Hirdetés

Az új MacBook Air mellett a Mac Mini és a MacBook Pro is választható lesz az Apple saját CPU-jával, az M1-gyel. Igaz, az Airben volt a legnagyobb változás a ventilátor elhagyásával, érdemes szót ejteni az ARM Mac Miniről és MacBook Próról is.

Mac Mini

Az Apple állítása szerint hatszoros grafikai teljesítménynövekedést tudhat magáénak az M1-gyel szerelt Mac Mini és ezentúl használható lesz az Apple Pro Display XDR is a legkisebb Mac-kel. Bár kérdéses, hogy az 5000 dolláron induló Pro Display XDR-t ki fogja egy Mac Minivel használni? Az Apple szerint lesznek ilyen emberek.

A Mac Mini hátulján továbbra is az ismerős portok találhatók:

  • Ethernet bemenet
  • két USB Type-C (USB 4)
  • HDMI 2.0
  • két USB-A
  • és egy 3.5 milliméteres fejhallgató jack.

A Mac Miniből nem maradt ki a ventilátor, sőt az Apple állítása szerint egy újratervezett hűtőrendszert kapott a kis gép.

Memória terén 16GB, tárhely terén 2TB a max, amit kérhetünk a gépbe. Az M1 CPU-val hatszoros grafikai és háromszoros teljesítménybeli növekedés érhető el a korábbi Mac Minihez képest.

Árban 699 dollárról indul, ami száz dollárral olcsóbb, mint a korábbi Mini. Az itthoni árak és választható konfigok ezek lesznek:

MacBook Pro 13″

A legkisebb méretű, belépőszintű MacBook Pro gépeket is felszerelik az Apple M1-gyel. Itt sincs olyan jelentős változás, mint az Air esetén, maradtak a ventilátorok és a már ismert külső is.

Állítólag az M1-gyel szerelt MacBook Prók grafikai teljesítménye ötszörös a korábbi belépő Próhoz képest. Az összteljesítmény az Apple szerint 2,8-szorosára nő.

A GPU teljesítménye a legdurvább, 8K ProRes videót tud akadás nélkül visszajátszani és kezelni az új belépőszintű Pro.

Üzemidő kapcsán viszonylag nagy az ugrás és ami meglepő, hogy a Pro az Apple szerint jobban bírja, mint az Air. 17 órányi webböngészést és 20 órányi videó-visszajátszást képes az ARM MacBook Pro egy töltéssel végigcsinálni, ami a leghosszabb valaha egy Macben.

A 16 hüvelykes MacBook Próban bemutatkozott “stúdió minőségű”, háromirányú mikrofonok bekerülnek az M1-gyel szerelt MacBook Próba is, viszont a FaceTime kamera nem változik. Ahogy a kijelző is maradt a régi, a Magic Keyboard billentyűzet és a Touch Bar is.

Ahogy minden M1-gyel szerelt Mac gépet, a MacBook Prót is maximum 16GB RAM-mal és 2TB tárhellyel kérhetik majd a vásárlók.

De szerencsére az új MacBook Pro árban sem változott, 1299 dolláron nyit az alapgép, ahogy eddig is. Az itthoni árak konfigurációnként így alakulnak:

Hirdetés
FORRÁSApple
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.