Szerintem azt általánosságban elmondható, hogy a tech média és a felhasználók is több újdonságot vártak az iPhone X-hez képest, a telefon picit gyorsabb, hatékonyabb lett és jobb képeket készít, ám két hét használat után sem érzem a különbséget, ha nem tudnám, összekeverném az X-szel. Köszönet a VIP-Phone-nak, hogy a hazai megjelenés előtt beszerezték nekem a készüléket!

Az iPhone XS nevéből is adódóan egy ráncfelvarrás és néhány tulajdonságot leszámítva majdnem ugyanazt el tudnám mondani, mint az iPhone X tesztnél, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem lett jobb vagy hogy alapvetően nem jó a telefon.
A doboz tartalmáról mindössze annyit, hogy továbbra is 5W-os hálózati adaptert, egy Lightning kábelt és egy Lightning végű Earpods fülest kapunk a mobil mellé, ha gyorstöltőre vagy jack adapterre van szükséged, akkor azt külön kell megvenned.
Évek óta iPhone-t használok, hogy miért azt egy külön videóban kifejtettem (lásd lentebb), de évről évre egyre jobban fogy a lelkesedésem, az újdonságok listája egyre soványabb és bizony rengeteg olyan androidos mobil van manapság, ami árban kedvezőbb és sok szempontból jobb. Az iPhone-oknak persze továbbra is megvan a maga varázsa, most is nagyon jó telefonok, de nem mindenkinek és nem minden szempontból.

Mivel az iPhone XS az iPhone X utódja, ezért hozzá fogom hasonlítani és a végén arról fogok beszélni, hogy megéri-e váltani, illetve ha korábbi modelled van, akkor mire érdemes váltani, ha az Apple berkein belül mozognál.

Dizájn

Az iPhone XS ugyanúgy néz ki, mint az iPhone X. Léphetünk is tovább…na jó, igazából az iPhone XS két különbséget vonultat fel. A Lightning port melletti antennacsíkot, amivel így teljesen asszimetrikus az elrendezés, valamint a nagyobb kameraszenzorokból adódó minimális dudorbeli eltérést, nem minden iPhone X tok jó az iPhone XS-re.
A keret továbbra is rozsdamentes acélból van, az üvegen pedig erősítettek. A JerryRigEverything csatornán van egy szemléltető drop teszt, ahol a híresen Android párti Zack le volt nyűgözve, hogy milyen jól bírja az ejtéseket a mobil, fejmagasságból többszöri leejtés után sem tört be egyik üveg sem.
Az iPhone XS újdonságai közé tartozik az IP68-as vízállósági tanúsítvány, illetve ide sorolnám a dualSIM-et is. Igaz, hogy Európában továbbra is csak egy nanoSIM-et fogad be a mobil, azonban ha a Magyar Telekom elérhetővé teszi az eSIM szolgáltatást, akkor a beépített chipnek köszönhetően fizikai SIM kártya nélkül is fel lehet csatlakozni saját számunkkal a Telekom hálózatára, így egy másik szolgáltató SIM-ét be lehet tenni és így két kártyás lesz a mobil.
iPhone XS egy iPhone X-re tervezett dbrand.com matricával
Az Apple szerint az új mobilok hangszórója jobban szól. Nos én nem vettem észre nagy különbséget, azonban a beszédhangszóróval kiegészülve a sztereó hangzás nagyon szép, vannak erőteljes mély és tiszta magas hangok is, beépített hangszórók tekintetében az iPhone XS a legjobbak közé sorolható. A Face ID feloldási sebességén is javítottak, ami igazából tizedmásodpercekben mérhető, a gyakorlatban minimális növekedést lehet tapasztalni, azonban vízszintesen továbbra sem old fel a telefon, ezt hiányolom.

Kijelző

A kijelző dimenzióit tekintve nem változott, leszámítva persze az iPhone XS Maxot, de az egy másik történet. 5,8 hüvelykes, 1125 x 2436 pixel felbontású Super AMOLED kijelzővel fogunk újfent találkozni, amin az Apple minimálisan javított, a dinamikatartománya jobb lett, de megmondom őszintén én nem vettem észre. A megjelenítés ettől függetlenül továbbra is gyönyörű, mind a betekintési szögek, a maximális fényerő és a színek élénksége is csúcs.
Opcionálisan itt is elérhető a True Tone, így a kijelző a környezeti fényviszonyoknak megfelelően szabályozza a színhőmérsékletet és továbbra is támogatott a 3D Touch, tehát a kijelző teljes területén nyomásérzékeny.

Szoftver

Itt mindenképp pozitívumként lehet megemlíteni az iOS 12 operációs rendszert. Az iOS 11 nagyon rosszul sikerült, titkon az Apple is tudja ezt, de az új rendszer alatt, ami az iPhone XS-en alapból megtalálható – javítottak a rendszersebességen, a telefon pörgősebb, ez mondjuk köszönhető a chipnek is, de iOS 11-ről frissítve a korábbi modellek is jól járnak.
A szoftver azért még nem tökéletes, gondoljunk csak a töltési gondokra, amit az iOS 12.0.1-el javítottak, illetve használat során észrevettem, hogy néha nem tudja a telefon, hogy állítva vagy fektetve van és az appok nem állnak vissza a megfelelő irányba, valamint a billentyűzet is szétcsúszik néha Messenger használata közben.
Ezeket a hibákat nem tudom előidézni, teljesen véletlenszerűen jönnek elő, ezeket is azért említem meg, mert ennyi pénzért az ember tökéletes okostelefont vár és jó, ha tudjátok, hogy iOS 12.0 alatt is érhetnek atrocitások.
Szerintem senkinek nem kell az iOS-t bemutatni, ez az Apple zárt rendszere, amit a legtöbb felhasználó pont emiatt szeret, ugyanis az Apple eszközök kiválóan kommunikálnak egymással. Pár gombnyomással, vezeték nélkül vihetem át gyorsan a fájlokat iPhone-ról Mac-re vagy fordítva, egy Apple Music előfizetéssel hallgathatom a több millió zenét minden Apple terméken és minden tök jól szinkronizálódik az iCloudba.
iOS 12 alatt érkeztek új funkciók, amelyek közül a leglátványosabb a képernyőidő, itt nyomon tudjuk követni, hogy mennyit használjuk a mobilunkat, mik a leggyakoribb appok, naponta hányszor emeljük fel a telefont és mik küldenek értesítéseket. Hasznos kis statisztika, ha szeretnéd visszafogni az okostelefon használatot. Az iOS továbbra is csak egy bizonyos rétegnek jó, azok számára, akik nem akarnak különféle launchereket, apk-at telepíteni, hanem csak használni szeretnék, de egyértelműen megvan a maga hátránya az androiddal szemben.

Hardver

Az iPhone XS hardveresen fejlődött leginkább, megkapta ugyanis az Apple első 7 nanométeres csíkszélességű A12 Bionic névre hallgató processzorát, amiben 6 CPU és 4 GPU mag, valamint egy 8 magos neurális feldolgozóegység dolgozik 4 GB RAM társaságában.
AnTuTu Benchmark 360446 pont
Geekbench 4 4809 / 11117 pont
Játékok szempontjából visz mindent, ami megtalálható az App Store-ban, én többek között az Asphalt 9-cel szoktam játszani, maximum részletesség mellett gyönyörűen megy a játék, ugyanez elmondható a PUBG-ről és a Fortnite-ról is. Folyadékhűtést az iPhone XS sem kapott, azonban melegedés szempontjából jobb a helyzet, hosszabb játékidő során sem volt kellemetlenül meleg a mobil.
Három tárhelyopciót sorakoztatott fel az Apple, az alapmodell 64 GB-os, illetve van 256 GB és 512 GB tárhellyel felszerelt modell is. Adatkommunikáció szempontjából Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, GALILEO és QZSS támogatottságról és kétsávos WiFiről beszélhetünk, az NFC-s fizetés viszont kizárólag Apple Pay-jel működik, ami hazánkban még nem elérhető.

Kamera

Az előlapon ugyanúgy egy 7 MP-es, f/2.2 rekeszértékű, fix fókuszú kamerát találunk, ami mostantól [email protected] képes videót rögzíteni. Az Apple nagy hangsúlyt fektet az emojikra és az ehhez kapcsolható Animojikra, iOS 12 alatt már vannak Memojik is, itt rendes emberi fejet lehet meganimálni, ami a True Depth kamerarendszernek köszönhetően valós időben és rendkívül pontosan követi le mimikánkat. A képek teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatók.
Ha áttekintünk a hátlapra, akkor továbbra is egy 12 MP-es, f/1.8 rekeszértékű fő és egy 12 MP-es, f/2.4 rekeszértékű telefotó kamerát fogunk találni, azonban a lencsék alatt lévő szenzorokon javítottak, ezáltal a képek minőségibbek. A nagy hangsúly a portréfotókon van, új funkció pedig, hogy utólag is tudjuk állítani a háttérhomályosítás mértékét f/1.4 és f/16 között. A fotók tényleg gyönyörűek. A vonalélesség kiváló, nincsenek túlszaturálva a színek, de talán a legjobb a dinamikatartomány, a sötét és világos részek is kiválóan látszanak. Az iPhone X-nél is jó volt, azonban a végeredmény itt érezhetően jobb.
Videórögzítés terén a telefon mostantól sztereóban rögzíti a hangot, a [email protected] itt is adott, lassításban pedig [email protected] mehetünk el. Videórögzítésben szerintem az iPhone XS a legjobb jelenleg a piacon.

Akkumulátor

Az Apple az iPhone X-be egy 2716, az iPhone XS-be pedig egy 2658 mAh kapacitású akkut épített, a vállalat fél órával jobb üzemidőt ígér, ami valljuk be, nem sok. Ezt így külön nem mértem le, azonban továbbra is naponta kell töltenem a telefont, 4 órás kijelzőidőket produkált, az 5 órát sosem sikerült elérnem, ennél azért vannak már jobbak is a piacon.
Az iPhone Xs továbbra is támogat vezeték nélküli töltést 7,5W-tal, ha pedig megveszed a gyorstöltőt hozzá, akkor fél óra alatt 50%-ot tudsz bele pumpálni. Az iPhone X gyorstöltésnél azért jócskán melegedett, nos az iPhone XS már kevésbé, szóval ezen is javítottak.

Verdikt

Megéri iPhone X-ről váltani? Egyértelműen nem. Ha eladod az iPhone X-edet, akkor legalább 100.000 Ft-ot kell ráfizetned, annyit nem ér, nem hozott annyi újdonságot.
Ha korábbi, mondjuk iPhone 6s vagy 7-es mobilod van, akkor nyilván a pénztárcádtól függ, de én hamarabb javasolnék egy iPhone X-et, ugyanis használtan, de akár garanciálisan is jóval olcsóbban megkapod. Az iPhone XS most átvette a X helyét az Apple kínálatában 399.990 Ft-os indulóárral, az újdonságoktól nem vagyok lenyűgözve, még mindig vannak hiányosságok, azonban ha az árat nem nézem, akkor egy jól használható, pörgős, gyönyörű felvételeket készítő telefont kaptunk. Az ár mellett azonban nehéz elmenni.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
9,5
Hardver
9
Kamera
10
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
7
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.