A mobilfizetés már elég régóta jelen van és azon kívül, hogy okostelefonunkról szinte bármit meg tudunk venni online is, a bevásárlóközpontokban, benzinkutakon és éttermekben érintéssel is tudunk fizetni, bankkártya helyett a telefonunkkal. A mobilfizetéssel kapcsolatban már voltak korábban bejegyzéseink, azonban van néhány gyakran ismételt kérdés, amire most választ adnék.

Mi az a mobilfizetés?

Ha esetleg nem vagy jártas a témában és fogalmad sincs, hogy miről beszélek, tisztázzuk, hogy mi is az a mobilfizetés. A bankkártyák elterjedésével folyamatosan csökkent a készpénzforgalom, a mobilfizetésnek pedig az a célja, hogy a bankkártyát se kelljen magunknál tartani.

Mobilfizetés alatt érthetünk minden olyan tranzakciót, ami pénzforgalommal jár és a fizetéshez a mobiltelefonunkat használjuk, ez lehet online vásárlás vagy érintéses fizetés.

Miért jó a mobilfizetés?

A legtöbben úgy gondolom, hogy pénztárcával, kulcsokkal és mobiltelefonnal indulnak el otthonról, bár – főleg manapság – megvan a prioritás ezek között is és szerintem nagyon sokan először a mobiltelefonjuk után nyúlnak, ez az, ami biztosan nem marad otthon.

Ha elmész sétálni, akkor nem feltétlen viszed magaddal az irataidat és ezáltal a bankkártyádat, készpénzt pedig főleg nem. Ha ilyenkor szeretnél venni egy fagyit vagy rájössz, hogy nincs otthon tej, akkor örülni fogsz, hogy a telefonoddal is ki tudod fizetni a terméket.

A mobilfizetés az emberek kényelmét szolgálja, így biztosan nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy valamit ne tudj kifizetni (ha van érintéses fizetésre alkalmas POS terminál az üzletben). A mobiltelefonunkkal már szinte mindent meg tudunk venni, személyes példámból kiindulva én így fizetem a csekkeket, vásárolom az autópálya-matricát, indítom el a parkolást vagy rendelek ételt, de ezen kívül ott az NFC-s, érintéses fizetés is, ami a bankkártyánkat pótolja.

Mi szükséges hozzá?

Ahhoz, hogy az előbb említett szolgáltatásokat igénybe tudd venni, szükség van egy ehhez kapcsolódó applikációra, például csekkfizetésnél ott van a Magyar Posta fejlesztése, az iCsekk, matricához, parkoláshoz, mozijegyhez és sok egyébhez pedig az OTP fejlesztése, a Simple by OTP alkalmazás. Az appokon belül természetesen rögzíteni kell a bankkártyánkat, de ha ezt egyszer megcsináljuk, utána már csak néhány érintés és meg is vagyunk.

A PayPassos bankkártyákhoz hasonlóan – amit elsőként az OTP Bank bocsátott ki 2009-ben Magyarországon – működik az érintéses mobilfizetés is, ennél a legfontosabb feltétel, hogy az okostelefonunkban legyen NFC chip, aminek segítségével létrejön a kapcsolat a két eszköz között és fizetni tudunk.

Úgy tudod ellenőrizni, hogy van-e NFC a mobilodban, hogy belépsz a beállításokba és itt a keresőbe beírod, hogy “NFC”. Ha van találat erre, akkor van NFC is.

A különböző bankoknak is van már erre applikációja, hazánkban például a Simple by OTP alkalmazást sokan ismerik ezek közül. Az alkalmazást a Simple kártyának köszönhetően nem csak az OTP Bank ügyfelei használhatják.

A Simple kártya egy virtuális bankkártya, amit néhány kattintással az appon belül igényelhetsz és ahova egyenleget tudsz feltölteni nem OTP-s bankkártyádról, így elérhető lesz az érintéses fizetés. A Simple kártya 2017 szeptemberében került be az alkalmazásba, ennek segítségével bármilyen pénzintézet ügyfele élhet a mobilfizetés adta előnyökkel. További információ a Simple kártyáról: https://simple.hu/szolgaltatasok/Simple-kartya-Mobilfizetes/

Simple alkalmazás

Ugyan az iPhone-okban is van NFC chip, azonban a szoftver kötöttsége miatt, ez csak Apple Pay-re használható, ami egyelőre hazánkban még nem elérhető, így jelenleg csak az Android felhasználók tudnak NFC-vel fizetni. Itt is mindössze egyszer kell megadni a bankkártyánk adatait, ezek titkosítottan, biztonságosan rögzülnek az alkalmazásban (virtuális kártyaszámmal), illetve alapértelmezett érintéses fizetési megoldásként is rögzül az Androidban. Ennek köszönhetően elég csak feloldanunk a lezárt képernyőt és (akár mobilinternet nélkül is, de ebben az esetben maximum 10 tranzakcióig) odaérintve a terminálhoz a mobilunkat, máris fizethetünk.

Biztonságos?

Bizonyára sokatoknál felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságos a mobilfizetés. Ha rangsorolni kéne, a legkevésbé biztonságos fizetési módszer a készpénz, hisz ha kirabolnak, mindet elviszik, ha viszont a bankkártyádat lopják el, ott a PayPass csak 5000 forintig nem kér PIN kódot, tehát viszonylag hamar le tudod tiltani anélkül, hogy komolyabb anyagi kár érjen. A mobilfizetés ebből a szempontból egy sokkal biztonságosabb megoldás, ugyanis ahhoz, hogy bármilyen tranzakció végbemenjen, fel kell oldani a telefont (ami bonyolultabb jelkód, jelszó és/vagy ujjlenyomat híján nehéz lesz a tolvajnak).

Az okostelefon nem tárolja a fizikai kártyaadatokat, a kártyánkon lévő kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámmal történik a fizetési művelet, tehát a hackerek ellen is védettek vagyunk.

Hol lehet mobillal fizetni?

Erre a kérdésre viszonylag egyszerű a válasz, minden olyan POS terminállal rendelkező egységnél, amelynél van PayPass lehetőség, máshogy mondva, ahol megkérdezik, hogy “Érintős a kártya?”

A kártyás érintéses fizetés (PayPass) 2017-re már eljutott odáig, hogy a kártyás tranzakciók 2/3-át kitegye, a következő lépés pedig természetesen a mobillal történő érintéses fizetés. A Simple alkalmazásban a 2017 júniusi start óta közel 5 millió mobilfizetéses tranzakció ment végbe és több mint 110.000 bankkártyát digitalizáltak az appon belül, a technológia térnyerését az is igazolja, hogy az utóbbi három hónapban több mint 1 millióval nőtt a mobilfizetések száma, tehát az emberek is egyre nagyobb bizalommal használják ezt a fizetési megoldást.

Az érintéses mobilfizetési adatokon kívül még érdekesség, hogy a Simple alkalmazásban kb. 140000 jegyet (színház, koncert, fesztivál) vásároltak, 210000 esetben rendeltek ételt, de a legnépszerűbb szolgáltatás természetesen a parkolás, 5 év alatt 3800000 parkolójegyet helyettesített az app.

Noha a mobilfizetés gyors ütemben terjed és a kiskereskedelmi üzletek legnagyobb része már lehetőséget kínál rá, hazánkban még mindig magas a készpénz-használat aránya. A mobilfizetéstől pedig nem kell tartani, ha legközelebb boltba mész és van rá lehetőséged próbáld ki, mert legalább ugyanannyira biztonságos, mint amilyen kényelmes és egyszerű.

A cikket az OTP Bank támogatta

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.