A nagy áttörés

A Vernee néhány évvel ezelőtt került fel a mobilos térképre, amikor az árkategóriához képest jóval kedvezőbb hardverrel szerelt modelleket dobtak piacra. Számos sorozatot elindított már a vállalat, a legnagyobb és legelső sikert viszont kétség kívül a Thorral érték el nemzetközi szinten.

Tesztalanyunk, az EuStocktól érkező Vernee M5 is ugyanabban a szegmensben indul, és hiába mondták szűk egy éve a gyártó képviselői, hogy drágulnak a kínai komponensek is, megint sikerült úgy eltalálni ezt a készüléket, hogy könnyedén siker legyen belőle.

Minőségi külső, korrek kijelző

Tökéletes példa a Vernee M5 arra, hogy már nem kell félni a Kínából érkező telefonoktól, hiszen még egy ilyen pénztárcabarát darabot is alumínium és üveg vesz körbe, korrekt összeszerelési minőséggel. A 147,3 x 72,6 x 6,9 milliméteres és 144 grammos telefon kijelzője 5,2 hüvelykes, nyilván a Full HD azért itt még luxus lenne, így meg kell elégednünk 720 x 1280 pixellel.

Az IPS panel mindenképpen jó hír, hiszen nagyon szépek a színek és a betekintési szöget sem érheti kritika, a maximális, nagyjából 500 nites fényerő pedig a kültéri olvashatóságot teszi könnyedebbé. A megjelenítő értinésérzékenysége abszolút oké, több ujjat is tud egyszerre kezelni. A mobilt körbeforgatva alul találunk 3,5 milliméteres jack kimenetet és microUSB csatlakozót, a hátlapon ujjlenyomat-olvasót és kamerát, oldalt pedig gombokat.

Van erő belül

Ha nem is szupergyors és szuperfejlett a 28 nanométeres MediaTek MT6750 chipset, azért a nyolcmagos, 64-bites, négy 1,5 GHz-es és négy 1 GHz Cortex-A53 magot tartalmazó processzor bőségesen elég erőt biztosít a HD kijelző mellé. Igazán dicséretes és különleges, hogy sikerült 4 GB RAM-ot belerakni a Vernee M5-be, ráadásul a 32/64 GB-os adattároló sem nevezhető szűkösnek, pláne a microSD bővíthetőség miatt.

A Mali-T860MP2 grafikus gyorsító közepes, nyilván pont a játékoknál érződik leginkább a telefon képességeinek határa, persze futtathatók azért bőven alkalmazások, de az újabbaknál már némi megakadásra mindenképpen számítani kell. A normál rendszerműködésnél nem, azért ennyi memória elég jól jön, Geekbenchnél 600 / 2300 pontor, AnTuTunál majd’ 40 ezer pontot gurított a mobil.

Nagyképű szoftverelnevezés

A cégnél azért volt arcuk a mérnököknek, a lényegében teljes egészében gyári Android 7.0-hoz csaptak egy VOS, vagyis Vernee OS 1.0-s felületet. Hogy ez hol manifesztálódik? A jó ég tudja, talán az extra, hogy az alsó vezérlőgombok sorrendje változtatható. Másban nincs különbség, felülről húzható le az információs függöny, vannak gyorsikonok, személyre szabhatóak a főoldalak.

Ó igen, és van a DuraSpeed, ami lényegében arra való, hogy minden hardveres erőforrást az éppen használt applikációnak allokáljunk, cserébe a háttérben futókat viszont jóformán elfelejthetjük. Az ujjlenyomat-olvasó a biztonság menüpontban rejtőzik, a szenzor elég gyorsan, pontosan működik, immár végleg elfelejethetjük, hogy ez a megoldás csak a prémium kategória kiváltsága.

Programoktól nem vagyunk eleresztve (miért is lennénk, ha van Play Áruház), van Chrome, számológép, naptár, Térkép, FM-rádió, YouTube és minden szokásos androidos app.

Arra jó a kamera, amire kell

A hátlap ékessége a 13 megapixeles, ledes villanóval megtámogatott kamera, szelfizni 8 megapixelben, videózni pedig Full HD (30 fps) felbontásban lehet. A PD-autofókusz jól jön az elsődleges egységnél, viszonylag sebesen lövi be a tárgyak, személyek távolságát.

Mivel gyári felületről beszélünk, érdekességeket a kameraszoftverben sem fedezünk majd fel: tudunk babrálni a fehéregyensúllyal, az érzékenységgel (ISO), az időzítővel, a filterekkel, a sorozatfelvétellel stb.

A képeket mindenképpen a kategóriához mérten kell vizsgálni, mert azért nagyon szigorúan elemezve nem lehetnénk elszállva a végeredménytől. Szerencsére azért bátran lehet kattintgatni, ennyi pénzért jobbat nagyon még nem, sokkal rosszabbakat viszont láthattunk. Elviselhető a vonalélesség, a dinamikatartomány, nem árt néha bekapcsolni a HDR-t. A gond éjszaka van, ilyenkor ember legyen a talpán, aki képes megfelelő minőségű fotót készíteni.

A hangszóró kicsit élesen, de hangosan szól, zenehallgatást inkább fülhallgatón keresztül ajánlanánk.

Sokat tud, jól bírja szuflával

Egy átlagfelhasználó igényeit simán kielégíti a Vernee M5, hiszen dual SIM-es (nanoSIM + nanoSIM/microSD), van benne 802.11a/b/g/n-es WiFi, A-GPS (GLONASS), valamint Bluetooth 4.0 (LE, A2DP), FM-rádió. Nyilván az NFC és az infra hiánya valakinek feltűnhet, de ezek még a középkategóriában sem gyakoriak.

A 3300 mAh-s akkumulátor elég méretes ahhoz képest, hogy milyen karcsú a telefon, szerencsére ez az üzemidőre is jótékony hatást gyakorol, egy napot gond nélkül kibír a mobil, kettőhöz viszont már annyira sokat nem kell nyomkodnunk.

Ennyiért nincs most jobb

A Vernee M5 az EuStocknál 34 900 forintba kerül. Figyelembe véve a telefon képességeit, ennél jobbat így 2018 legelején aligha lehetne ajánlani: a kijelzővel nincs gond, az üzemidő kimondottan jó, a rendszersebesség szintén megfelelő, a 4/32 GB-os kivitel pedig abszolút dicséretes.

A kamera egy kicsit a szűk keresztmetszet, de egy ilyen telefon nem arra való, hogy a komolyabb fényképezőket kiváltsuk vele, hanem arra, hogy igazából minden szükséges okostelefonos funkciót elérjük, méghozzá különösebb idegeskedés nélkül. Reméljük a szoftveres frissítés ütemezése nem lesz elszúrva, mint néhány korábbi modellnél, és akkor tényleg egy maximálisan ajánlható telefon lesz a Vernee M5.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt