Sokan szerették volna, hogy a Mac és az iPhone között egyszerűbb és egyértelműbb legyen az átjárás. De tényleg ez a megoldás? Az új macOS teljesen újradizájnolt kezelőfelülettel érkezik, ami most már tényleg úgy néz ki, mintha egy iPadet vagy iPhone-t használnánk. Viszlát 3D ikonok, viszlát kör alakú ikonok, üdv négyzet ikonok, új hangok és Control Center!

De mindenekelőtt, a név idén: macOS Big Sur!

Ezentúl a macOS Big Sur gombjai szinte teljseen, ikonkészlete pedig egy az egyben olyan lesz, mint az iOS verzió. Az Apple azzal indokolja, hogy ezzel szeretnék a felhasználóiknak megkönnyíteni az átálllást. Emlékeztek, hogy 2006-ban Steve Jobs még a Macet alapul véve mutatta be, hogy miket tud az iPhone? Nagyot fordult azóta a világ, mostanra a számítógép hasonul a telefonhoz.

A legérdekesebb változás a kezelőfelületben az ikonok mellett az új Control Center. Ezentúl hasonlóan az iPhone-hoz oldalról behúzva tudjuk előhozni és mindent megtalálunk benne egy helyen a hangerőtől a fényerőn át a ne zavarjanak módig. Mondjuk a Control Center funkcióinak jelentős részét a menüsorból és a funkcióbillentyűkkel vagy (ha éppen működött) a Touch Bar segítségével eddig is elérhettük nagyon gyorsan.

A megnyitott ablakok menüsora is megváltozik, ezentúl kicsit átlátszó lesz és csak az ablaknak az a része lesz teljesen látható, amit éppen használunk.

Így néz majd ki az új macOS-ben a Control Center

A Mac eddigi Finder appja szinte teljesen megújul és a WWDC-s bemutató alapján úgy fog kinézni, ahogy iOS-en a Files app. Ennek én személy szerint nem igazán örülök, mert a Finder sokkal, de sokkal átláthatóbb volt eddig, mint a Files.

Ezentúl a Mac asztalára is rakhatunk widgeteket, melyeket az iOS 14-hez hasonlóan méretezhetünk és kedvünkre variálhatunk.

Az iOS 14-ben az iMessage-ben érkező újdonságok a Mac iMessage-ben is elérhetők lesznek. Részleteket ebben a cikkben találhattok az iOS 14-ről:

Soha nem látott változáson megy át az iOS 14-ben a Home Screen és a widgetek!

 Ha az iPadOS újdonságai érdekelnek, azt itt találhatod:

Egyre jobban hasonlít a macOS-re az iPadOS 14

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.