A CoolerMaster Masterkeys Pro L mechanikus billentyűzet volt a társam az elmúlt napokban és így előre csak annyit, hogy nagyon jó barátok lettünk.

masterkeys-pro-l-tech2-1Az eszköz Cherry MX Red switcheket és RGB ledeket kapott, így szépen tudjuk színezni a billentyűzetünket kedvünkre. A Masterkeys Pro L-nél van numerikus része is és itt adódik a különbség az S verziótól, anyaghasználat terén műanyagra számítsunk, a színezése kiváló.

Az alján találunk támasztót, illetve gumis tappancsokat is, hogy ne csúszkáljon a billentyűzet az asztalon.

masterkeys-pro-l-tech2-8masterkeys-pro-l-tech2-7 A ledeket többféle animációra is be tudjuk állítani, akár színátmenetesre jobbról-balra, vagy fentről-lefelé, van esőcseppes, egyszínű, vagy teljesen személyre szabható gombonkénti kialakítás, mindenki megtalálja a neki megfelelő setup-ot. A külsejéről még annyit, hogy egy microUSB kábellel működik, ami szerencsére cserélhető, nem kell féltenünk, hogy tönkremegy.

masterkeys-pro-l-tech2-11

masterkeys-pro-l-tech2-9 masterkeys-pro-l-tech2-13

Ha picit “belenézünk” a belsejébe, megtudható, hogyan épül fel a periféria. 7 réteget különböztethetünk meg. A legalsó a műanyag tálca, amin ül az egész billentyűzet, fölötte találjuk az RGB LED-eket a nyáklapon, melyet egy fém keret követ, amibe a switchek vannak beleépítve. Ezután jön az oldalakat körbevevő műanyag, majd a tetejére a billentyűk.

IMG_0104Tudását illetően, mint említettem Cherry MX RED kapcsolókat kapott, az élmény fenomenális. 1 ms válaszidejével tényleg profi billentyűzetet kapunk, ezen kívül a most ismert leggyorsabb 32 bit ARM Cortex M3-as MCU-t találjuk meg benne, így 25%-kal gyorsabb, mint a vetélytársai a piacon, a makrókat, a profilokat, a leütéseket ennyivel gyorsabban is kezeli, nincs olyan gamer eszköz, ami jelenleg ezt tudná, szóval ezzel nagy előnyre tesz szert a gamer társadalom.

masterkeys-pro-l-tech2A billentyűzet beépített memóriája 512 KB.  Az On-the-fly system-nek köszönhetően játék közben is állíthatjuk makróinkat, illetve profiljainkat is rögzíthetjük, így semmi nem vonja el a figyelmet a játékról.

Kapunk hozzá egy CoolerMaster szoftvert, amivel tudjuk igazán személyre szabni a billentyűzetet. Profil manager, LED setup, macro setup és még nagyon sok hasznos funkció van benne, a firmware is 2x frissült, mialatt használtam és tényleg csak gyorsabb lett az eszköz.

cmmasterkeyssoftSaját tapasztalatom a billentyűzettel a következő:

 • Külső:
  • Letisztult dizájn
  • Kitűnő anyaghasználat
  • LED-ed nem zavaróak, MMORPG-be nagyon hasznosak tudnak lenni, ha megfelelően vannak beállítva
  • Numerikus rész nagy előny
 • Teljesítmény
  • Hihetetlen gyors
  • Makrók nélkülözhetetlenek
  • Játék közbeni konfiguráció miatt lesz még tökéletesebb az élmény
  • Cherry MX Red kapcsolók, jó gépelési élmény

A konklúziót levonva, mindenkinek ajánlom a kezdő playertől a profiig, hiszen ha ezzel kezded a gamer “karriered” még ha csak hobbi szinten is, ha jól akarod csinálni, kelleni fog egy mechanikus billentyűzet (még ha nem is pont ilyen).

masterkeys-pro-l-tech2-14A Cooler Master Masterkeys Pro L már itthon is kapható számos áruházban bő 50.000 Ft-ért, ami ha a vetélytársakat nézzük, nem annyira sok, bár mechanikus billentyűzetek között erősen felső kategóriát képvisel.

Egyelőre még nem találkoztunk magyar kiosztásúval, de szerintem ez csak idő kérdése, mivel relatív új termékről van szó. Bővebb infóért látogassatok el a CoolerMaster honlapjára.

 

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt
Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.