Hirdetés

Az Apple októberi Unleashed címet viselő bemutatójának sztárjai egyértelműen az új MacBook Pro gépek lettek. A 14 és 16 hüvelykes kivitelben elérhető profi felhasználóknak szánt laptopok amellett, hogy az Intel processzorairól áttérnek az Apple saját tervezésű ARM alapú M1 Pro és Max rendszerchipjeire, visszahozzák a 2016 előtti MacBook Prók legfontosabb jellemzőit, melyeket öt éve kérik a cégtől.

Az új processzor a gépekben az M1 Pro, illetve az M1 Max. Az M1 Pro rendszerchip 10 CPU maggal (8 teljesítmény és 2 takarékos) és 16 GPU maggal dolgozik, akár 32 GB osztott rendszermemória segítségével. Az M1 Max megduplázza a grafikus magok számát és a rendszermemóriát, illetve a chip csatornakapacitását (200 GB/s a Pro, és 400 GB/s a Max teljesítménye) is. Ezt ígéri az Apple grafikus teljesítmény terén:

A változás nem látható, de a teljesítményben érezhető. Ami viszont nagyon látványos frissítés, az a kijelző. Az iPad Próban már kipróbált mini-LED panel került a MacBook Pro gépekbe, mely 1600 nit maximális fehér fényerőre képes és a Pro Motion technológiát használva adaptív 120 Hz-es képfrissítést is tud. A panel a Liquid Retina XDR, amely első része azt jelenti, hogy a panelen a felső sarkok lekerekítettek (így egyébként nem szimmetrikus a kijelző), második része pedig azt, hogy jobban, szebben, hűbben képes a HDR tartalmakat megjeleníteni az eszköz. Ami a dizájnt illeti még: a MacBook Prók ezentúl notch-csal érkeznek. Az iPhone-hoz hasonló bevágás található a kijelző felső részén, ebbe került a 1080p-s kamera. FaceID nincsen, ujjlenyomat-leolvasó dolgozik a gépekben továbbra is. A menüsor alkalmazkodik a notch-hoz, így a hasznos képernyőfelület nagyobb a korábbi MacBook Prókhoz viszonyítva.

Az új gépek kijelzőjének méreteit és részleteit lásd az alábbi képen:

Ilyen az új gépek kijelzője

Látható változás még a csatlakozók száma is. Visszatér a MagSafe, a HDMI és az SD-kártya olvasó a Pro gépekre, mellette marad három Thunderbolt 4-es USB-C és egy 3,5-ös fejhallgató jack, mely képes ezentúl a nagy impedanciájú fejhallgatókat is kezelni. Az új MagSafe 3 sokkal gyorsabban tölt, mint elődei, de a gépek képesek felvenni bármely Thunderbolt 4 porton keresztül is töltést.

Csatlakozók az M1 Pro és M1 Max chippel szerelt gépeken

30 percnyi töltés a MagSafe 3-mal felére bikázza az akkut, amellyel az Apple szerint a kisebb gép 17 óra videóvisszajátszást, a nagyobb 21 órát bír. Hogy ez pontosan mit jelent használat szempontjából, egyelőre kérdéses. A gyártó azt ígéri, kétszeres és négyszeres hosszabbodás várható akkumulátoros üzemidő tekintetében a korábbi generációkhoz képest. Az új Pro gépekkel ráadásul képesek lesznek 8K-s videót szerkeszteni akkuról, út közben a videósok.

És ha már visszatérő dolgok: az új MacBook Próból búcsúzik a Touch Bar és fizikai funkcióbillentyűk kerülnek a helyére! 

Az új laptopok már előrendelhetők, jövő héttől kezdi el őket kiszállítani az Apple. Az árak 1999 dollárról indulnak a 14 hüvelykes változat, és 2499 dollárról a 16 hüvelykes változat esetében.

Az új gépek már a macOS Monterey operációs rendszerrel érkeznek, akiknek régebbi Mac számítógépe van, október 25-től frissíthet az új asztali rendszerre.

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.