Hirdetés

A hajlítható kijelzős mobilok piacán a két nagyobb versenyző, a Huawei és a Samsung mellett a Motorola egy teljesen más elképzelést hozott az új RAZR okostelefonnal. Ahelyett, hogy a nagy, tablet méretű kijelzőket zsúfolnák kompakt méretbe, náluk eleve a hordozhatóság, a kis méret volt az elsődleges szempont. A hajlítható kijelzős mobilok közül a novemberben leleplezett Motorola RAZR egyértelműen a legkiforrottabb megoldás.

A CES 2020 kiállítás alatt a Pepcom rendezvényen lehetőségem volt pár percet eltölteni az újdonsággal és noha tüzetesen nem tudtam megnézni mindent, pár kinyitás, becsukás után egyértelmű számomra, hogy ezt most nagyon átgondolták.

A Motorola RAZR a régen népszerű, kinyithatós mobilok oldaláról közelíti meg a hajlítható kijelző kérdését, ez konkrétan a 2004-es Razr modernizált változata. Van egy 6,2 hüvelykes (876 x 2141 pixel), 21:9 képarányú belső OLED kijelzője, ami hiába hajlítható, a Motorolának sikerült megoldania a Galaxy Fold legnagyobb problémáját, a crease-t. A RAZR-nél a gyűrődés annyira minimális, hogy szinte észre se lehet venni, a Foldnál pedig csak akkor nem látszik, ha szemből nézed a kijelzőt.

Kívül is van rajta egy kijelző

A zsanér mechanizmus rendkívül átgondolt és szuperül működik, elég egy ujjal a kijelző alá nyúlni és teljesen kinyílik a mobil, de a behajtást is elvégezhetjük egy kézzel. A hajlításnál a gyűrődést egyébként az is gátolja, hogy összehajtásnál a kijelző belesüpped a készülékházba, ezáltal sokkal nagyobb az ív, de az is nagyon érdekes, nem tudom, hogy ennek is van e ebben szerepe, de kinyitásnál fentebb csúszik alul a panel. A fényviszonyok egyébként borzasztóak voltak a rendezvényen, nem számítottam rá, hogy itt lesz a RAZR, de legalább az első benyomásaimról be tudok számolni.

Összehajtva a telefon egyébként rendkívül kicsi, akár egy hasitasiban is gond nélkül elfér. A kamerák számát nem vitték túlzásba, belül a notch-nál van egy 5 MP-es szelfikamera, hátul pedig egy 16 MP-es (f/1.7) fő kamera gondoskodik a képek minőségéről, ezzel 4K videókat is rögzíthetünk. Kívül egyébként van egy másodlagos, 2,7 hüvelykes (800 x 600 pixel) OLED kijelző, ami az értesítéseket és az időt is mutatja, de a kamera képét is rá lehet varázsolni, így nem kell a belső szelfikamerára hagyatkozni.

Sajnálom, hogy nem volt lehetőségem még jobban megvizsgálni, tényleg csak pár percem volt vele, ez idő alatt is inkább a kihajtást és az összecsukást próbálgattam, a körülmények sem voltak ideálisak így nem nagyon tudtam tüzetesen kipróbálni mindent. A rendszer egyébként Android 9.0 Pie, Snapdragon 710-es rendszerchip dolgozik benne és 6/128 GB-os kiszerelésben lesz majd kapható. Az akkumulátor a kijelző méretéhez képest szerintem kicsi, mindössze 2510 mAh-s, USB-C-n keresztül pedig 15W-tal lehet tölteni.

Első blikkre a Motorola RAZR strapabíró telefonnak tűnik, az elképzelés jó, a kijelző gyűrődése minimális, a zsanérszerkezet pedig átgondolt és kiforrott. Nekem kifejezetten tetszik, bár másképp is közelíti meg a hajlítható mobil kérdését mint a többiek, itt a hordozhatóság az elsődleges szempont és nem a nagy, tablet méretű kijelző. A RAZR valamikor 2020-ban fog piacra kerülni kb. 1500 dolláros áron, remélem, hogy egyszer majd részletesebben is le tudom tesztelni.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.