Hirdetés

Hivatalos a sokat pletykált bejelentés: az Apple saját tervezésű és gyártású rendszerchipeket és GPU-kat fog használni ezentúl a Mac gépekben.

A cég azt ígéri, teljesen új szintre emelik ezzel az átállással a teljesítményt és az energiafelhasználást a Macekben. Az architektúra ismerős lesz, a Macekben az iPhone és az iPad SoC-k alapján tervezik a chipeket.

Az Apple azt ígéri, mostantól kezdve két év lesz, mire megtörténik az átállás, de ettől függetlenül az Intel alapú Macintosh gépek is kapnak szoftveres támogatást és frissítéseket az elkövetkező években.

Az Apple saját fejlesztésű professzionális applikációi — mint például a Tech2 videók vágásához is használt Final Cut Pro — már a macOS Big Surrel is támogatni fogják a saját gyártású processzorokat, a legnagyobb fejlesztőkkel pedig már megkezdte az együttműködést az Apple. A WWDC-s demóban a Microsoft Office és az Adobe Photoshop futott az ARM alapú Macen. Az Apple a saját chipjének teljesítményét a demóban a natívan futó Photoshopban egy 5GB-os Photoshop PSD fájl szerkesztésével igyekezett megmutatni.

Az ARM alapú Mac gépeknél újdonság lesz az is, hogy mostantól natívan képesek lesznek a Macek futtatni az iOS és az iPadOS applikációkat. Ez jelenti a játékoktól kezdve a közösségi alkalmazásokon keresztül az összes elérhető appot. A demóban a Monument Valley 2-vel játszottak a Macen egy ablakban.

A macOS Big Surben érkezik az átállást segítendő a Rosetta új verziója, a Rosetta 2 is. A Rosetta eredetileg a PowerPC-ről az Intel-alapú Macekre való átállást segítette. A Rosetta 2 segítségével az Intel-alapú Macen használt alkalmazások képesek lesznek olyan esetben is működni az ARM Macen, ha a fejlesztő még nem frissítette az applikációt. Ezen felül a Rosetta 2-vel Linuxot is virtualizálhatunk a Macen.

Az új, ARM alapú Macekről egyelőre nem árult el semmit a cég. A fejlesztői átállást segítendő csomag a fejlesztőknek elérhető lesz, ez az A12Z SoC-t használja 16GB RAM-mal és 512GB SSD-vel. A fejlesztői csomag részét egy Mac Mini is képezi.

A macOS Big Sur fejlesztői bétája a mai naptól, a publikus béta majd júliustól elérhető. A teljes frissítés ősszel érkezik majd. Kompatibilitási listát egyelőre nem közölt az Apple.

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.