Pár éve még mindenki csak legyintett, ha egy kínai telefonról, netalántán okostelefonról röppent fel egy hír, esetleg jelent meg teszt. A “gagyi” minősítést azonban az elmúlt években nem csak hogy kinőtték a távol-keleti gyártók, de szinte már minden téren felnőttek a nagyobb márkanevek mellé, sőt, bizonyos szempontból meg is előzték a konkurenseket. A Vernee ékes példája annak, miként lehet pillanatok alatt hírnevet szerezni, elég volt egy jó árazású, mégis kellemes tudású telefon (a Thorra kell most gondolni), amiért a vásárlók egymást lökdösve álltak sorba.

A Vernee pedig nem tágít, azóta több termékkel előrukkoltak, és akkor még nem beszéltünk a Mobile World Congress 2017-ről, ahol még további újdonságokkal kényeztették el a nagyérdeműt. Most az EuStock által rendelkezésünkre bocsátott tesztalanyunkat, a Mars névre keresztelt modellt vesszük górcső alá, ami az eddigi árán nem hívta fel magára a figyelmet, ám most már olyan összegért beszerezhető, ami az egyik legjobb ár/érték arányú mobiltelefonná lépteti elő.

A 151 x 73 x 7,6 mm milliméteres és 161 grammos külső is mutatja, hogy azért nem egy műanyag apróságról beszélünk, a unibody fém készülékház hibátlanul össze lett rakva, jó kézbe venni, bár egy picikét csúszós a felülete. A gombok elhelyése az egyetlen mérnöki blama, a jobb oldalon egymás alá helyezett hangerőszabályzó és bekapcsoló billentyűk közvetlenül az ujjlenyomat-olvasó felett hevernek, ez egyrészt nem kényelmes, másrészt pedig gyakran véletlenül is hozzáérünk a biometrikus azonosítóhoz, ami három sikertelen próbálkozás után fél percre letilt és csak a másodlagos feloldással lehet a főképernyőre jutni. A szenzor jól és pontosan működik, akár öt ujjat is hozzárendelhetünk, érdemes viszont a legtöbbet használtat többször hozzáadni.

Az előlapon egy Gorilla Glass 3 üveggel védett, 5,5 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású IPS panel tesped, a maga 401 ppi-s képpontsűrűségével egész éles képet produkál, az érzékenysége jó, a betekintése szöge viszont közepes, oldalról nézve jelentősen csökken az egyébként meglepően kellemes fényerő. A képernyővel jó kapcsolatot ápol a 28 nm-es csíkszélességű MediaTek MT6755 (Helio P10) chipset, AnTuTuban 49154 pontot, Geekbench 4-ben pedig 664 / 2687 pontot hozott. A processzor nyolc darab 2 GHz-es Cortex-A53 magot tartalmaz, rendszermemóriából 4 GB jutott, az adattároló mérete pedig 32 GB (24 GB használható fel szabadon), utóbbit microSD-vel tudjuk bővíteni, a második foglalat ugyanis hibrid, vagy nanoSIM, vagy microSD helyezhető bele.

Szuper dolog, hogy a Mars fedélzetén az Android 7.0 teljesít szolgálatot, méghozzá villámgyorsan, reszponzív a gyári felülettel rendelkező operációs rendszer. A Nougat minden újdonságát megtaláljuk a telefonon, jobb lett a RAM-kezelés, az értesítési sáv teljes egészében személyre szabható, a notifikációkra pedig könnyű válaszolni.

Az alsó szoftveres vezérlőgombok sorrendje változtatható, külön klassz dolog, hogy kirakható egy ikon, amivel bármikor eltüntethető az egész tálca. Androidként az egész szoftver egyedivé varázsolható, vannak widgetek, gyorsikonok, extra a turbóletöltés (böngészés esetén a wifit és a mobilnetet is használhat a telefon), illetve a MiraVision.

A hátlapon található kamera 13 megapixeles, autofókuszos, segédje egy dupla tónusú ledes villanó, aminek fényereje kielégítő. A hátlapi szenzor párja egy 5 megapixeles előlapi egység, ami szelfizésre és videotelefonálásra elmegy, de komolyabb fotókat nem érdemes lőni vele. A szoftver teljesen alap, van HDR-mód, konfigurálható a fehéregyensúly, a kép jellege, az időzítő (2 vagy 10 másodperc), az érzékenység (ISO 100-1600), a sorozatfelvétel. Videókat maximum Full HD-ban vesz fel a mobil, méghozzá 30 fps sebességgel.

A Mars által lőtt fotók nappal teljesen rendben vannak, a vonalélesség és a részletesség is pozitív szavakkal illethető, a fókuszálást mondjuk nem sieti el a kamera, érdemes türelemmel lenni, míg a felvételek elkészülnek. A zaj gyakori vendég, ám nem durva mértékben, fényben a készülék tényleg nem hagy különösebb kívánnivalót maga után, már ha a kategória átlagát nézzük. Sötétben azonban van baj, eleve nehéz olyan végeredményt produkálni, ami nem modósik el, de ha mégis sikerül remegés nélkül fotót lőni, az sem olyan, mint amit egy családi nyaralás után mutogatnánk, persze nem is olyan, amire egy pillantást sem vetnénk.

A Vernee mobilja 3000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, ez lassan standard méret lesz mostanság, és pont azt az üzemidő hozza, mint más hasonló termékek; nagyjából 4 órás képernyőidőt, ami arra elég, hogy csak a nap végén kelljen tölteni a mobilt. Érdekesség, hogy a Mars alján már egy USB Type-C hever a hangszóró mellett, szóval a kínaiak abszolút az új szabvány hívei. Tesztalanyunk további erősségekkel is rendelkezik: két SIM-et kezel (egyik micro, másik nano), mindkét foglalat támogatja a Cat.6-os 4G/LTE hálózatokat (a B20 adott szerencsére), van Bluetooth 4.0, 802.11b/g/n-es WiFi, USB-OTG, A-GPS (GLONASS), sőt, még FM-rádió is. A navigálás precíz és pontos, nem melegszik közben a burkolat.

A Vernee Mars összességében tehát egy nagyon korrekt masina, főleg úgy, hogy az EuStocknál most már csak 49 990 forintba kerül, és ennyiért a fenti szolgáltatásokat szinte egy telefon sem tudja garantálni. A készülék gyors, Nougat fut rajta, jó a kijelző, az összeszerelés és az anyaghasználat hibátlan, a hangszóró minősége megfelelő, és habár nem kiemelkedő, az üzemidőre sem lehet panasz. A gyengébb láncszemek közé a kamera lassúsága és éjszakai képessége tartozik, plusz az ujjlenyomat-olvasót is lehetett volna máshová szerelni, de ez még a megbocsátható kategóriába tartozik, főleg a végösszeget figyelembe véve.

 

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Külső
8
Szoftver
8
Hardver
7
Kamera
6
Akkumulátor
7
Ár/érték
9
Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt