Hirdetés

Tölthető az iOS 17.4 és az iPadOS 17.4, megjöttek az alkalmazásboltok, az Apple bevezette a digitális piacokról szóló jogszabály betartásához szükséges változásokat az Európai Unióban.

Végre a Safari böngésző alternatívái használhatják a saját böngészőmotorjukat, így több funkciót és jobb működést kínálhatnak az Apple megoldásánál. A frissítés letöltését követően, ha először lépünk be a Safariba, a program fel fogja ajánlani, hogy válasszunk egy másik böngészőt.

Tölthető az iOS 17.4 - iOS 17 - illusztráció
iOS 17 – illusztráció

Jelentős változás, hogy az NFC-t már nem csak az Apple Pay tudja használni, alternatív pénztárcák és banki alkalmazások is igénybe vehetik.

Tölthető az iOS 17.4 - rövid leírás az újdonságokról

Rövidtávú utazás esetén megmarad a hozzáférésünk az uniós kiváltságokhoz, ha azonban hosszabb távra megyünk el, bizonyos funkciókat elveszítünk, a telepített külső forrásból származó appok megmaradnak, de nem tudjuk frissíteni őket.

Az újdonságok csak az Európai Unióban érhetőek el. Természetesen új emodzsik is jöttek (gomba, főnix, lime, elszakított lánc, fejrázás), illetve két, valószínűleg aktívan kihasznált biztonsági hibát is javítottak.

A magyar változásnapló a következőket említi:

Appok az EU-ban
Az Európai Unió lakosai az alábbi új lehetőségekkel fognak rendelkezni:
Appok telepítése alternatív app-piacterekről

 • Alternatív böngészőmotorral rendelkező webböngészők telepítése
 • Az alapértelmezett webböngésző kezelése a Safari első megnyitásakor
  Alternatív fizetési módok használata az App Store-ban található, „külső vásárlások” jelvénnyel rendelkező appok esetében
 • Bizonyos beállításokhoz fejlesztői támogatás szükséges

Emojik

 • Új gomba, főnix, lime, elszakított lánc és fejrázás emojik érhetők el az emojibillentyűzeten.
 • 18 embereket és testeket ábrázoló emoji esetében van lehetőség mindkét irányú tájolással megjeleníteni őket.

Apple Podcastok

 • Az átiratok segítségével a hanggal szinkronban kiemelt szöveggel követheti az adott epizódot angol, spanyol, francia és német nyelven.
 • Az epizódok szövegét elolvashatja teljes terjedelemben, megkereshet benne egy szót vagy kifejezést, koppintással elindíthatja a lejátszást egy adott ponttól, illetve használhatja olyan kisegítő lehetőségekkel, mint például a Szövegméret, a Kontraszt növelése és a VoiceOver.

Ez a frissítés a következő fejlesztéseket és hibajavításokat tartalmazza:

 • A Zenefelismerés lehetővé teszi, hogy hozzáadja az azonosított dalait az Apple Music szolgáltatásban található lejátszási listáihoz és könyvtárához, valamint az Apple Music Classicalhoz.
 • Az Ellopott eszköz védelme funkció minden helyen támogatja a megnövelt biztonságot.
 • A Beállítások menü Akku állapota menüpontja megjeleníti az akkumulátor ciklusszámát, a gyártási dátumot és az első használat dátumát az iPhone 15- és iPhone 15 Pro-modelleken.
 • Kijavít egy hibát amely miatt előfordulhatott, hogy a kontaktképek üresen jelentek meg a Lokátorban.
 • Kijavít egy hibát, amely miatt a kettős SIM-et használók esetében a telefonszám elsődlegesről másodlagosra változott, és látható lett egy csoport számára, amelynek üzenetet küldtek.

Előfordulhat, hogy néhány funkció nem érhető el az összes régióban vagy az összes Apple-eszközön. Az Apple-szoftverfrissítések biztonsági tartalmával kapcsolatos tudnivalókért látogasson el a következő webhelyre: https://support.apple.com/kb/HT201222

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.