Nem nagyon volt még eddig billentyűzet tesztünk, főleg nem mechanikus. Így ha olvassátok, lehet ti sem találkoztatok még a mechanikus billentyűzet fogalmával.

Gondolatok a mechanikai billentyűzetekről

Ezeknél a perifériáknál minden egyes billentyűnek külön kapcsolója van, így minden gombot ugyanolyan erősen kell lenyomni, ezek a kapcsolók egyesével javíthatók, így ha egy gomb nem működik, még nem kell kidobni az egészet. Mechanikus billentyűzetek különböző kapcsolókkal érkeznek, melyeket színekkel különböztetnek meg. Létezik Cherry MX Black, Blue, Brown és Red. A különbség a működési mechanizmusban, a billentyűleütés hangjában és a felhasználási területben rejlik. A kéket például kifejezetten gépeléshez használják, míg az általunk is kipróbált piros egyaránt gépeléshez és játékra is ajánlják. Bővebb infót a mechanikai billentyűzetekről ITT találhattok.

 Ozone Strike Battle

Sokaknak ismeretlen lehet ez a márka, nem olyan ismert, mint a Logitech vagy a Hama, pedig elég régóta foglalkoznak gaming perifériák forgalmazásával.

Credit: Ozonegaming.com
Credit: Ozonegaming.com

Mi a Cherry MX Red kapcsolókkal megáldott Strike Battle-t kaptuk meg kipróbálásra. Ez előtt egy egyszerű kb. 4000 Ft-os billentyűzetem volt, nem is nagyon vettem tudomást a mechanikus billentyűzetekről, de miután kipróbáltam ezt a modellt, szerintem nem fogok visszaváltani.

Ozone-Strike-Battle (4)A billentyűzet sajátossága, hogy nincs rajta numerikus billentyűzet, így kompaktabb, könnyebben hordozható. Ezt nehéz volt megszokni, de kb 2-3 nap után már ráállt a kezemre. A másik dolog, hogy nincs könyöktámasza, így viszonylag “magasról” gépelsz, de ez is megszokás kérdése. Van viszont rajta két kitámasztó, így aki szögből szokott gépelni, annak itt sem kell felhagynia szokásával, egyébként én is így használtam.

Credit: Ozonegaming.com
Credit: Ozonegaming.com

Az Ozone Strike Battle 64 KB-os memóriát rejt magában, amire a beállításokat menti. 5 profilt adhatunk hozzá, profilonként pedig 6 makrót, így összesen 30-at. A makrókat az ALT GR melletti Ozone (O3) billentyű és a nyilak fölötti gombok együttes nyomásával hívhatjuk elő, mit például az M1-hez társítottuk a számológépet, de ez teljesen testreszabható.

strikebattle-szoftver strikebattle-szoftver 3 strikebattle-szoftver 2
Credit: Ozonegaming.com
Credit: Ozonegaming.com

Az Ozone (O3) gomb megnyomásával a funkció gombokhoz (F1-F12) rendelt plusz dolgokhoz is hozzáférünk. Dedikált helyet nem kaptak a médialejátszó gombok, ez megint csak a hely miatt. F1-F4-ig állíthatjuk a válaszidőt, illetve a polling rate-et, F5-F12-ig pedig a zenelejátszással kapcsolatos gyors parancsokat adhatjuk ki.

Minden további érdekességet és részletet a lenti videóban láthattok.

Vélemény

Nem volt még mechanikus billentyűzet a kezemben, nem ez az oldal fő fókusza, de mégis elfogadtuk a felkérést az Ozone-tól, már csak a kíváncsiság miatt is. Azt kell mondanom, hogy pozitívan csalódtam. Az elején voltak hiányosságaim a numerikus padot és a csuklótámaszt illetően, de ez tényleg csak megszokás kérdése volt, mindenesetre nagyon kényelmes gépelni rajta, a háttérvilágításnak köszönhetően jól látható sötétben is, strapabíró és nem is túlságosan drága.

Az Ozone Strike Battle-t ugyanis 27-28.000 Ft környékére árazták, több magyarországi webáruházban is elérhető, többek között az iPon.hu-n.

Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.