A készülék egy kedves ismerősöm jóvoltából jutott el hozzánk, ha érdekelnek a különféle sütik és ételek receptje, akkor lájkold a Serpenyő Virtuóz Facebook oldalát és látogasd meg a blogot. Köszönjük!

Képernyőfotó 2014-10-24 - 15.52.06

Dizájn / Megjelenés

Az iPhone 6 kapott hideget és meleget is már, az internetes világ kitért minden előforduló hibára, hallhattunk magyar megoldást is a kiemelkedő kamera problémára, valamint a hajlékonyságot illetően is. Míg az első valóban zavaró lehet, ha sima felületre rakjuk a készüléket, billeghet, de aki együtt tud élni ezzel, az szeretni fogja a készüléket. Ellentétben a híresztelésekkel, az iPhone 6 nem hajlik! Az Apple mindössze pár bejelentést kapott és azokat vissza is cserélte.

Az iPhone 6 szinte teljesen máshogy néz ki, mint az iPhone 5 széria, a fő motívumok megmaradtak, mint pl. a kerek Home gomb, de tulajdonképpen teljesen újragondolták a megjelenést. Sokkal vékonyabb lett a készülék, viszont nagyobb kijelzőt kapott, az iPhone 5 óta ez az első méretnövekedés. Méreteit tekintve a készülék 138,1 x 67 x 6,9 mm, súlya pedig 129 gramm. Ha együtt fogom egy iPhone 5-tel például, akkor semmi különbséget nem érzek. Körülbelül olyan az egész, mintha fogtak volna egy iPhone 5-t és kilapították volna. Ez persze nem eredményezné a kijelzőméret növekedését, ami most az iPhone 6 esetében 4,7″-ra növekedett. A készülék oldalait, sarkait és végülis a kijelző sarkait is lekerekítették, ezáltal teljesen kényelmes a készülék fogása, viszont egyfajta hiányérzet fogott el. Túlságosan lekerekített a készülék és emiatt nehéz fogást találni rajta. Míg egy iPhone 5-t vagy 4-t könnyű megfogni, fogást találni rajta, itt vigyázni kell, hogy erősen fogjuk meg a telefont. A következtetésem az, hogy valószínűleg ilyen kialakítással többen fogják elejteni a készüléket, de persze aki vigyáz rá, annak nem lesz ilyen gondja.

Vegyük végig a készülék küllemét. Az előlapon a kijelző alatt találhatjuk ugye a Home gombot, ami egyben ujjlenyomatleolvasó is, amit az Apple Touch ID-nak nevezett el. A kijelző felett látható a beszédhangszóró, fölötte a készülék előlapi kamerája, tőle balra pedig a fényérzékelő szenzor.  A kijelzőt zafír üveg védi, mely sokkal erősebb, mint az eddigi Gorilla Glass 3 üvegek. A zafír majdnem olyan erős anyag, mint a gyémánt. Szinte nincs is szükség kijelzővédő fóliára, de azért érdemes 🙂

Ha áttérünk a hátlapra, vannak érdekes dolgok…az egyik legnagyobb hibája a készüléknek (esztétikai szempontból), hogy a kamera lencséje kitüremkedik és ezzel a készülék sima felületen billeg. Kis mértékben ugyan, de néhány felhasználónak zavaró lehet. Ezt lehet azért is csinálták az Apple-nél, hogy az emberek így megvegyék az iPhone-hoz a tokot is, de lehet az is, hogy muszáj volt a jobb kamera érdekében. Ezt leszámítva nekem nagyon tetszik maga a hátlap kialakítása, de lehet sokan nem értenek velem egyet a hátlapon található fehér csíkokkal, amik ugye az “antennák”. Mindenesetre, döntsétek el ti is, íme néhány kép.

Nézzük az oldalakat. A másik nagy változtatás, ami itt lépett életbe, az a bekapcsológomb helyzetének megváltoztatása. Eddig mindig a készülékek tetején volt a Power gomb, most a jobb oldalra került. Igaz, hogy a méretnövekedés megkövetelte, hogy áthelyezzék a gombot, hiszen nem érhetjük át, ez még az iPhone 6-nál megoldható lett volna, de a Plus esetében már tényleg muszáj lett volna, így érthető ez a változtatás, ezzel azonban Tim Cook-ék megtörték azt a hagyományt, amit Steve Jobs teremtett. Mind a Home gombbal, hogy elvesztette a jelet rajta, a kijelző mérete is növekedett, most már a bekapcsoló gomb sincs a “helyén”. Valahol kellett az újítás, de a felhasználók többsége ez ellen van szerintem. Én mindenesetre megbékéltem ezekkel a változtatásokkal, muszáj, hisz nem mi döntjük el, hogy fog kinézni a készülék.

A jobb oldalon tehát a bekapcsoló gomb található, valamint a SIM tálca (Nano SIM), bal oldalon a némító gomb és a hangerőgombok, a tetején nincs semmi, alul pedig a Lightning csatlakozó, a Jack audio bemenet, valamint a mikrofon és a hangszóró.

Ha összegezzük, rengeteg változtatást eszközöltek az iPhone 6 esetében, sok minden nem úgy van, ahogy megszoktuk, máshol van a bekapcsoló gomb, kiemelkedő kamera, lekerekített sarkok és oldalak…az én véleményem az, hogy noha vannak ellenvetéseim, de ha egybe nézem a készüléket, akkor én teljesen meg vagyok elégedve dizájnügyben, mindössze annyi, hogy nehezebb rajta fogást találni, ezt leszámítva nagyon patent, minőségi anyagokból készült a készülék, nagyon vékony, prémium minőségről beszélünk, és kicsit sem voltam elfogult. Vannak hibái a készüléknek, de összegezve én elégedett vagyok vele.

Szoftver

Ez a kép mindent megmagyaráz 🙂 A készüléken tehát iOS 8.1 fut. Örülünk? Háát… az iOS 8 rengeteg újdonsággal szolgál, de vannak még hibák benne. Mindenesetre a hardverigénye kicsi (Androidhoz mérten), az iPhone 6-on pedig különösen gördülékeny, semmilyen akadást, fagyást nem tapasztaltam ezalatt a rövid idő alatt. Régóta iPhone felhasználó vagyok, talán nem árulok el olyan nagy dolgot ezzel, de az iPhone 6-on látványosan gyorsabb a rendszer, mint például az iPhone 5 vagy 5S készülékeken.

Hardver

Képkivágás

Az iPhone esetében sosem a magok száma vagy a RAM memória mérete volt a lényeg, míg más, Android-t futtató készülékeknél lehet, hogy ez volt. Itt szinte minden azon múlik, hogy a rendszert hogyan optimalizálják, és az iOS maximálisan kihasználja az erőforrásokat. Igaz, hogy “örül”, ha nagyobb erőforrásból gazdálkodhat, minél több a vas, annál jobban fut a rendszer, és igaz, hogy az iPhone 6-ban még mindig dual-core processzor van, de bőven veri az Android-os készülékeket, legalábbis jó néhányat. A processzor maga kétmagos, de a grafikus chip négy magos, ami igencsak meglöki a teljesítményt. Az Apple szereti elnevezni a dolgait, így a processzor is, mint mindig megkapta a saját nevét, az iPhone 6 esetében az Apple A8 nevet kapta. Mellé járul egy Apple M8 co-processzor, ami a különféle sporttevékenységek mérésénél például jó szolgálatot teszt. A processzorhoz kaptunk 1GB RAM memóriát, valamint a belső tárhely, ami ugye nem bővíthető, mostantól 16GB , 64GB és 128GB kiszerelésekben érhető el. Az Apple az iPhone 6 megjelenésével elhagyta a 32GB-os verziót, úgy gondolta, hogy ez egy olyan szegmens, ami hanyagolható a piacról, helyére kaptunk egy 128GB-os verziót. Felteszem a kérdést. Mire kell egy okostelefonban 128GB? Szükség van rá? Hát, lehet valaki filmeket néz okostelefonján, 1080p-ben, megesik, de sokan sajnálják a 32GB-os verzió elhagyását, mert a 16GB hamar megtelik azért, és a 32GB volt sok felhasználó számára az “elég”. De hát ez van. Kicsit zűrösen fogalmaztam az adatokról, így összegzésképpen táblázatos formában is megnézhetitek lentebb…

 Kijelző típusa  IPS LCD kijelző – zafírüveg védelemmel
 Kijelző mérete  4.7″ – 750 x 1334 pixel, 326 ppi
 Chipkészlet  Apple A8 (+M8 co-processzor)
 Processzor  Dual-core 1.4 GHz Cyclone (ARM v8 alapú)
 Grafikus chip  PowerVR GX6450
 Memória  1GB RAM | 16GB / 64GB / 128GB nem bővíthető
 Szenzorok  gyorsulásmérő, gyro, közelségérzékelő, iránytű, barométer
 Akkumulátor  1810 mAh Lítium-Polimer
 Extrák  ujjlenyomatszenzor (TouchID), ApplePay

A hardver nagyon meggyőző, gyorstesztként lefuttattuk az AnTuTu Benchmarkot és meglepődtünk, amikor kijelezte az 52.000 pontot. Megdöbbentő, ugyanis egyetlen Androidos készülék sem volt még a kezemben, amelyik 37.000 pont fölött produkált volna, bár azt elmondhatjuk, hogy 20.000 pont fölött egy Androidos készülék már jónak számít. De ha megnézzük, hogy milyen készülékek érnek el 37.000 pontot milyen hardverrel és az iPhone 6 milyen hardverrel ér el 52.000 pontot, és ebbe belegondolunk… nem a hardverrel van gond, hanem a szoftverrel. Igazából nem összehasonlítható a két platform, mert szöges ellentéte egymásnak az Android és az iOS. De most az iPhone-ról van szó, és szerintem nagyon jól sikerült készülék, nagyon gyors, minden elismerésem…

Kamera

Elérkeztünk az egyik legizgalmasabb részhez, ami a kamera. Igaz, hogy a felbontás maradt 8 megapixel a hátlapi oldalon, ami miatt kicsit kesereghetünk, hisz jobbra számítottunk, de azért fejlesztettek rajta. Az új iSight kamerát két szám jellemzi igazán:

Képkivágás

A kamera 1,5 mikron méretű pixelekkel és f/2.2-es fényrekesszel van felvértezve, így a kamerába még több fény jut be, még jobb és szebb képeket készíthetünk vele. De itt nincs vége, hisz az Apple bevezette az iPhone 6-nál a FocusPixel technológiát, amivel a készülék automatikusan beállítja a fókuszélességet. Vannak még itt szavak, amik jellemzik a kamerát, ezeket le is írom, mert fontos megemlíteni:

 • True Tone vaku
 • Öttagú objektív
 • Hibrid infravörösszűrő
 • Hátsó megvilágítású érzékelő
 • Zafírkristály objektívvédő
 • Automatikus képstabilizálás
 • Automatikus HDR fényképezéshez
 • Továbbfejlesztett arcészlelés
 • Szabályozható expozíció
 • Panorámakép (akár 43 megapixeles felbontásban)
 • Sorozatfelvétel funkció
 • Élességállítás koppintással
 • Fényképek geocímkézése
 • Időzítő funkció

A videófelvétel tekintetében is vannak javuló tendenciák, itt is vannak kulcsszavak, amik ezt jellemzik:

 • 1080p felbontású HD-videofelvétel (30 vagy 60 képkocka/másodperc)
 • True Tone vaku
 • Lassított videó (120 vagy 240 képkocka/másodperc)
 • Time-lapse videó
 • Moziminőségű videostabilizálás
 • Folyamatos automatikus élességállítás videofelvétel közben
 • Fényképezés videofelvétel közben
 • Továbbfejlesztett arcészlelés
 • Háromszoros nagyítás
 • Videók geocímkézése

Az előlapi kamerát is fejlesztették, ő is megkapta a nagyobb fényrekeszt, így még valósághűbb szelfiket tudunk készíteni a FaceTime HD nevet viselő kamerával. De elég a szóból, jöjjön néhány kamerakép:

Adatkommunikáció / Akkumulátor

Adatkommunikáció szempontjából fejlődést vehetünk észre, ugyanis az iPhone 6-ban már van NFC. Igaz, hogy ez már egy ősrégi dolog, hisz Androidban már régóta létezik, de az Apple eddig nem látta szükségét, most viszont az ApplePay megjelenésével szükségszerűvé vált. Az iPhone 6 természetesen támogatja a 4G-t, de tudjátok mit? Leírom táblázatba, amit érdemes tudni:

 Támogatott frekvenciatartományok  UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1700/2100, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
LTE (sávok: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 29)
 WLAN  802.11a/b/g/n/ac Wi‑Fi, dual-band, WiFi Hotspot
 Bluetooth  4.0
 NFC  van
 GPRS / EDGE  van / van

Akkumulátor. Az iPhone-ok kényes pontja. Igaz, hogy az iPhone 6-ban már megnövelt, 1810 mAh kapacitású akkumulátor van, ez körülbelül 300-400 mAh növekedés az előzőekhez képest. Többre számítottunk e tekintetben, már az iPhone 6-nál is legalább egy 2000 mAh kapacitású energiaforrásra számítottunk. A Macbook gépek gyakorlatilag egy feltöltéssel kibírnak egy napot, az iPad-ek több napig is bírják, akár egy hétig is, akkor az iPhone esetében miért nem képesek megoldani, hogy nagyobb akkumulátort rakjanak bele? Tény, hogy az iPhone 6 így is sokkal jobban bírja, tudniillik az Apple A8 igaz, hogy gyorsabb chip, mégis kisebb az energiaigénye. Ez is segíti a készüléket a nagyobb akkuélettartam elérésében.

Mindenesetre az iPhone 6 akkuja 1 napot bőven kibír töltés nélkül, persze csak ha nem nyomkodjuk agyon, mert még mindig egy 2000 mAh alatti akkuról beszélünk, de lényegesen jobb, mint elődei esetében.

Ár/Érték arány

Sokaknak minden pénzt megér, hogy megvegyék a legújabb generációt. Sokan már az előző generációról is váltanak az újabbra. Sokan menőzésből, sokan más okokból. Meg kell hagyni, hogy a részletekre nagyon odafigyelnek az Apple-nél, de nem mindig sikerül tökéletesre egy telefon. Az eladások magukért beszélnek, az iPhone 6 is nagyon népszerű készülék már most. Két napja jelentek meg a hivatalos magyar árak. Elég drága, bár megszokhattuk, hogy az Apple háza táján semmi sem olcsó. Egy szó mint száz, ha valaki nem sajnálja rá a pénzt és kiad 220.000Ft-t egy ilyen készülékre, az biztos nem fog csalódni benne, nekem is annyira megtetszett, hogy legszívesebben vissza se adtam volna, de hát ilyet nem lehet :). Egy élmény volt a megjelenés előtt tesztelni a készüléket, így hamar tudtunk véleményt formálni, ami a hibák ellenére is pozitív maradt.

Ha érdekelnek a pontos árak, akkor azt egy korábbi cikkünkben tekinthetitek meg: LINK

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/Megjelenés
9
Szoftver
9,5
Hardver
10
Kamera
10
Adatkommunikáció/Akkumulátor
8
Ár/Érték arány
7
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.