Hirdetés

Bemutatkozott az Apple M1 chip, mely egy új MacBook Airben debütál.

Tudjuk le gyorsan a külsőt az új Air kapcsán: egy az egyben úgy néz ki, mint az eddigi összes Retina MacBook Air. Két USB Type-C, Touch ID, 3.5 milliméteres jack és 13,3 hüvelykes Retina kijelző. Újdonság, hogy a kijelző támogatja a P3-as színtartományt.

Belül azonban sok változott. Ez az első Air, amely egyáltalán nem használ ventilátort a hűtéshez. RAM terén 16GB a max, tárhelyből pedig 2TB. Arról, hogy mennyivel indul a gép, az Apple nem beszélt, de valószínűleg 8/256GB lesz az alapgép.

Az akku méretét ugyan nem közölte az Apple, viszont állításuk szerint az M1-gyel szerelt Air 18 óra videólejátszást, 15 óra webböngészést kínál. Az előző Air teljesítményének ez a duplája. És ha már duplázásról beszélünk, a gépekbe szerelt SSD-k is kétszer gyorsabbak lettek.

Az M1 chip teljesítményével az Apple állítása szerint háromszor gyorsabb számításokra képes az új Air, mint az Intel CPU-kkal szerelt korábbi. Grafikai teljesítmény terén ötszörös növekedést biztosít az M1 integrált GPU-ja a korábbi Airhez képest. A demóban két 4K ProRes videót vágtak egyszerre egy Airen, állítólag ezt is bármilyen akadás nélkül képes a gép és az M1 végigcsinálni.

Az M1-be épített Neural Core segítségével az új Air webkamerája állítólag jobb kép- és videóminőséget biztosít. Arról, hogy a felbontás vagy a szenzor változott-e, az Apple nem közölt információt.

Az új ARM MacBook Air árban nem változott a korábbi modellhez képest, 999 dolláron indul. Itthon 430 ezer forinton fog nyitni és ezekben a konfigurációkban lesz elérhető:

A MacBook Air mellett a Mac Mini és a MacBook Pro 13 hüvelykes változata is fel lett szerelve az M1 chippel. Ezekről ebben a bejegyzésben olvashatsz:

A Mac Mini és a MacBook Pro is választható lesz Apple M1 chippel

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.