Amíg az Apple ősszel be nem mutatja új iPhone 13 készülékeit, addig csak találgatni lehet, hogy mi lesz az idei almás mobilokban, de több forrás értesülései is egybevágnak abban, hogy az előlapi és hátlapi kamerák elrendezése látványosan változik majd.

Notchfogyatkozás

Kezdjük az előlapon! A notch az iPhone X 2017-es bemutatása óta nem változott, jelenleg a 12-es széria a negyedik generáció, melyen változatlan formában láthatjuk. A notch foglalja magába az előlapi kamerát és a hozzá tartozó Face ID rendszert, a beszédhangszórót és egy mikrofont.

A Face ID rendszer a következő szenzorokból áll, ezt hívja az Apple 2017 óta TrueDepth kamerarendszernek:

  • infravörös kamera
  • fényszenzor (flood illuminator)
  • közelségérzékelő
  • környezeti fényérzékelő
  • előlapi kamera
  • pontprojektor

Ezek mellett a notch külsején látható még a beszédhangszóró és egy mikrofon is. Ami nem látható, de a notch része, az egy VCSEL (Vertical-Cavity Surface-Emitting Laser, magyarul függőleges-üreges felületi kibocsátó lézer) és egy hozzá tartozó képfeldolgozó chip, mely a Face ID rendszer működéséhez elengedhetetlen. Ez kombinálja a pontprojektor és az infravörös kamera képét, melyet utána a processzor Neural Engine-je feldolgoz az azonosításhoz. Ilyen VCSEL chip működik minden A11-nél újabb processzorral és Face ID rendszerrel felszerelt Apple eszközben, az újabbakban a LiDAR szenzor adatainak feldolgozásában is ez segít.

Ilyen lehet az iPhone 13 szérián a notch

A MacOtakara és Ming-Chi Kuo után mi is írtunk korábban arról, hogy kisebb notch lehet az új iPhone-okban. Most a Digitimes forrásai ezeket az értesüléseket megerősítették. A lap szerint az Apple-nek sikerült az eddig használt VCSEL (chip) méretét 40-50 százalékkal csökkenteni, így a notch mérete is felére fogyhat.

Másik út a notch méretének csökkentéséhez az lehet, hogy az Apple a Face ID rendszer különböző komponenseit integrálja vagy arrébb költözteti. Utóbbira az állítólagos iPhone 13 dummy modellje a bizonyíték, melyben a beszédhangszóró és a mikrofon a megszokott helyéről feljebb vándorolt, a Face ID szenzorai felé.

Balra az iPhone 12 Pro, jobbra az iPhone 13 Pro dummy modellje /Fotó: Unbox Therapy

Mi dudorodik ott hátul?

A Mobilaréna közölt rendereket a MacRumors cikke alapján, melyeken az iPhone 12 szériát hasonlítják a várható iPhone 13-hoz. Hízni fognak a készülékek idén a jóslatok szerint. A 12-es széria 7,4 milliméteres háza helyett a 2021-es iPhone-ok 7,57 milliméter vastagok lesznek.

A hátlapi kamerasziget az iPhone 12 és a 12 mini esetén 1,5 milliméterre áll el a hátlaptól, a 12 Pro készülékekben pedig 1,7 milliméterre. A 2021-es szériában a sima modelleknél 2,51 milliméteres lehet a kamerasziget kiállása, a Pro készülékekben pedig 3,65 milliméteres.

Ezen felül a kamerapúpok széltében és magasságban is változnak majd. A sima modellekben a mostani 28 x 30 milliméteres kameradudor helyett 29 x 29 milliméteres várható, míg a Pro és Pro Max modellek esetén a 29 x 29 milliméter helyett 36 x 37 milliméterre nő majd a kamerasziget.

A szenzorok elrendezése sokat nem változik, a nagyobb lencsék miatt az iPad Prókban látható módon szűkösebben ülnek majd egymás mellett a kamerák. A méretnövekedéssel együtt szenzoros képstabilizálás érkezhet minden modellbe, nem csak a Pro Max-ba, ahogy az a 12-es szériánál történt. Ráadásul a pletykák szerint a szenzoros stabilizálást a főkamera mellett az ultraszéles lencse is megkapja majd.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.