A Xiaomi minden évben rengeteg okostelefont dob piacra, lassan összeszámolni is nehéz őket, de a különbséget is nehéz megtalálni egy-egy modell között. Azonban mindig van néhány kiemelkedően jó készülék, amiről érdemes külön is beszélni. Ilyen a MIX széria, a Mi 8 – amit szintén tesztelni fogunk -, a Redmi Note 5 és az Android One-os Xiaomi Mi A2, amivel kapcsolatban vegyesek az érzéseim.

A fehér doboz elején magát a mobilt láthatjuk, a hátulján pedig a főbb specifikációkat. Ha lehámozzuk a fedelet, akkor egy külön fakkban kapunk egy szokásos átlátszó szilikon tokot, egy simtűt és egy USB Type-C -> Jack átalakítót, alatta találjuk a mobilt, valamint a többi tartozékot, mint az USB Type-C adatkábelt és a 10W-os töltőfejet.

Dizájn

Szerintem mindenki látott már ehhez hasonló felépítésű mobilt akár a Xiaomitól, akár más gyártótól, a hátlapon jócskán kiemelkedő vertikális kameraelrendezést láthatunk, alatta pedig az ujjlenyomat-olvasót találjuk. A készülékház fémből van, de olyan szinten csúszik a kezemben a mobil, hogy muszáj volt tokban hordanom, szerintem ez másnál is így lesz.
A jobb oldalon van a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó, fent a zajszűrő mikrofon és az infra port, alul a hangszóró, a mikrofon és az USB Type-C port, a bal oldalon pedig a két nanoSIM tálcája, microSD-s bővítésre nincs lehetőségünk.
Az előlapra nézve úgy gondolom, többen is örvendezni fognak, a Mi A2 ugyanis nem notch-os telefon, a kialakítás itt inkább a Redmi Note 5-re hasonlít. A kijelző fölött a szokásos elemek mellett dedikált LED villanónk és értesítő ledünk is van, ami abszolút pozitív.
Az egy szem hangszóró max. hangereje kiváló, a minőség is részemről rendben van, azonban már most vannak hiányosságok a Mi A1-hez képest, hisz elvették a jack csatlakozót és a bővíthetőséget is.

Kijelző

A kijelzőről nagyon sokat nem lehet beszélni, 18:9-es képarány, lekerekített sarkok és LTPS IPS LCD panel, aminek képátlója 5,99 hüvelyk, tehát nőtt a Mi A1-hez képest, a felbontás viszont csak a nyújtás miatt nőtt 1080 x 2160 pixelre.
A kijelző minőségileg szerintem megállja a helyét, a színek nem fakóak, a betekintési szögek is jók, azonban a maximális fényerőt én kevesellem, kinti fényben ugyan látható, de nem olyan fényes, mint amire számítottam, így napszemüvegben már szinte alig látható.
A színhőmérsékletet a szoftverben nem szabályozhatjuk, azonban szemkímélő mód az van éjszakai fény néven.

Szoftver

A Mi A2-ről az elődhöz hasonlóan elmondható, hogy a jelenlegi legfrissebb Android 8.1 Oreo rendszer fut rajta a Google augusztusi biztonsági csomagjával. Mivel gyári felületet kapunk az Android One program miatt, ezért az új Android Pie-t vélhetően még ősszel meg fogja kapni, illetve a biztonsági csomagokat is igen hamar kiküldik rá.
A felület nem sokban változott a Mi A1-hez képest, de azt meg kell mondjam, hogy elképesztően fürge és gördülékeny annak ellenére, hogy nem a legerősebb processzor dolgozik a mobilban. A szoftver könnyed, nincs teletűzdelve különféle funkciókkal, ami persze sokak számára lehet hátrány is, illetve extra programok tekintetében is csak a Google, valamint a Xiaomi néhány appját találjuk meg rajta.
Funkciók tekintetében van arcfelismerés, ami 2018-ban szinte alapfunkciónak számít, illetve ami az ujjlenyomat-olvasóhoz hasonlóan villámgyors, azonban amit hiányolok, az a dupla koppintásos ébresztés. A szoftver kicsit vérszegény, ami ahogy mondtam lehet előny vagy hátrány is, de mindenesetre gyors és gördülékeny.

Hardver

A hardver az a terület, ahol látványosan jobb a Mi A2 a konkurenciánál az áraktegóriájában, ugyanis a 4/32 GB-os alapmodellen kívül van 64 GB-os modell, valamint 6/128 GB-os változat is, vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy mekkora tárhelyet választunk, hisz nem bővíthető a telefon. Az erő a rendszerchipben lakozik, a Snapdragon 660-as lapka a való életben és a benchmark teszteken is nagyon jól teljesített.
AnTuTu Benchmark 129700 pont
Geekbench 4 1629 / 4526 pont
A hozzánk került 4/64 GB-os modellnél az elérhető tárhely 46 GB. A nagyobb játékokat is gond nélkül viszi, a PUBG alapértelmezett grafikán teljesen korrekt mód játszható, illetve igaz, hogy alacsony részletességgel, de az Asphalt 9 is akadásmentesen működik, a melegedés pedig szerintem normális mértékű.
Adatkommunikáció szempontjából A-GPS és GLONASS, Bluetooth 5.0 és kétsávos WiFi jellemzi, azonban sajnálatos módon itt sincs NFC, tehát mobilfizetésre nem alkalmas a mobil.

Kamera

Az előlapra egy 20 MP-es, f/2.2 rekeszértékű kamera került, a hátlapon pedig van két f/1.8 rekeszértékű modul, az egyik 12, a másik pedig 20 MP felbontású.
A bemutatón is hangsúlyozták, illetve látszik is, hogy a kamerára nagy hangsúlyt fektettek. Ugyan a hátlapon elvesztettük a 2x-es zoom lehetőségét, a kamerákat kifejezetten korlátozott fényviszonyokra próbálták optimalizálni. A képek teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatóak.
Az automata módban készített fotók szerintem nagyon jól néznek ki, részletgazdagok, a színek reprodukciója is valósághű, határozott a vonalvezetés és a dinamikatartomány is egész korrekt.
Éjszaka azért nem csinál olyan szép képeket mint egy S9 vagy egy P20 Pro, de az árához képest szerintem nagyon korrekt teljesítményre képes. Videókat [email protected] is rögzíthetünk, tudunk felvenni lassítást és timelapse-ot is, a fókuszálás gyors és a hang is elfogadható minőségű.

Akkumulátor

Elérkeztünk a Xiaomi Mi A2 talán legrosszabb tulajdonságához, az akkumulátorhoz. A Mi A1-ben egy 3080 mAh kapacitású akku volt, a Mi A2-be pedig egy 3000-es telep került, ami teljesen indokolatlan döntés volt, hisz a nagyobb kijelző mellé pont nagyobb telep lenne jó, érdekes módon a Mi A2 Lite 4000 mAh-s akkut kapott.
Az üzemidő inkább egy napos, normál használat mellett az esti órákban már töltenem kellett, az én szokásaimmal a 24 órát nem bírta ki, a kijelzőidő kb. 4 óra volt.
A gyári töltővel a töltési idő picivel kevesebb mint 2 óra, fél óra alatt pedig 35%-ot képes befogadni.

Összegzés

A Xiaomi Mi A2 hozzánk a Gearbesttől jutott el, ott a 4/64 GB-os verzió 250 dollár, ami 70.000 Ft-ot jelent. Picivel drágábban itthon is meg lehet venni hazai garanciával, de ha az olcsóságra pályázol, akkor katt a fenti linkre.
A Mi A2 kétségkívül remek telefon erős processzorral, jó kamerákkal és letisztult Android felülettel, azonban a hiányosságok között szerepel, hogy nincs jack csatlakozó, nem bővíthető és az üzemidőt sem éri dicséret.
Nekem egyedül az üzemidő fáj, egyébként tényleg gyors telefon, ezt leszámítva jó volt használni.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
10
Hardver
9,5
Kamera
9
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
9
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.