Hirdetés

Az ötös számok uralták a Sony CES-en tartott sajtótájékoztatóját. 5 millió darabot adott el ugyanis eddig a cég a PS4-hez készült PlayStation VR headsetekből és a japán óriás hivatalosan is bejelentette legújabb generációs konzolját, mely a PlayStation 5 (röviden PS5) lesz.

Ellentétben a Microsoft leleplezésével, a Sony a konzolt magát nem mutatta meg egyelőre a nagyközönségnek. A logó azonban követi az eddigi évek (PS3 és PS4) dizájnját:

Ez lesz a Sony PlayStation 5 hivatalos logója

Az új gép teljesítményéről sem sokat tudni egyelőre. Pletykák vannak arról, hogy képes lesz natív 8K-s felbontás támogatására és ray tracingre, illetőleg a mostani konzoloknál jelentősen gyorsabb SSD-t is kap majd a gép. Állítólag a PS4 játékkönyvtárával egészében visszafelé kompatibilis lesz. Hardverfronton nyolcmagos AMD Zen 2 architektúrára épülő CPU-t és az AMD Navira épülő saját GPU-t várhatunk.

A DualShock kontrollerek is megújulhatnak. A gombkiosztás változhat a pletykák szerint, sőt az L és R ravaszok várhatóan saját ízlés szerint állíthatók lesznek. Utóbbival játékonként más erősségű lesz a gombok visszarúgása, miután benyomtuk őket. Ez FPS vagy szimulátor játékoknál kifejezetten hasznos lehet.

A PS5 várhatóan a júniusi E3 Expón fog bemutatkozni Los Angelesben. A PS4-ből jelenleg 104 millió darabot adott el a Sony, ezzel pedig a második legtöbbet eladott játékkonzol lett a gép a 158 millió darabban fogyó Sony PS2 után. Kérdés, hogy a PS5 bemutatása előtt sikerül-e a PS4-nek megdöntenie „nagyapja” rekordját?

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.