Hirdetés

Az iOS 15-ben bemutatott újdonságok érkeznek a Macre is! A Monterey a frissített FaceTime és Fókusz funkciók mellett azért több újdonságot is kap.

Universal Control

Ennek segítségével a Mac és az iPad egy beviteli perifériával is használható lesz. Elég letenni az iPadet a Mac mellé, azok érzékelik egymást és egyszerűen elég áthúzni a Mac egerét az iPadre. Innentől kezdve pedig a Mac egerével és billentyűzetével irányíthatjuk az iPadet.

A Universal Control segítségével drag and drop módon húzhatunk át fájlokat egyik eszközről a másikra, akár kettőnél több eszköz esetén is. Az Apple szerint ezzel az eszközzel produktívabbak lehetnek a felhasználók.

AirPlay

Ezentúl a Mac gépeket használhatjuk AirPlay eszközként, például iPhone-unk segítségével használhatjuk hangszóróként az asztali gépet.

Parancsok

Az iOS 15 újdonságai mellett az iPhone-ról ismert Parancsok is megérkezik a Mac-re. Az Apple szerint a Parancsokban beállított automatizmusok a Mac jövője az Automatorral szemben. Utóbbiból importálhatók lesznek a már megírt és használt parancsok, de a cég kijelentette, hogy egy több éves átállást tervez, melyben a Parancsok leváltja az Automatort.

Safari

Megújul a Safari felülete, a megnyitott lapok könnyebben átláthatók és kezelhetők lesznek. A különálló címsor eltűnik és egybeolvad a megnyitott füllel.

A Safari ablaka ezentúl felveszi a megnyitott weboldal színeit és alkalmazkodik a változásokhoz. Ezt az iOS és iPadOS már egy ideje csinálja.

Beállíthatunk lapcsoportokat (Tab Groups), melyeket eszközeink között könnyedén megoszthatunk, megnyitva őket pedig egyszerre látunk mindent, amivel dolgoztunk.

A Safari az iOS-ben és iPadOS-ben is megújul. A megnyitott lapok nézete és a címsor is változik, előbbi kísértetiesen hasonlít majd a Google Chrome iOS változatára. Ezentúl a lapok között váltogathatunk úgy, ahogy az appok között lehet, egyszerűen elhúzzuk ujjunkat jobbra vagy balra.

Az iOS 15 újdonságairól ebben a cikkben, az iPadOS 15 frissítéseiről pedig ebben a cikkben olvashatsz!

Elérhetőség

Az macOS Monterey első fejlesztői bétája mától elérhető, a publikus béta júliusban lesz letölthető, a végleges, mindenki számára elérhető – kész – verzió pedig ősszel érkezik.

Kompatibilitás

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.