek értelmében pedig korlátozva vagyunk AAC-re, amely alacsonyabb minőség, az aptX és aptX HD pedig nem támogatott.

Ha fontos a hangminőség, de nem akarjuk elveszíteni a multipontot sem, van lehetőségünk a DSEE Extreme opció bekapcsolására, mely algoritmus a tömörített zenét megpróbálja felskálázni és részletesebbé tenni. Véleményem szerint az LDAC jobb minőséget adott, de akik iOS-szel fogják használni az XM4-et, sem fognak kivetnivalót találni a hangzásban.

A kapcsolatot a fejhallgató stabilan tartja, s bár az app figyelmeztet az LDAC kodekre váltáskor, hogy kihagyhat az adatátvitel, másfél hét használat során egyszer nem dobta le az Xperia 1 (mk.) II és az iPad sem, amelyekkel teszteltem.

Applikáció és extra funkciók

Ahhoz, hogy az XM4  — vagy bármely elődje — teljes funkcionalitását ki tudjuk használni, le kell tölteni a Sony Headphones appot (Android, iOS). Azt leszámítva, hogy magyarra állított rendszernyelv mellett is kizárólag angolul tudtam használni valamiért a programot, kifejezetten elégedett voltam vele.

Három fő menüpontból választhatunk. Ezek között beállíthatjuk a zajszűrés mértékét helytől vagy mozgásformától függően is, ki- és bekapcsolhatjuk az olyan extra funkciókat, mint a Speak to Chat, vagy variálhatunk ízlésünktől függően a hangszínszabályzóval.

A Speak to Chat lényege, hogy a fülhallgató a zajszűréshez használt mikrofonjaival figyeli azt, mikor szólalunk meg és automatikusan leállítja a zenét, illetve bekapcsolja az Ambient módot, hogy halljuk a külvilágot. Ez abban az esetben kifejezetten jól jön, ha tele a két kezünk, de beszélnünk kell, viszont engem kifejezetten zavart, mert a mikrofonok nagyon érzékenyek. A lokáció alapján nem lehet beállítani, hogy mikor működjön, így otthon zenehallgatás közben számtalanszor állítottam meg azzal az aktuálisan hallgatott dalt, hogy elkezdtem dúdolni.
Plusz, bár ez lehet hasznos is sokaknak, mintsem zavaró, a fejhallgató automatikusan megállította a játszott tartalmat, amikor a metrón túl közel álltam a bemondóhoz. Az XM4 hangfelismerése ugyanis nem a Google Asszisztenshez hasonlóan működik, hogy előre betanított hangminták alapján ismeri fel viselőjét, hanem a zajszűréshez is használt Q1N-es chip a hangfrekvenciák segítségével próbálja meg kiszámolni, hogy mikor állítsa meg a lejátszást.

A fülkagyló belsejében látható az új szenzor

Másik új funkció, hogy a fejhallgató végre automatikusan megállítja a zenét, amennyiben levesszük a fejünkről. Ezt a fülkagyló belsejébe szerelt új szenzor segítségével oldotta meg a Sony. Viszonylag jól működik a funkció, de közel sem tökéletes még. Azt vettem észre, hogy ha csak az egyik párna is takarásba került például a pulóverem kapucnija által, a fülhallgató random elindította pár másodpercre, majd újra megállította a zenét. Nem világrengető probléma, valószínűleg szoftveres frissítéssel javítható is.

Apropó, a fejhallgatóhoz másfél hét tesztidőszak alatt érkezett firmware frissítés, ezt az appon keresztül automatikusan megcsinálta az eszköz.

Az appon keresztül állíthatjuk a zajszűrés mértékét is, ahogy azt említettem az előbb. Az XM4 képes felismerni, hogy mikor sétálunk, futunk vagy pihenünk, állunk egy helyben, illetve utazunk tömegközlekedésen és ezekhez a szcenáriókhoz megadhatunk eltérő zajszűrési és hangprofilokat. De hozzárendelhetünk a munkahelyünkhöz vagy az otthonunkhoz GPS koordináták alapján is eltérő ANC-szinteket.
A helyzetfelismerő a tesztidőszak alapján jól működik, az pedig, hogy egy apró hangjelzést ad a fülhallgató, kifejezetten tetszett.

Az XM4 összehajtva a hordozójában

Zajszűrés és hangminőség

Ha csak a driverek alapján akarnánk különbséget tenni az XM3 és az XM4 között hangzásban, nem valószínű, hogy sikerrel járnánk. A Sony ugyanazt a körkörös 40 milliméteres drivert használja az XM4-ben, mint elődjében. Azonban a Q1N-es chip az új modellben sokkal jobb zajszűrést végez, így tisztábbnak hat a végeredmény.

A Q1N másodpercenként 700 alkalommal vizsgálja a külső hangokat, ezek alapján állítja az aktív zajszűrést. A közép- és magas tarományú hangokat véleményem szerint jobban ki tudja szűrni elődjénél az XM4, a monoton mélyebb hangokkal pedig az XM3-nak sem volt semmi baja. Igaz, a metrón mellettünk hirtelen megszólaló telefon csengése bezavarhat hirtelen, a jármű vagy éppen az utasok hangját kevés eséllyel fogjuk hallani.

Az XM4 az elődhöz hasonlóan nem túloz semmiben a hangminőség terén. Kiegyensúlyozott, meleg hangzása van kellemes közép- és magas hangokkal. Aki az ütős basszust szereti, annak opcionálisan bekapcsolható a Clear Bass funkció.
A teszt során én sok gitár és vokál alapú zenét hallgattam (lejátszási lista linkelve lejjebb), hiszen ősz van, ezekhez és podcastek hallgatásához kifejezetten jó eszköz az XM4. Tiszta és részletes a hangzása, nem torzít és nem hagyja elveszni a magas hangokat a háttérből sem.

A Sony a 360 Reality Audio funkciót továbbra is elég erőteljesen promotálja, a fülhallgatóhoz ajándék Tidal próbaidő is jár. Azonban a szolgáltatók kínálata összehasonlítva a Spotify-jal vagy az Apple Music-kal szegényes. És bár maga a felhasználót körülvevő hanghatás lenyűgöző, számomra az előfizetés felesleges, hisz az utcán vagy közlekedési eszközön inkább zavart a funkció, csak otthon, nyugalomban tudtam rendesen kiélvezni a 360 Reality Audio nyújtotta lehetőségeket.

Üzemidő

A Sony 30 óra üzemidőt ígér aktív zajszűréssel. Az XM4 ezt simán teljesíti. Napi 2-3 órányi zenehallgatás mellett nálam másfél hét alatt 20%-ra merült a fejhallgató akkumulátora, pedig a létező összes funkcióját kihasználtam. A töltés USB Type-C kábelen keresztül működik és negyed óra a töltőn 5 órányinál is több üzemidőt biztosít. Ergo, ha a budapesti reptéren jut eszünkbe, hogy fel kellene töltenünk a fejhallgatónkat, simán megtehetjük egy kávényi idő alatt és elrepülhetünk vele Londonig anélkül, hogy lemerülne.

Ha a zajszűrést kikapcsoljuk, 38 órányi üzemidőt ígér a Sony. Érdemes megjegyezni még azt is, hogy a zajszűrés mellett az automata kikapcsolás is opció. A korábban említett, a fülkagylókba épített szenzorral az XM4 érzékeli, ha levesszük és az applikációban megadott idő leteltével (minimum 15 perc) automatikusan kikapcsolja magát. Szerintem ez egy kifejezetten hasznos és jó funkció, munkaidőben velem rendszeresen előfordul, hogy leveszem a fejhallgatót, majd nem rakom vissza a fejemre. Ilyenkor pedig az a töltöttség, amit az akksi spórol nekem az automata kikapcsolással, jól jön a hazaútra a metrón vagy a buszon.

Sony WH-1000XM4 verdikt, röviden

Kinek tudnám ajánlani a Sony WH-1000XM4-et?
Bárkinek, akinek a legjobb zajszűrős fejhallgatóra van szüksége és nem sajnál rá 130 ezer forintot kiadni. Ha valaki olcsóbban szerenté az elérhető legjobbat, annak érdemes ránéznie az elődre, az XM3-ra.

Kinek nem tudnám ajánlani a WH-1000XM4-et?
Akinek edzéshez kell fülhallgató vagy nagyon utál egy alkalmazáson keresztül beállításokkal bíbelődni egy új eszköz vásárlásakor.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Üzemidő
Anyaghasználat, összeszerelési minőség
Dizájn
Hangminőség
Zajszűrés minősége
Adatkapcsolat, adatátvitel
Extra funkciók, applikáció
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.
sony-wh-1000xm4-teszt-magyar-csiszolt-gyemantA Sony WH-1000XM4 csiszolt gyémántként utódja az XM3-nak és a legjobb zajszűrős fejhallgató jelenleg a piacon. Elődje hibáit szinte teljesen javítja, hiányosságait pedig pótolja. Azonban kodektámogatásban, vízállóságban és az eszköz irányításához szolgáló érintőfelületben van még hova fejlődni, hogy teljesen kompromisszummentes legyen.