Az idei Computexen Tajpejben már találkoztunk a TUF Gaming márkával, ami gyakorlatilag az ASUS almárkája a ROG mellett, ennek szenteltem egy külön videót is, lentebb be is ágyaztam, ha esetleg többet szeretnétek megtudni róla.

A mai tesztünk alanya is ebből a családból származik, ő az ASUS TUF Gaming FX504GD-DM116T.
Az ASUS Republic of Gamers családba tartozó gépei abszolút a csúcskategóriáig nyúlnak, a TUF Gaming pedig inkább a belépőszintet és a középkategóriát célozza meg. Zsolt nemrégiben tesztelt egy ASUS FX503VM típusú laptopot is, amihez ez a modell kialakításügyileg nagyon hasonlít, de azért nem teljesen ugyanaz és egyébként hardveresen is van különbség.

Külcsín

Az FX504-ből több típus is létezik, hozzánk ez a nagyon sötétszürke színű modell érkezett. Bárhonnan nézzük a laptopot, lerí róla, hogy játékosoknak lett kitalálva. Nem az a kifejezetten vékony, hordozható darab, formavilágára az agresszív vonalvezetés, a szögletesség jellemző. A laptop noha ránézésre fémből van, azonban ez csak szálcsiszolt fém jellegű műanyag, mindenhol ez jellemzi a gépet.
A fedlapján már megszokottan középen nyugszik az ASUS logó, a négy sarokból pedig két vésett és egy domború csík mutat a logóra, itt is látható a szálcsiszolt dizájn.
A felület egyáltalán nem hat műanyagnak, ezt csak akkor vesszük észre, ha megkopogtatjuk. A zsanér masszív és stabilan tartja a kijelzőt, azonban mégis könnyedén fel lehet nyitni a laptopot akár egy ujjal is.
A billentyűzet szinte teljesen ugyanaz, mint a Zsolt által tesztelt gépnél, a formavilág, az elrendezés, a szóköz alakja és mintázata is megegyezik, vélhetően ugyanazt a piros háttérvilágítással felszerelt klaviatúrát kapta. A leütés egyébként kellemes, reszponzív és halk, én maximálisan elégedett vagyok vele. A WASD gombok itt is ki vannak emelve, a funkciógombok között van lehetőségünk a ventilátor sebességét is állítani, három mód közül választhatunk: Silent, Balanced és Overboost, utóbbinál a két venti nagyobb sebességgel, hatékonyabban hűt.
A hűtőbordák a laptop hátulján és a funkciógombok fölött találhatóak, ami abból a szempontból nagyon előnyös, hogy játék során a csuklónknál egyáltalán nem lesz kellemetlenül meleg a gép még intenzív játék után sem, ez persze a hűtőrácsoknál nem mondható el.
A Touchpad műanyag felületén jól siklik az ujjunk és a multitouch gesztusok is jól működnek, a bal és jobb gomb mindössze egy rajzolt vonallal van elválasztva.
Böngészésre, alapvető használatra teljesen korrekt, de játékra természetesen már kell az egér, ugyanez igaz a hangszórókra: filmnézésre, zenehallgatásra, akár LOL-hoz teljesen jó, de Fortnite vagy PUBG mellé már kell a füles.
Portok tekintetében a jobb oldalon mindössze egy Kensington zárat fogunk kapni, illetve itt van az egyik hangszóró, vele szimmetrikusan a bal oldalon található a másik hangszóró, illetve minden interfészünk itt van, kapunk egy kombójacket, három darab USB-A portot, egy HDMI-t, egy Ethernetet és egy töltőcsatlakozót.

A dizájn egyébként abszolút rendben van, igaz, hogy nem fém ház, de akkor egyrészt nehezebb is lenne, másrészt pedig ezzel sincsen probléma.

Kijelző

Egy 15,6 hüvelykes, 1920 x 1080 pixeles megjelenítőről van szó, ami felbontás szempontjából abszolút oké, ezzel a videokártya is tök jól boldogul, a felülete matt, így az ujjlenyomatok nem látszanak meg annyira, a fényerő is elegendő, azonban ez egy TN panel.
Ezzel egyetlen nagyobb probléma van és ez a betekintési szögek. Ha azt szeretnéd elérni, hogy a haver ne lássa, hogy te hogy játszol, ha esetleg egymás ellen nyomulnátok, akkor tök jó, ha viszont ő nézné, ahogy te játszol, akkor már nem annyira jó, oldalról nézve már fakul, lentről sötétebb, fentről pedig fényes képet kapunk, akkor igazán jó, ha teljesen szemben vagyunk vele.

Specifikációk, teljesítmény

A rendszerünk Windows 10, de talán ami jobban érdekel titeket, az a hardver és a játékok.
Hardver:
  • Intel Core i5-8300H processzor (4 mag, max. 4 GHz)
  • 8 GB DDR4 2666 MHz RAM
  • 1 TB SSHD (egy HDD 8 GB dedikált flash tárolóval)
  • GeForce GTX 1050 OC videókártya 4 GB VRAM-mal
Papíron ezt tudja a laptop, a lenti táblázatban pedig összefoglaltam, hogy adott beállítások mellett milyen eredményt ért el a gép a négy kipróbált játékban.
Rocket LeagueCS:GOFortnitePUBG
Ultra low55-60 FPS
Low55-60 FPS50-55 FPS
Medium45-50 FPS46-49 FPS
High40-45 FPS42-43 FPS
Ultra/Epic100 FPS120-180 FPS40 FPS33-35 FPS
Ha felhúzzuk a venti fordulatszámát, akkor meglehetősen hangos, de cserébe még a WASD-nél is érzem, hogy hűs a gép, nem fogja több óra játék után sem leégetni a mancsod.

Üzemidő

Egy 3 cellás, 48 Wh-s telepet tettek a gépünkbe, amivel az eredmény teljesen használattól függ.
Ha böngészésre, alap dolgokra szánjuk, akkor 4-5-6 órán át is képes működni, azonban vélhetően játszani nem akkuról fogunk. Kipróbáltam és kb. 10 perc CS:GO balanszolt ventiműködéssel, max. fényerőn 97%-ról 87%-ra merítette a gépet.

Verdikt

Az ASUS TUF Gaming FX504 egy remekül sikerült gép, a hardver elég erős ahhoz, hogy a népszerűbb címek is gond nélkül elfussanak rajta, a hűtést nagyszerűen megoldották, tök jó feature, hogy lehet állítani a ventilátor fordulatszámát és mindemellett a strapabíróságra, a minőségre is odafigyeltek.
Egyedüli negatívumként én a TN panelt élem meg, csak megfelelő szögből látható jól, ha pedig gyorsítanál rajta, érdemes kicserélni az SSHD-t SSD-re.
Ez a modell több hazai viszonteladó kínálatában is megtalálható, az ára pedig 300.000 Ft. Kicsivel többért GTX 1060-nal megkapható a Zsolt által is tesztelt FX503VM, de a manapság népszerű játékokhoz ez is bőven elegendő.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.