Hirdetés

Bár úgy tűnt, hogy a Google és a Huawei egyezségre jutott, a kilencven napos haladék az új termékekre nem vonatkozik. Így az őszre várt Mate 30-as termékcsalád kiesik azon termékek közül, melyekre az embargó elengedése vonatkozik – írja a Reuters cikke alapján a Mobilaréna.

Az embargót enyhítő 90 napos haladék értelmében az amerikai cégek a Huawei (és Honor) már meglévő termékállományához szállíthatnak alkatrészeket. Illetve a már piacon lévő eszközök a Google-féle Android szoftveres frissítéseit is megkapják.

Viszont a Reuters egy névtelenséget kérő Google munkatársra hivatkozva azt írja, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium döntése szerint a Google nem biztosíthatja szolgáltatásait az új eszközökön. A Huawei eszerint a nyílt forráskódú Androidon alapuló EMUI 10-es rendszerét használhatja a mobilokon, viszont azokra a Play-szolgáltatások (Térkép, YouTube, Gmail, Drive, Play Áruház, stb.) nem kerülhetnek fel a gyártó által előre telepítve. Ez a nyugati piacokon hátrányt jelenthetne a Huawei számára. Persze a Play-szolgáltatások külső forrásból is telepíthetők, viszont az átlagos felhasználó valószínűleg nem azzal szeretné tölteni a szabadidejét, hogy GApps csomagot telepítgessen a mobilján.

A Weibóra felkerült promóciós anyag, melyen az új Mate 30 Pro látható

Hasonlóan az USA és Kína kereskedelmi háborúja miatt az 5G képes Huawei Mate 30 is késve debütálhat a nyugati piacokon. A South China Morning Post lap úgy tudja, hogy a Huawei elsősorban a hazai eladásokra koncentrálhat a Mate 30 bemutatásakor, hisz Kínában a gazdasági háború kirobbanása óta újra megnőtt a kereslet a cég termékei iránt. Ott pedig nem jelent gondot, hogy ha nincsenek a Google szolgáltatásai rajta a telefonokon, hisz eddig sem voltak elérhetők.

Az európai premierje várhatóan szeptember 19-én lesz a Huawei Mate 30-as termékcsaládnak. A Reuters szerint egy nappal korábban, 18-án Münchenben debütálnak majd az új telefonok. Kíváncsian várjuk.

Hirdetés
FORRÁSMobilarena
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.