Hirdetés

Letiltotta az Epic Games fejlesztői fiókját az Apple, nem indíthatnak saját alkalmazásboltot, pedig a játékfejlesztő cég abban reménykedett, hogy legalább az Európai Unióban újra elérhetővé teheti a Fortnite-ot a saját alkalmazásboltján keresztül.

Tegnap írtunk róla, hogy megérkezett a fontos változásokat hozó iOS 17.4, amivel az Európai Unióban lehetővé válik az alternatív alkalmazásboltok telepítése, illetve a saját böngészőmotorral érkező böngészők használata.

Letiltotta az Epic Games fejlesztői fiókját az Apple - illusztráció

Az Epic Games közzétehette volna a saját alkalmazásboltját, hogy azokat az appokat is elérhetővé tehesse a platformon, amik az Apple App Store-on keresztül nem tölthető le.

Az Apple ügyvédei levelet küldtek a fejlesztőcégnek, melyben bizonyíthatóan megbízhatatlannak titulálták az Epic Games-t, arra hivatkoztak, hogy korábban a fejlesztő már megsértette az Apple App Store szabályzatát.

Az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney korábban nyilvánosan kritizálta az Apple alternatív alkalmazásboltok elérhetővé tételét illető hozzáállását, az engedélyeztetés bürokratikus folyamatát, valamint a jutalékrendszert. Az ügyben többen is megszólaltak, köztük a Spotify és az Xbox részéről is.

Az Epic Games Sweden AB fejlesztői fiókját először elfogadták, majd az Apple megkérdőjelezte a vállalat szerződés szerinti kötelezettségvállalásait, melyekről Tim Sweeney biztosította az Apple-t, ezt követően érkezett a fent említett levél.

A pletykák szerint az Európai Bizottság további magyarázatot vár az Apple-től, hogy miért tiltotta le az Epic Games fejlesztői fiókját.

A játékfejlesztő számára alternatív megoldás lehet, ha egy másik alkalmazásbolton keresztül teszi elérhetővé iOS-re az appjait, azonban kérdéses, hogyha ezt megteszik, hasonlóképp jár-e el az Apple az alkalmazásbolt tulajdonosával szemben, illetve, hogy vállalják-e a kitiltás esetleges kockázatát.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.