Ma jelentette be az Apple pénzügyi eredményeit 2021 első pénzügyi negyedévére vonatkozóan, mely 2020. december 26-án ért véget. A cupertinói cég 111,4 milliárd dolláros bevételre tett szert, mely soha nem látott rekord.

Éves összevetésben az Apple bevétele 21%-ot nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az október, november és december hónapokban összeszedett nyereségből 28,6 milliárd dollár tiszta profit volt a cég számára.

A pénzügyi adatok mellett az aktív iOS-t futtató készülékek számát tekintve is rekord negyedévet tudhat maga mögött az almás cég. Összesen 1,65 milliárd aktív Apple eszköz van jelenleg használatban, melyből 1 milliárd készülék iPhone.

És ha már iPhone, a 12-es széria eladott darabszámban is rekordot döntött (90,1 millió eladott új készülék) és ezzel globálisan az Apple lett a darabszám tekintetében legtöbb telefont értékesítő cég a negyedévben. A mindig első Samsung visszacsúszott második helyre (73,9 millió eladott új készülék), míg a Huawei 42,4 százalékos visszaeséssel (32,3 millió eladott telefon) csak az ötödik helyet csípte meg. A leggyorsabb ütemben növekvő Xiaomi lett világviszonylatban a harmadik, míg az Oppo a negyedik. Ezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogy a Huawei által évek óta dominált kínai piacon 57%-os részesedést nyert az Apple az iPhone 12-vel, mely soha nem látott eredmény.

Az IDC piackutató adataira hivatkozó Világgazdaság cikke szerint az Apple még jobban is teljesíthetett volna, ha az új 5G-s iPhone-ok a szokásos időben, vagyis ősz elején mutatkoznak be.

Nem csak az iPhone hozza a bevételt

Bár az Apple a hordható eszközök piacán sincs rossz helyzetben, az iPhone-ok 65,6 milliárdos hozadéka mögött a fül- és fejhallgatók, illetve okosórák csak a harmadik legtöbb bevételt hozták a maguk 12,97 milliárd dollárjával. A második helyre az Apple saját szolgáltatásai (iCloud, Apple Music, TV+, Card, stb.) kerültek, melyek saját rekordjukat megdöntve idén 15,68 milliárd dollárnyi bevételt termeltek.

Az iPhone sikere mellett évek óta szinte elvesző iPad és Mac eladások is nőttek az elmúlt pénzügyi negyedévben. Az iPadek iránti kereslet 41%-kal, míg a Mac számítógépek iránti igény 21%-kal nőtt az előző évi adatokhoz képest.

A Macintosh gépek iránti megugrott keresletben az is közrejátszhat, hogy idén mutatta be az Apple saját tervezésű M1 chipjét, mely az új gépekben azonos, vagy esetenként jobb teljesítményt és jobb üzemidőt kínál azonos áron, mint az Intel CPU-val szerelt darabokban.

Hirdetés
FORRÁSApple
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.