Hirdetés

Az Apple 2021-es WWDC konferenciáján elsőként az iPhone-ok operációs rendszere, az iOS volt a téma. Idén az iOS 15 érkezik, nagyon látványos újdonságok nincsenek, viszont annál több változott az Apple saját appjaiban és abban, miként használhatjuk őket.

FaceTime

Az iOS 15-ben megkapja a Spatial Audiót a FaceTime! Ennek köszönhetően a videóhívások közben úgy hallhatjuk a másik felet, mintha egy szobában lennénk velük.

Ezenfelül a FaceTime az iOS 15-től képes lesz elválasztani a beszélő hangját a háttértől. Grid View és Portrait Mode is érkezik, hasonlóan a fotókhoz.

Így néz majd ki egy csoportos FaceTime hívás iPhone-on (balra)

Ezentúl Android és Windows eszközökről is elérhető lesz a FaceTime böngészőt használva! Viszont ahhoz, hogy egy FaceTime híváshoz csatlakozzunk droidról vagy Windowsról, valaki olyannak kell indítania a hívást, akinek Apple eszköze van és be kell minket hívnia egy linkkel a hívásba. Gyakorlatilag egy Zoomot csinált az Apple a FaceTime-ból.

Share Play

A FaceTime-on a Share Play segítségével megoszthatjuk a hívott féllel az Apple Musicban hallgatott zenéinket valós időben, miközben beszélünk.

Ha „együtt” szeretnénk nézni valamit, a Share Play segítségével megtehetjük azt. A streaming applikációk képét megoszthatjuk a FaceTime hívásban, miközben beszélünk a hívott féllel.

Egyelőre ezek a fejlesztők és szolgáltatók támogatják a Share Play-t

A Share Play működik Picture in Picture módban is, így közben mást is csinálhatunk a telefonunkon. A Share Play-t az HBO, a Disney, a Hulu, a TikTok, a Twitch, az NBA és a MasterClass támogatja egyelőre az Apple saját alkalmazásain kívül, de az API nyílt.

A Share Play segítségével megmutathatjuk azt is, mi történik a kijelzőnkön valós időben.

iMessage

Az iMessage üzenetekben velünk megosztott tartalmak a gyári appokban megjelennek egy „Veled megosztva” menüben. Így, ha bármit küldenek nekünk, az Apple Music, a Safari, a News, a Podcastek és az Apple TV is listázni fogja nekünk, hogy akkor nézzük meg, amikor leginkább időnk van rá.

Értesítés összefoglaló

Mostantól választhatunk egy időpontot a nap adott pontján, amikor az iPhone küld nekünk egy összefoglalást az összes értesítésről, mit kaptunk és nem egyesével küldi el őket.

A fontos értesítések természetesen külön jönnek és nem kerülnek bele az összesítésbe.

Fókusz

A Ne zavarjanak! mód mellé érkezik a Fókusz. Ezzel kiválaszthatjuk, hogy mit csinálunk éppen: munkában vagyunk, pihenünk, sportolunk? Ennek megfelelően fogja az iPhone az értesítéseinket megjeleníteni. Például munka módban csak a munkatársainktól érkező hívások, emailek érkeznek meg az értesítések közé és a barátok által küldött üzenetek csak akkor, ha kikapcsoltuk a fókusz módot.

Élő szöveg

Ezentúl elég a készülék kameráját egy szövegre irányítani, kimásolhatjuk azt és bárhova beilleszthetjük.

A szöveg kimásolása és beillesztése fotókról is működik és kereshető is lesz. Egyelőre magyarul nem, de angolul, németül, spanyolul vagy kínaiul használható lesz.

Okosabb Spotlight

Mostantól a Spotlight hasonlóan működik a Google Lens-hez. Képes a kamera által látott kép alapján is keresni, illetve a keresőfelület is megújult, több információval és gyorsabb találatokkal. Külön összefoglaló kártyákat is találunk ezentúl a Spotlightban, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Google keresőfelülete is dolgozik.

Fotók

Mostantól a Fotókban az Apple Musicból hozzáadhatunk dalokat az iPhone által létrehozott virtuális képeslapokhoz és összefoglalókhoz. A dalokat manuálisan is kiválaszthatjuk vagy rábízhatjuk az iPhone-unkra. Ha szerkesztünk az emlékeken – például fekete-fehérré változtatjuk egy filterrel –, a hozzáadott dal is automatikusan változik majd.

Apple Wallet

Az Amerikai Egyesült Államok állampolgárai számára ezentúl az Apple Wallethez lesz adható a személyi igazolvány és a vezetői engedély. Elsőként a TSA fogadhatja el a virtuális ID-ket.

Időjárás

Teljesen megújul az Időjárás app felülete. Több információt és letisztultabb vizuális elemeket találunk majd. Látszik, ahogy az Apple implementálta a felvásárolt – és Androidon megszüntetett – Dark Sky app sajátosságait a saját alkalmazásába.

A legérdekesebb újdonság az Időjárásban a térkép, melynek segítségével hőtérképet, levegő-szennyezettséget és egyéb érdekességeket láthatunk az időjárásról.

Apple Maps

Az Apple Maps egyre inkább kezd hasonlítani egy GPS-re. Rossz hír viszont, hogy nálunk egyelőre nem lesznek elérhetők az új funkciók, mint a 3D-s útmutatás vagy a madárnézetből történő navigálás CarPlay kapcsolattal vagy Vezetés módban. Egyelőre csak az USA, a UK, Németország és Kanada a kedvezményezettek, viszont még idén érkezik Spanyolországba és Portugáliába is a frissített Apple Maps, később pedig Olaszország és Ausztrália Apple felhasználói is megkapják a frissítést.

AirPods

Az iOS 15-ben frissül majd az, ahogy az AirPods együttműködik az iPhone-nal. Ezentúl a telefon például szól, ha úgy érzékeli, elhagytuk a fülhallgatónkat.

Frissülnek az értesítések bejelentései is, az iOS képes lesz priorizálni és válogatni, hogy melyik értesítésünkről szóljon a fülünkbe, ha éppen használjuk az AirPods fülhallgatónkat.

Új funkció a „Conversation boost”, mellyel az Apple állítása szerint a közepes mértékű hallási nehézségekkel küzdőket segítheti az AirPods. A fülhallgató ugyanis mikrofonjaival begyűjti az érkező hangot annak forrásából, majd a háttérzajokat kiszűrve csak a neki szóló beszédet fogja hallani az, akinek fülében van az AirPods.

Elérhetőség

Az iOS 15 első fejlesztői bétája mától elérhető, a publikus béta júliusban lesz letölthető, a végleges, mindenki számára elérhető – kész – verzió pedig ősszel érkezik.

Kompatibilitás

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.