A OnePlus előre jelezte, hogy a CES-re elhoznak egy új koncepciókészüléket, aminél egy új technológia fog debütálni, amit más területeken egyébként már használnak, de okostelefonoknál nem volt még rá példa. Megnéztük a OnePlus Concept One-t.

A OnePlus ennél a készüléknél is a McLarennel kollaborált, a hátlap a McLareneknél jellemző ikonikus papaya narancs színű bőr bevonatot kapta, aminek nagyon kellemes a fogása, középen pedig üveget kapunk, ami hasonlít egy versenypályához.
McLaren 720S
A telefon egyébként specifikációiban nem hoz újdonságot, ez gyakorlatilag egy kicsit átalakított dizájnú OnePlus 7T Pro ugyanúgy ívelt kijelzővel, pop-up kamerával és Snapdragon 855+ processzorral, plusz egy érdekes trükkel.
A OnePlus a hátlapi kamerák elé egy úgynevezett electrocromic üveget tett, ami több rétegből áll és amit szintén megtalálhatunk a McLaren autók napfénytetőinél. Ha nincs használatban a kamera, akkor ez a speciális üveg elsötétül, ezáltal eltakarja a kamerákat, ha viszont megnyitod a kamera appot vagy más alkalmazáson belül használnád a kamerát, akkor az üveg átlátszó lesz, a váltás pedig 0,7 másodperc alatt megvan.
Ha ez a technológia kereskedelmi forgalomba kerül, akkor az üveg hátlapos mobilok piacán szerintem üde színfolt lesz, specifikusan ennél a mobilnál nem látom értelmét, hisz a három kamera egymás alatt esztétikus, viszont az olyan pókszerű mobiloknál mint a Nokia 9, máris hasznosabb, csak akkor látszik, hogy hol vannak a kamerák, amikor használatban vannak.
Balra a OnePlus 7 Pro
Nézegettem, próbálgattam és amúgy sötétített állapotban is lehet látni a kamerákat bizonyos szögből, ha úgy vetül rá a fény, de ha teljesen szemből nézem, akkor tényleg nem látszanak.
A OnePlus egy érdekes funkciót is társított ehhez, ezt a kamera app Pro módjában kell keresni, ez pedig az ND szűrő. Kameráknál ha ragyogó napsütésben akar az ember mély bokéval portrét készíteni, de az ISO-t nem tudja már lentebb tornázni, a záridőt pedig nem akarja túl rövidre venni, akkor ND szűrőket szoktak a lencsék elé tenni, így nem fog kiégni a kép, ugyanez a cél itt is, csak ez itt gombnyomásra működik. Egyelőre ez nem szabályozható, csak ki és bekapcsolható, de jó látni, hogy ilyenekre is gondolnak. A sötétítés egyébként automatikus, de a jövőben én szívesen látnék egy szoftveres gombot, amivel én is szabályozhatom, hogy mikor legyen rejtve a kamera.
A telefon nem lesz kapható, de ha már megmutatták a nagyérdeműnek, akkor valószínűleg a későbbi modellekben vissza fog köszönni ez a technológia, a kérdés már csak az, hogy mikor és mennyivel fogja ez megdobni a mobilok árát.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.