Hirdetés

A Starlink műholdakra erősített plusz antennákhoz kapcsolódnának az 5G-s mobilok, ha megvalósulnak a T-Mobile és a SpaceX tervei.

Összeállt a T-Mobile és a SpaceX, együtt dolgoznak a teljes mobil lefedettségen, a SpaceX műholdakról szórnák a mobilhálózatot.

5G antennákat telepítenének a jövőbeli SpaceX műholdakra, melyek segítségével elérhetővé válna a teljes mobil lefedettség. Ez hatalmas kihívás, és nem is arról van szó, amire elsőre gondolnánk.

Az űrből szórná az 5G-t a T-Mobile és a SpaceX

Az 5G nem az az 5G, amit a földön ismerünk, bár a technológia ugyanaz, a gigabites űrbéli kapcsolatra még jó sokat kell várni.

A műholdak virtuális mobil tornyokat emulálnának, a cél pedig az alapszintű kapcsolat biztosítása lenne főként ott, ahol nincs vagy gyenge a hálózat. Első körben csak SMS-t lehetne küldeni rajtuk keresztül, de a tervek szerint beszállhat a WhatsApp és az iMessage is akár, hogy ezek a szolgáltatások is elérhetőek legyenek. Később jöhetnek a hívások és a mobilinternet is.

A kapcsolat sebessége az elképzelések szerint 2 Mbps, ami mobilnethez durván kevés, Musk szerint azonban 1000-2000 egyidejű hívás, valamint több százezer üzenetküldés lebonyolítására alkalmas ez a sebesség is.

A cél tehát a jelenlegi hálózat megerősítése, nem a földi mobiltornyok kiváltása.

A béta teszt 2023-ban indulhat az Egyesült Államokban, a szolgáltatás 2024-ben válhat elérhetővé a T-Mobile ügyfelek számára. A legnépszerűbb csomagot használók ingyen igénybe vehetik az űrkapcsolatot, míg akik kevesebbet fizetnek, azoknak ez extra költség lesz.

Musk a többi szolgáltatót is invitálta, hogy csatlakozzanak a projekthez.

Ti mit szóltok a T-Mobile és a SpaceX terveihez?

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.