Az iPhone 8 óta van vezeték nélküli Qi töltés az iPhone-okban, ami 7,5 wattban maximalizált. Az új iPhone-széria is ennyivel képes vezeték nélkül töltést felvenni, kivéve akkor, ha veszünk egyet az Apple új MagSafe töltői közül. Utóbbi esetben ugyanis az iPhone 12-k képesek lesznek 15 wattos vezeték nélküli töltést is felvenni.

Ez pedig azért furcsa, mert a legfrissebb Qi standard is képes 15 wattos vezeték nélküli töltésre, ahogy azt több androidos telefon esetében már be is építették a gyártók a készülékekbe. Sőt, vannak példák még gyorsabb vezeték nélküli töltésre is a Huawei 27 wattos vagy a Xiaomi 30 wattos eszközeivel.

Az Apple azzal indokolja az új iPhone-okkal bemutatott MagSafe töltő gyorsaságát, hogy a benne elhelyezett mágnesek segítenek tökéletesen a helyére pattannia az eszköznek, így gyorsabb lehet a töltés.

Így néz ki a MagSafe for iPhone felépítése

További csavar a dologban, hogy a 15 wattos töltést az új iPhone-ok kizárólag az Apple saját, vagy az Apple által elismert és az MFi programban hitelesített gyártók termékeivel lesz képes felvenni az iPhone 12. A MagSafe kiegészítőket ugyanis NFC alapján ismeri fel az iPhone, az Apple termékeibe épített NFC chiphez pedig csak azok a gyártók férhetnek hozzá, akik belépnek a Made For iPhone (MFi) programba. Egyelőre csak a Belkin és a Griffin jelezték, hogy együtt dolgoznak az almásokkal, így tőlük várhatók hamarosan kiegészítők.

Most csak az Apple saját termékeit lehet kapni a cég webshopjában. A MagSafe töltő 16.900 forint, míg az új MagSafe szilikontokok 19.990 forintba kerülnek, ami az eddigi bőr tokokkal megegyező ár.

Az pedig, hogy az Apple ilyen szigorúan kézben tartja a MagSafe körüli dolgokat, jelentheti azt is, hogy a cég részesedést kér és kap minden más gyártó által készített, MagSafe technológiával ellátott kiegészítő után.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.