Ha már te is gondolkodtál azon, hogy a jelszavak bepötyögése milyen ódivatú, akkor eljön lassan a te időd is! Bár nem vitás, hogy a jelszavainkat jobb esetben mi tudjuk csak és még mindig ez a legbiztonságosabb belépési mód, mind a Windowsban, mind bármilyen más online felületen. Gondoljunk csak bele, ha valaki tudja a jelszavunkat az olyan, mintha lenne kulcsa a bejárati ajtónkhoz.

A Google már elkezdett olyan alkalmazások után kutatni, melyek kiküszöbölik a jelszavak használatát, de a Microsoft-nak is megvan a saját megoldása a Windows Hello személyében. Azonban ennél is tovább mennek és a Computex keretein belül bemutattak egy demót, melynek lényege, hogy a felhasználók egy okoskarpánttal léptek be számítógépükbe. Windows-10-screen

A Windows Hello segítségével a felhasználóknak nem kell beírniuk a jelszavukat vagy PIN kódjukat. Használhatják arcukat vagy ujjlenyomatukat a belépéshez. Kétségtelen, hogy mennyivel gyorsabbak ezek a megoldások. A betöltés során a beépített kamera is aktiválódik vagy az ujjlenyomat-olvasó és már bent is vagyunk. Ujjunkat vagy arcukat nem kell megjegyeznünk. Ma a demó során kiderült, hogy a feloldáshoz használható a Microsoft Band vagy olyan viselhető biztonsági eszköz, mint a Bionym Nymi megoldása. Mivel ezen megoldások egyre inkább elterjednek és olcsóbbak (pl. Xiaomi Mi Band 2), akár az aláírásokat is felválthatják majd a jövőben.

A demóval együtt több Windows Hello frissítés is megjelent a fejlesztők számára, így nem kizárt, hogy Androidos készülékünkhöz használt aktivitásmérővel is elég lesz csak a gépünk elé ülni és már be is jelentkeztünk. A Microsoft szerint ezt az azonosítást az online fizetés során is használhatjuk majd, így megkímélve minket a bankkártyaadatok beírásától minden egyes tranzakció során. Sőt, akár a telefonunkkal is feloldhatjuk a gépünket, semmi sem lehetetlen!