Bemutatta az első saját tervezésű M1 chippel szerelt ARM iMac gépét az Apple. A 24 hüvelykes kijelzővel szerelt asztali gép az első, 1998-as iMac gépet idézi meg vidám színeivel.

Az új iMac méretei az Intel processzorokkal szerelt iMac gépekhez hasonlítva felére csökkentek, ebből a leginkább szembetűnő változás a 11,5 milliméteres vastagsága – vagyis vékonysága – lesz a gépeknek.

A 24 hüvelykes 4.5K kijelző és a keret négyzetesebb, de vékonyabb, mint az eddigiek. Az új iMac a 24 hüvelykes kijelzőjével is alig szélesebb és magasabb, mint az eddigi 21,5 hüvelykes iMac gépek. Az M1 iMac kijelzője fényvisszaverő bevonatot és True Tone-t is kapott.

De a kijelzőn kívül fejlődött a kamera és a mikrofonok is. Mostantól 1080p-s FaceTime kamerát kapnak az iMac gépek, a 16 hüvelykes MacBook Próból pedig ismert stúdiómikrofonokat is megörökölte az iMac. Ha pedig nem felvennénk, hanem hallgatnánk valamit a gépen, arra hat beépített hangszóró ad lehetőséget. Ezek Dolby Atmos támogatást kaptak és támogatják az Apple Spatial Audiót is.

A bemutatón az Apple az M1-es gépet a korábbi 21,5 hüvelykes iMac-hez hasonlította. Állításuk szerint az M1-gyel szerelt gépek 85 százalékkal gyorsabb CPU teljesítményre képesek, a GPU teljesítménye pedig kétszerese a korábbi inteles gépeknek.

A gépek hátulján két Thunderbolt csatlakozót és két USB-C portot találunk az alapmodell kivételével. A belépőszintű iMac ugyanis csak két Thunderboltot kapott, hasonlóan a MacBook Airhez. Az Ethernet csatlakozó kikerült a gépből és átkerült az adapterbe.

A számítógépek fehér, kék, piros, sárga, zöld, narancssárga és lila színekben lesznek elérhetők. A gépek színéhez passzoló új Magic Mouse és Magic Trackpad, illetve billentyűzet is készült. Utóbbiba az Apple integrálta a Touch ID rendszert, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a MacBookokban már láthattuk.

Ilyenek az Apple új, színes Magic Trackpadek

8GB RAM-mal és 256GB-os SSD háttértárral lesz felszerelve az alapmodell.

1299 és 1499 dolláros áron nyitnak a gépek színtől függően, április 30-tól lehet majd megrendelni őket és május második felében szállítja majd ki az Apple a rendelőknek. A boltokba is várhatóan májusban kerül majd az M1-es iMac.

Magyarországi árak és konfigurációk

Az Apple hivatalos magyar webshopjában az alábbi árak és konfigurációk láthatók a bemutatót követően:

Mint látható, bizonyos színek csak az alapgép esetén nem lesznek elérhetők és a belépőszintű M1 iMac mellé nem jár Touch ID-vel szerelt billentyűzet sem!

Hirdetés
FORRÁSApple
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.