A GAMDIAS pár héttel ezelőtt keresett fel minket, hogy kipróbálnánk, illetve bemutatnánk-e különböző perifériáikat. Kíváncsiak voltunk, hogy mit tudnak, úgyhogy íme az első példány.

A Gamdias Hermes P3 RGB-t már jó pár hete használom minden nap, így megvannak a szükséges tapasztalatok. Ezelőtt egy Ozone Stikebattle mechanikus billentyűzetet használtam, így majd amikor a kapcsolókról lesz szó, ahhoz fogom hasonlítani.

Egyedi GAMDIAS kapcsolók

Ami megkülönbözteti ezt a billentyűzetet a többi mechanikus modelltől, az maga a switch. Eddig csak Cherry MX kapcsolókkal rendelkező billentyűzeteket próbáltam, itt azonban a gyártó saját, alacsony profilú kapcsolóit találjuk, modelltől függően barna, piros, fekete és kék színekben kapható, mi utóbbiból kaptunk.

Alacsony profil, gyorsabb leütés

A kapcsolóknak köszönhetően a billentyűk alacsonyabban fekszenek, illetve maga a billentyűút is kisebb, mindössze 3 mm. Így játék során azonos reakcióidővel nézve hamarabb le tudjuk nyomni a gombot, néha a másodperc tört része is számít!

Anyaghasználatot tekintve a Hermes P3 váza műanyag, egyedül a billentyűk alatt levő lap a fém. Reményeimmel ellentétben a kábel nem kapott szőtt borítást, pedig úgy strapabíróbb lenne. A hátulján alul van 1-1 csúszásgátló párna, ugyanilyen bevonatot kaptak a támaszok is. A billentyűzet szerintem mutatós, nincs olcsó, gagyi hatása.

A kiszotást tekintve láthatjátok, hogy nincsenek ékezetes karakterek, ugyanis ez egy angol kiosztású variáns, de ha tudod, hogy hol vannak a karakterek és az oprendszerben magyar kiosztás van beállítva, akkor ugyanott magtalálod mindet. Ami először nagyon furcsa volt, hogy az ENTER kicsi, így előfordult, hogy néha Ű-t ütöttem. Pár nap alatt sikerült hozzászokni.

Játékosoknak tervezve

A bal ALT és CTRL között Windows helyett Fn gombunk van, ami játék közben is előnyös, illetve ezzel hozhatjuk működésbe a multimédia vezérlőket, váltogathatunk az általunk testreszabott 6 profil között, szabályozhatjuk a világítás animációját, azok sebességét és fényerejét.

HOTS mód

Ahhoz, hogy kihasználhassuk a billentyűzet képességeit, telepíteni kell a HERA névre hallgató szoftvert. A program automatikusan felismeri a csatlakoztatott perifériákat és azonnal kezdhetjük is a személyre szabást. A billentyűzeten van két programozható makró gomb az Fn+Space és az Fn+B személyében.

Megvilágítást tekintve három üzemmódunk van. A statikuson belül az RGB skálán magunknak választhatjuk ki a színt, a gaming módon belül 5 játékhoz találunk előre definiált profilokat, illetve 12 fényeffekt közül választhatunk.

Milyen a hangja? Milyen rajta gépelni? A GAMDIAS switcheinek hangja meg sem közelíti a Cherry MX Red switchét. A Hermes P3 billentyűleütései szerintem halkabbak, a hangja viszont sokkal magasabb, vékonyabb, az MX Red switches billentyűzetemé pedig mélyebb. Egyéni preferencia, hogy ki melyiket részesíti előnyben, nekem személy szerint a GAMDIAS jobban tetszik, ezért is fogom ezentúl ezt használni. A kisebb billentyűút miatt gyorsabban, magabiztosabban lehet gépelni.

Verdikt

Összegzésképp elmondható, hogy a Hermes P3 egy nagyon király mechanikus billentyűzet, kényelmes rajta gépelni, maximálisan testreszabható, aktuális kedvünknek megfelelően, karakterenként egyenként állíthatjuk a színeket, az ára pedig a hazai viszonteladóknál 45.000 Ft. Ez a vállalat legdrágább mechanikus billentyűzete, de természetesen vannak olcsóbbak is.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.