Ha Mac Prót szeretnénk és kimaxoljuk az Apple legújabb profi gépének specifikációit, veszünk mellé egy Pro Display XDR-t és egy monitorállványt, akkor lazán otthagyhatunk a kasszánál 50.000 dollárt. Ez (hivatalos magyar árak híján) 14 millió 306 ezer 151 forintnak felel meg a jelenlegi árfolyamon átváltva. Adók nélkül.

Az összegek kiszámításához a 9to5Mac és a Verge cikkeit vettem alapul, viszont fontos megjegyeznem, hogy az Apple nem közölt még a Mac Pro alapmodell árán kívül többet, így a cikkben leírtak változhatnak az őszi megjelenéskor!

A Mac Pro alapmodellje 8 magos Intel Xeon processzorral, 32GB RAM-mal, és 256GB SSD-vel 5999 amerikai dollárba, átszámítva 1 millió 716 ezer 452 magyar forintba fog kerülni. De nézzük, hogy mi van akkor, ha elkezdjük felpumpálni a specifikációkat!

A WWDC-n bejelentettek szerint a Mac Pro legerősebb kivitelébe egy 28 magos Intel Xenon CPU fog dolgozni, 1,5TB RAM-mal, 4TB-os SSD-vel, két AMD Radeon Vega II-es GPU-val és az Apple saját tervezésű Afterburner (vagyis Utánégő) GPU gyorsító kártyájával. Az Apple eddigi árazása alapján így néznének ki ennek költségei:

Másfél terrabyte RAM

12 lapka DDR4 ECC RAM = 18 ezer dollár. Ez magyar forintra átváltva 5 millió 147 ezer 269 forint.

4TB-nyi SSD háttértár

Ezt kiszámolni talán a legkönnyebb, az Apple ugyanis a háttértárait eddig koherensen árazta a profiknak szánt gépeinél. 4TB memória nagyjából 2400 dollárba kerülhet. Ez 686 ezer 302 forint.
A Verge felveti azonban, hogy a T2-es biztonsági chip beépítése miatt nem kizárt, hogy az Apple emelni fog a Mac Próba kerülő tárolók árain.

28 magos Intel Xeon W processzor

Az Apple pontosan nem közölte, hogy az Intel melyik processzorát fogja használni, de a WWDC-s bemutató alapján arra lehet következtetni, hogy a Xeon W-3275M lesz az.
Az alapból 2.5GHz-en ketyegő 28 magos Intel Xeon W teljesítménye Turbo Boosttal elérheti a 4.4GHz-et is, 66,5MB-os a gyorsírótára és akár 2TB 2933MHz-es memóriát is támogat. Az Apple elvárásai között szerepel egy nagyobb gyorsírótár, ezért valószínű, hogy a Xeon W-3275M egy speciális változata kerül majd a gépbe. Ára? A kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható 28 magos Xeonok 7453 dollárról indulnak, így valószínűleg 7500-8000 dollárral kell számolnunk. Ez 2 millió 284 ezer 408 forintot jelent.

AMD Radeon Pro Vega II GPU-k

Ismét egy olyan komponens, amiről nincs pontos ár egyelőre, így tippelnünk kell. Az Nvidia hasonló tudású Quadro RTX kártyájáért 6-12 ezer dollárt kér el, így számíthatunk arra, hogy az AMD GPU-k is ebben az árban kerülnek majd piacra. A Mac Pro képes lesz egyszerre négy kártyát is kezelni, így a kártyák ára mellett a multichipes MDX modulok árát is számoljuk fel. Nagyjából 24 ezer dollárra tippelünk, ami 6 millió 853 ezer 456 forintnak felel meg.

Apple Afterburner gyorsító

Ez egy választható kiegészítő a GPU-k mellé, viszont mivel vadonatúj termékről van szó, erről sem tudunk pontos árat. De abból kiindulva, hogy az Apple saját tervezésű terméke, valószínűleg nem lesz olcsó.

Pro Display XDR

Az Apple profiknak szánt kijelzője 5000 dollárról indul. A nano texturált üveggel fedett kijelzővel szerelt változat viszont már 6000 dollár, a választható állvány pedig még egy plusz ezres. Ha a fali tartóért elkért 200 dollárt nem számoljuk, a legjobb Pro Display XDR így is 7000 dollárba fog kerülni. Ez 2 millió forint.

Billentyűzet, egér

Vélhetően az Apple mellékel majd gépe mellé egy Magic Keyboardot és egy Magic Mouse 2-t. De ha esetleg mégsem tenné, ezekért külön 230 dollárt kér el. Ez 65 ezer 676 forint.

Összesen

Ha a számított árakon vagy azokhoz nagyon közel kerül majd piacra a Mac Pro, vélhetően 50.000 dollárba fog kerülni a gép. Ha a saccolt árakhoz képest akár 1-2 ezret is emel az Apple elemenként, az új Mac Pro ára kijelzővel együtt lazán átlépheti a 60 ezer dolláros küszöböt is. Ez magyar forintra átszámítva minimum 14 millió 306 ezer 151 forintot jelent. Persze ha ehhez hozzátesszük a különböző magyar adókat, lazán magasabbra is rúghat a végösszeg, akár 1-2 millióval is.

Még több WWDC-s tartalom itt!

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.