Hirdetés

A Huawei ma, szeptember 19-én, Münchenben mutatta be idei legjobb okostelefonjait, névszerint a Mate 30-at és a Mate 30 Prót. A készülékek a tulajdonságaik és funkcióik alapján nagyon ígéretesek lennének és azért írom így, feltételes módban, mert Magyarországon idén valószínűleg nem kerülnek piacra.

Jelenleg is tart a Kína és Amerika közötti kereskedelmi háború, ennek eredményeképp a Huawei nem telepíthette előre a Google alkalmazáscsomagot az új mobilokra, így nincs rajtuk se YouTube, se Gmail, se Drive, se Play Áruház. Aki kicsit élelmesebb, az biztosan meg tudja oldani ezek telepítését, de Magyarországon ezek népszerű appok és ezért sem kezdik meg a forgalmazását hazánkban.

Huawei Mate 30 Pro

A kínai vállalat idei legjobbja természetesen a Mate 30 Pro lett. Az előlapi dizájn inkább a tavalyi Mate 20 Prót tükrözi, semmint a P30 Prót, ugyanis széles notch került az előlap tetejére, ami egy 32 MP-es előlapi kamerát, egy ToF kamerát és egy swing szenzort rejt. Előbbi kettőnek köszönhetően a telefon 3D-s arcfelismerésre képes, utóbbi segítségével pedig felismeri a telefon a tenyerünket és különböző gesztusokkal vezérelhetjük a mobilt érintés nélkül (görgetés és képernyőkép).

Kezemben a Mate 30 Pro

A 6,53 hüvelykes Flex OLED kijelző a készülék oldalára teljesen rányúlik, a Vivo után a Huawei is a „waterfall” kijelzők felé nyit. A 2400 x 1176 pixel felbontású panel a valóságban is jól néz ki és HDR támogatottsággal is bír. Csakhogy legyen is értelme az ívelt kijelzőnek, a telefonról levették a hangerőszabályzót, helyette ha a Mate 30 Pro valamelyik oldalán duplán érintesz, megjelenik a hangerősáv és gesztussal tudod oldalt szabályozni.

A Mate 30 Pro kijelzője szinte „lefolyik” az oldalán

A Huawei mindig is a fotózást tekintette elsődleges fókusznak (a dizájnon kívül), ezt most kiegészítették a videózással, amin a vállalatnak volt mit csiszolnia. A hátlapi kamerákkal most már adott a 4K@60FPS videórögzítési képesség, de a felvételek minőségén is javítottak köszönhetően a profibb kameráknak és lencséknek. Ami pedig szintén említésre méltó, hogy megoldották HD minőségben a 7680 FPS-es lassított felvételt.

Négy kamera a hátlapon

  • 40 MP, f/1.8, OIS, Cine – elsődleges kamera
  • 40 MP, f/1.6, OIS – SuperSensing széles látószögű kamera
  • 8 MP, f/2.4, OIS – telefotó kamera
  • 3D Depth Sensing – ToF kamera
A négy kamera kör alakú karimát kapott

A prezentáció során kiemelték, hogy a készülék 3x-os optikai és 30x-os digitális zoomra képes, az optikai képstabilizáción kívül pedig AIS (AI alapú stabilizálás) is dolgozik.

Van jack, nincs jack (Mate 30 balra, Mate 30 Pro jobbra)

Kirin 990 4G és 5G

Az IFA 2019-en bejelentett Kirin 990 található a Mate 30-ban és a Mate 30 Próban, ami beépített 5G chippel rendelkezik, de akinek nincs szüksége rá, az meg tudja majd venni 5G chip nélkül is a telefont 100 dollárral olcsóbban.

A határozott teljesítménybeli előrelépést a processzoron kívül a grafikus gyorsító is elősegíti, ami egy Mali-G76 MP16 típusú egység, de adott az NPU is. A rendszermemória 8 GB lett, a tárhely pedig kiviteltől függően 128 vagy 256 GB.

Az üzemidővel sem lesz gond, egy 4500 mAh-s telepet kapott a készülék, amit vezetékesen 40W-tal, vezeték nélkül pedig 27W-tal lehet tölteni. A Mate 30 Pro IP68-nak megfelelően por- és vízálló, van rajta infra, jack viszont nincs.

Huawei Mate 30

A „kistestvér” kijelzőben nagyobb lett a Prónál, a sima Mate 30 előlapján egy 6,5 hüvelykes, szintén OLED, ám „csak” 2340 x 1080 pixel felbontású megjelenítőt találunk. Küllemben is felfedezhetők az eltérések, a Mate 30 kisebb bevágást kapott az előlapon, a 24 MP-es előlapi kamera mellett csak a korábban említett swing szenzor van, ToF kamerát nem kapott.

Mate 30 balra, Mate 30 Pro jobbra

A Huawei kamerákban is megkülönböztette a nem Prót, a hátlapján csak 3 szenzort fogunk találni:

  • 40 MP, f/1.8 – elsődleges kamera
  • 16 MP, f/2.4 – széles látószögű kamera
  • 8 MP, f/2.4, OIS – telefotó kamera

A fenti rendszer szinte ugyanaz, mint ami a P30 Próban is található. Az olcsóbb Mate 30 sokak örömére kapott jack csatlakozót, ellenben csak IP53 szerint cseppálló, az előlapon pedig csak 2D-s arcfelismerésre képes, az ujjlenyomat-olvasót (hasonlóan a Próhoz) a kijelzőbe integrálták optikai szenzor formájában, a feloldási sebességen is javítottak.

Háttérben a Mate 30

A teljesítményről itt is a Kirin 990-es rendszerchip gondoskodik, a Mate 30 esetében 6/8 GB RAM és maximum 128 GB tárhely társaságában. Az akkumulátor ennél a mobilnál 4200 mAh-s lett, de a töltési sebességben nem kell lentebb adni, ugyanúgy 40W-os vezetékes és 27W-os vezeték nélküli töltést támogat.

Huawei Porsche Design Mate30 RS

Természetesen jött egy PD változat is a készülékből, ami két színben lesz kapható, 12 GB RAM-mal és 512 GB háttértárral szerelték fel, az ára pedig 2095 euró lesz, átszámolva ez kb. 650.000 Ft-ot jelent.

Árak és elérhetőség?

A fent említett kereskedelmi háború miatt a Huawei Mate 30 széria hazánkban idén  nagy valószínűséggel nem lesz kapható, jövőre pedig attól függ, hogy milyen kimenetele lesz a két nagyhatalom közötti „vitának”.

Európában – ahol kapható lesz – a 4G-s Mate 30 Pro 1099 euró lesz, az 5G-s pedig 1199 euró.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.