Hirdetés

Hatalmas előrelépéseket hoz az iOS 17.4 az Európai Unióban, az almás cég operációs rendszere sokkal nyitottabbá válik márciustól.

A digitális piacokra vonatkozó uniós jogszabálynak köszönhetően az Apple-nek is változtatnia kell, például az iOS működésén.

Hatalmas előrelépéseket hoz az iOS 17.4 az Európai Unióban - illusztráció

A platformon jelenleg csak a Safari WebKit motorja használható, vagyis az iOS-es Chrome, Firefox és egyéb alternatív böngésző valójában csak egy testre szabott felhasználói felület, esetleg néhány plusz funkcióval kiegészítve, de a Safari előnyeit és hátrányait mindegyik magában hordozza.

Ez most megváltozik, ráadásul az iOS 17.4 telepítése után a Safari első megnyitásakor felkínálkozik a lehetőség valamilyen alternatív böngésző választására.

Ennél sokkal nagyobb ugrást jelent, hogy jönnek a harmadik felek alkalmazásboltjai a platformra, ami a vállalat szerint új kockázatokat jelent a felhasználók számára, ezért a cég az appokat attól függetlenül aláveti egy alapvető vizsgálatnak, hogy honnan származnak.

Ez a gyakorlatban automatizált és emberi ellenőrzések kombinációját jelenti, eredményeként pedig áttekintő leírásokat kaphatunk az alkalmazásokról és funkcionalitásukról, melyet letöltés előtt megtekinthetünk.

A felhasználók védelme érdekében a gyártó ellenőrzi az alkalmazásboltok fejlesztőit is, illetve további biztonsági intézkedéseket vezet be, melyek meggátolhatják a kártékony alkalmazások futtatását.

Az almás cég megjegyezte, hogy az új helyzetben kevésbé lesz képes kezelni az átverős, erőszakos és rosszindulatú alkalmazások jelentette kockázatokat. További információkra márciusban számíthatnak a felhasználók.

Megnyílik az NFC használata is az EU-ban, vagyis az alternatív pénztárcák és a banki alkalmazások is használhatóak lesznek érintéses fizetésre, akár alapértelmezett szolgáltatóként is.

Az App Store lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy más fizetéslebonyolító szolgáltatásokat használjanak, a külső weboldalra irányítást követő fizetés pedig új opciókkal bővül.

Az alkalmazások letöltésekor a felhasználók tájékoztatást kapnak arról, hogyha az adott app alternatív fizetéslebonyolító rendszert használ, illetve arról is, hogy nem az Apple-lel folytatják le a fizetést.

Ez új ellenőrzést is hoz magával, a vállalat vizsgálja, hogy a fejlesztők megfelelően kommunikálják-e a fizetési megoldásaikat.

Az Európai Unióban az iOS alkalmazások után a fejlesztők 10% jutalékot (a legtöbb fejlesztő, illetve az első évüket követően az előfizetések után), a digitális termékekre és szolgáltatásokra pedig 17%-ot fizetnek.

Azon alkalmazások esetében, ahol az App Store fizetési megoldását használják, 3%-os fizetési feldolgozási díjat számol fel az Apple, az App Store-ból vagy alternatív alkalmazásboltból származó, az első évben az 1 millió telepítést meghaladó appok fejlesztői pedig 0,5 eurós díjat fizetnek telepítésenként, az egymilliós telepítésszámot követően mint úgynevezett alaptechnológiai díj.

Hatalmas előrelépést hoz az iOS 17.4 az Európai Unióban - az App Store jutalékok változása

Az Apple szerint a fejlesztők 99%-ának kevesebbet vagy ugyanannyit kell fizetnie, míg a fejlesztők kevesebb mint 1%-át terheli majd az említett alaptechnológiai díj.

Az iPadOS, macOS, watchOS és tvOS alkalmazások esetén, ha a fejlesztők harmadik feles fizetési megoldást alkalmaznak, 3%-os kedvezményt kapnak az Apple felé fizetett jutalékokra.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.