Hirdetés

Megérkezett az Apple legújabb táblagép-generációja. Az új iPad Prókban frissült a hardver, megújultak a hátlapon a kamerák, kapott egy LiDAR szenzort és mostantól lehet hozzá olyan billentyűzetes tokot is venni, ami világít és amiben van érintőpad. Bár pusztán csak az utóbbi árából egy belépőszintű iPadet is lehetne venni.

Március 25-től lehet megvásárolni a 11 és 12,9 hüvelykes új iPad Prókat. A 11-es 325, míg a 12,9-es 400 ezer forintos áron nyit majd a magyar piacon. Alapból 128GB-nyi háttértárat ad az Apple a gépekben, de van a 12,9-esből 1TB-os is, ám ezért közel 660 ezret kell már fizetni. Természetesen billentyűzet nélkül.

Az új iPadek egyik legnagyobb erénye ugyanis a hozzájuk készült új Magic Keyboard billentyűzetes tok. Végre ugyanis tapipaddal együtt érkezik a billentyűzet, plusz az újban a billentyűk háttérvilágítást is kaptak. Az iPadet mágnesesen megtartó és USB-C-n keresztül akár töltő tokért azonban borsos árat kér az Apple. A 11 hüvelykes modellre valót 300 dollárért, míg a 12,9-esre valót 350 dollárért fogja forgalomba hozni. Arról, hogy itthon mennyibe fognak kerülni és mikor fognak megjelenni, egyelőre nem találtam infót, ahogy arról sem, hogy az eggyel korábbi iPad Pro generációval kompatibilis lesz-e. Bár valószínűleg a kameraelrendezés miatt nem, hiába kerül be a teljesértékű egér és billentyűzettámogatás az iPadOS 13.4-be.

Frissítés: A 9to5Mac cikke alapján az új Magic Keyboard a 2018-as iPad Prókkal is működni fog. A március 24-én érkező iPadOS 13.4 pedig az összes többi frissíthető iPad számára is elhozza az új funkciókat. Utóbbi tabletekhez a Bluetoothon keresztül csatlakoztatható maces Magic Mouse és Magic Keyboard teljes támogatottságot kap.

A negyedik generációs iPad Prók ugyanis az iPhone 11-ek kameradizájnját örökölték. Van bennük egy nagylátószögű és egy ultraszéles lencse. Mellettük pedig vaku, ám a kétszeres optikai zoomhoz használható telefotó lencse helyét az iPadben egy LiDAR szenzor vette át. Utóbbi lényegében egy lézeres letapogató, mely az AR applikációkhoz és a 3D-s modellezéshez nyújt segítséget. Az előlapon a 7 megapixeles TrueDepth kamerarendszer maradt, benne a FaceID-val.

Van az új gépekben WiFi 6 támogatás, Bluetooth 5.0, a Cellular modellekben nanoSIM foglalat és eSIM 4G/LTE támogatással, GPS, USB-C és természetesen nem tért vissza a 3.5-ös jack.

Az akkumulátor mérete 28,65 wattóra a kisebb modellben és 36,71 a nagyobban, melyek az Apple dobozban érkező 18 wattos töltőjével tölthetők. Ha valaki gyorsabb töltést szeretne, annak a MacBookja adapterét kell használnia, vagy vennie egy újat az Apple-től.

Maradt az Apple Pencil támogatás is. A második generációs ceruzát lehet az új iPadekkel használni, mely az új modelleken továbbra is mágnesesen tölthető. Ám a ceruza továbbra sem alaptartozék, extra 48 ezer forintot kér érte a cupertinói cég. És maradt a kijelző is az előző generációból. Idén is a TrueTone Liquid Retina (IPS) panelen rajzolhatunk majd 2388 x 1688, illetve 2732 x 2048 pixelen, 600 niten, 120Hz-es képfrissítés mellett.

Arról, hogy hány gigabájt RAM van a táblagépekben az Apple természetesen most sem adott tájékoztatást, én 6GB-ra tippelnék, esetleg az 1TB-os háttértárral szerelt modellek esetén 8-ra. Processzorként nem az A13 Bionic, hanem egy A12Z Bionic nevű főegység ketyeg a gépekben, melyekről az első szintetikus tesztekig szintén nem sokat tudni. Ahogy arról sem, hogy az előző generációhoz képest megerősítette-e az iPad házát az Apple.

Olyan könnyen kettétörik a többszázezres új iPad Pro, mint egy üveglap

Az Apple az új iPadek mellett frissítette ma a MacBook Air termékcsaládot is, igaz ott nem történt ilyen jelentős változás. Ha követi az almás cég a tavalyi online bejelentési hullámának ütemét, akkor az sem kizárt, hogy a hét végéig megérkezik majd az iPhone 9 néven pletykált iPhone SE utód is. Amíg azt várjuk, nézzétek meg az új iPadhez készült reklámfilmet:

Hirdetés
FORRÁSApple
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.