Hirdetés

2020 nehéz év volt, ám ha csak az okostelefonok és okoseszközök piacára fókuszálunk, kicsit kizárjuk azt, ami a világban történt, akkor talán nem túlzás még az érdekes jelzőt sem ráhúzni a tavalyi 366 napra. Igen, 2020 szökőév volt.

Viszont most, 2021 kezdetén nézzük át, milyen dolgokra számíthatunk az elkövetkező évben! És maradjunk a mobiltelefonok világában.

5G egyre több készülékben

Azzal, hogy 2020 végén a Samsung után az Apple is 5G-képessé tette legújabb telefonjait, megvolt az utolsó lökés, ami kényszeríti a szolgáltatókat az 5G hálózat fejlesztésére, a telefon- és processzorgyártókat pedig arra, hogy 5G-képessé tegyék eszközeiket.

Várhatóan a Samsung, a OnePlus, a Nokia és a Google után más gyártók olcsóbb készülékeiben is megjelenik majd az 5G, köszönhetően a Snapdragon 700-as processzornak és az X60-as modemnek.

Ha csak a 2020 végi trendeket nézzük, 2021-ben szinte elvárható lesz, hogy a csúcskészülékek és a középkategóriás telefonok drágább változatai mind képesek legyenek az 5G hálózatokon történő adatkommunikációra.

Kérdés viszont, hogy a gyártók piaconként eltérő termékeket forgalmaznak-e majd. Tökéletes példa erre a Samsung Galaxy S20 FE, melyből Magyarországon hivatalosan csak a 4G-képes változat került piacra, míg tőlünk nyugatabbra azonos áron az 5G-s variáns volt kapható.

Gyorsabb képfrissítés

2020-ban az Apple kivételével szinte minden nagy gyártó olyan kijelzővel szerelte fel készülékét, melynek képfrissítése magasabb volt a standard 60 Hz-nél.

2021-ben várhatóan a csúcskészülékek a 120-144 Hz közötti képfrissítésre, míg a drágább középkategóriás mobilok a 60-90 Hz-es frissítésre lesznek képesek.

Pletykák szerint a MediaTek Dimensity 700-as rendszerchipje képes lesz 90 Hz-es kijelzőket kezelni, így akár a belépőszintű mobilok is megkaphatják a gyorsabb megjelenítőket. Egyes kiszivárgott adatok szerint pedig az olcsó mobilok királyainak számító Redmi telefonok is 120 Hz-es panelekkel jelennek majd meg 2021-ben.

Kamerák a kijelző alatt

Évek óta pletykálnak a kijelzőbe integrált kamerákról, 2020 utolsó heteiben viszont megjelent az első ilyen szenzorral szerelt telefon a kereskedelmi forgalomban is. A ZTE Axon 20 5G ugyan a tesztek szerint nem teljesít a legjobban szelfik terén, de megjelenése lehet az előszele további modelleknek, melyekben a kijelzőbe integrálják az előlapi kamerát.

Korábban a Xiaomi és az Oppo is demózott ilyen technológiát. Ha pedig visszagondolunk arra, hogy a kijelzőkbe integrált ujjlenyomat-leolvasók milyen gyorsan elterjedtek és mennyit fejlődtek az első generációjuk óta eltelt két-három évben, nem ördögtől való gondolat hasonlót várni a kijelzőbe integrált kameráktól sem.

8K videofelvételek

A nagyobb gyártóknál már tavaly is megjelent ez az opció. A Samsung az S20-ban, a Xiaomi a Mi 10 Próban még 2020 elején bevezette a 8K-s videofelvételt. Ahogy telt az év, később az LG V60, majd a Samsung Note20 Ultra is megkapta az opciót.

Ezzel párhuzamban pedig az újonnan megjelenő rendszerchipek jelentős része is elkezdte támogatni a 8K-s videókat, köztük az olcsóbb SoC-k is. Így 2021-ben várható, hogy egyre több androidos telefonban lesz ott a 8K a választható felbontás között a videofelvételek beállításainál.

Viszont arra számítanunk kell, hogy a 8K-s felvételek továbbra is csak csökkentett hatékonysággal fogják tudni kihasználni a telefon hardverét és a legtöbb funkciót (például HDR, OIS) csak 4K vagy esetenként FHD mellett érhetjük majd el.

Olcsóbb hajlítható kijelzős eszközök

Tablet is, telefon is. Vagy éppen telefon, amit félbe lehet hajtani. És nagyon drága. Ezzel a három mondattal lehet a legjobban a hajlítható kijelzős eszközöket jellemezni. Azonban ha megnézzük, hogy az elmúlt két évben mennyit változott ez a termékkategória, akkor lehetnek reményeink olcsóbb készülékek iránt.

Az eredeti Galaxy Fold 2000 dolláros áron nyitott annak ellenére, hogy konstrukció terén bőven volt benne hiba. A Z Fold2 ezeket a hibákat bő másfél éven belül kijavította, de továbbra is tartotta a 2000 dollár körüli árat. Jött viszont a Z Flip, ami már „csak” 1400 dollárba került, illetve a Motorola Razr 5G, mely szintén az 1400 dolláros kategóriába érkezett meg.

Ezek mellett pedig jelentek meg olyan kísérleti eszközök is, mint a Microsoft Duo vagy az LG Wing, illetve az LG Dual Screen kiegészítői, melyek más aspektusból közelítették meg a „hogyan reformáljuk meg a négyzet alakú kijelzős telefon” koncepciót.

Ha igazak a pletykák, 2021-ben, a hajlítható termékkategória megszületése után két évvel már várhatunk 800-1000 dollár körüli áron is összehajtható eszközöket. Ez pedig az az árkategória, melyben a gyártók jelentős része elindítja a piacon csúcstelefonját.

Persze továbbra is kérdéses, hogy a már kiforrott technológiákat használó, víz- és porálló házzal szerelt csúcstelefonok helyett érdemes-e befektetni egy fiatal termékkategóriába, mely sokkal sérülékenyebb? Ezt majd a vásárlók eldöntik, az viszont biztos, hogy azzal, ha olcsóbban elérhetők lesznek a hajlítható eszközök, sokkal többen fognak feléjük kacsintgatni és lehet, hogy 2022-ben már tömegterméknek számítanak majd. Hasonlóan ahhoz, ahogy az elmúlt három-négy évben normalizálódott az 1000 dolláros csúcstelefonok jelenléte.

Fali adapter és fülhallgató kihagyása a dobozból

Húzott egyet az Apple és az iPhone 12 megjelenésével kiszedte telefonjai dobozából az első iPhone óta alaptartozéknak számító fehér fülhallgatót és fali adaptert. De nem csak az iPhone 12, hanem a régebbi, de még hivatalos forgalmazásban álló modellekkel is megtette ugyanezt. Az indok az volt, hogy így kevesebb terhelés éri a környezetet, az emberek legtöbbjének pedig úgyis van már otthon töltője vagy adaptere.

Ezt vélhetően az androidos gyártók is követni fogják, még ha nem is mindannyian és nem is minden árkategóriában, ahogy tették a 3.5 milliméteres jack csatlakozó elhagyásával is. Az elsők között lehet a Samsung, aki tavaly ősszel még nyilvánosan trollkodott az Apple-n az adapter hiánya miatt, de a legújabb pletykák szerint a január közepén megjelenésre váró Galaxy S21-ek dobozában már nem lesz adapter.

A Xiaomi Mi 11 esete kicsit más, ott opcionálisan választhat töltőt is újonnan vásárolt telefonja mellé a fogyasztó.

Ha érdekel a 2020-as összefoglaló a tavalyi év legjobb telefonjairól, nézd meg ezt a videót:

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.