Hirdetés

1,8 milliárd eurós bírságot kapott az Apple az Európai Bizottságtól, az uniós intézmény szerint a vállalat visszaélt a zenei streaming alkalmazások terjesztésében meglévő, az App Store által biztosított erőfölényével az iOS és iPadOS platformokon.

A Bizottság úgy találta, hogy az Apple alkalmazásfejlesztőkre vonatkozó korlátozásai megakadályozták, hogy a fejlesztők tájékoztassák az iOS felhasználókat az alternatív, kedvezőbb árú zenei streaming előfizetési lehetőségekről, melyek az appon kívül érhetőek el. Ez a lépés az intézmény szerint megsérti az EU trösztellenes szabályait.

1,8 milliárd eurós bírságot kapott az Apple az Európai Bizottságtól - illusztráció
Illusztráció

Az iOS és iPadOS eszközökön alapvetően kétféle lehetőség adódik arra, hogy előfizessünk egy harmadik fél által nyújtott zenei streaming szolgáltatásra. Az egyik, hogy letöltjük az appot az App Store áruházból, és az alkalmazáson belül fizetünk elő. Ebben az esetben azonban az Apple jutalékot számol fel, tehát drágább, mintha a másik opciót választanánk, melynek lényege, hogy az adott szolgáltatás weboldalán, böngészőből fizetünk elő, ilyenkor nem számol fel jutalékot az almás cég.

Ennek a lehetőségnek a propagálását, feltüntetését nem tette lehetővé az Apple, de még azt is megtiltotta, hogy a szolgáltatók e-mailben tájékoztassák előfizetőiket arról, hogy kevesebbet is fizethetnének ugyanazért.

Az EB döntése világossá teszi, hogy a vállalat tisztességtelen kereskedelmi feltételeket teremtett, az Apple üzleti érdekeinek megvédéséhez nem volt szükséges sem arányos ez a magatartás, az iOS felhasználókat pedig negatívan érintette, hiszen nem kaptak elegendő tájékoztatást és valódi döntési lehetőségeket azzal kapcsolatban, hogy hogyan fizethetnek elő a szolgáltatásokra.

A Bizottság abban bízik, hogy az 1,8 milliárd eurós, vagyis átváltva kb. 708 780 600 000 forintos büntetés kellően elrettentő az Apple számára, de iránymutató a többi vállalatnak is, akik hasonló magatartást tanúsítanak. Az uniós intézmény felszólította az Apple-t, hogy szüntesse meg a korlátozásokat, és tartózkodjon a további jogsértésektől.

Az Apple fellebbezni kíván az ügyben, sajtóközleményében pedig a Spotify-t támadta, szerintük az EB döntésének leghangosabb szószólója a zenei streaming platform volt, melynek több mint 50%-os piaci részesedése van Európában, ennek ellenére semmit sem fizet az Apple-nek, pedig az App Store-nak volt szerepe a sikerének lehetővé tételében. Ennek az az oka, hogy a Spotify nem értékesít az App Store-on belül előfizetést, ezáltal nem fizetnek jutalékot a vállalatnak.

Az ingyenesség nem elég a Spotify-nak, a saját érdekükben akarják formálni a szabályozásokat, hogy az App Store fizetési megoldását megkerülve értékesíthessék az előfizetésüket az alkalmazáson belül, miközben az Apple eszközeit és technológiáját használják, élvezik az Apple által kiépített felhasználói bizalmat, közben pedig nem fizetnek az Apple-nek – folytatták a közleményben.

Az almás cég végül ezzel zárta reakcióját: irónikus, hogy a verseny nevében a mai döntés csak megerősíti egy sikeres európai vállalat erőfölényét, mely a digitális zenei piac kifutó vezetője.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.