A 2017 végén leleplezett Vernee Mix 2-ről nagyon ígéretes képek jelentek meg és most kézhez kaptuk a Gearbest jóvoltából.

A telefon árával és specifikációival hívja fel magára a figyelmet, illetve vékony káváival, melyek igazából nem is olyan vékonyak, mint a képeken, ebből a szempontból kicsit csalódtam.

Dizájn

Még mielőtt a telefonra térnék rá, nézzük a doboz tartalmát. Fehér, körbe textúrált karton dobozban érkezett a telefon, a hátulján a főbb specifikációkkal. Tartozékként kapunk egy 18W-os hálózati adaptert, egy microUSB adatkábelt, egy-egy kijelzővédő fóliát az előlapra és a hátlapra, valamint egy átlátszó szilikon tokot. A telefonon alapból van fólia, ami mindenképp pozitív.

A készülék – külsejével – egyértelműen a Xiaomi Mi MIX sikeréből szeretne egy kis szeletet magáénak tudni, rengeteg gyártó alkalmazza ezt a formavilágot, ez igazából nem meglepő. Anyaghasználatot tekintve a Vernee Mix 2 fém házzal, valamint üveg elő- és hátlappal rendelkezik, melynek típusáról nem adott információt a gyártó. A hátlapon duál kamera alatt található az ujjlenyomat-olvasó szenzor, ami egyébként egész jól szuperál, gyorsan érzékel, de azért kell egy kis idő, mire felvillan a kijelző.

A Vernee weboldalán azt mondják, hogy az előlap 93%-a kijelzőből áll. Az alatta lévő képből el is hinném, de kézben fogva nem. A Galaxy Note8-nál ez az arány 83,2%, a Xiaomi Mi MIX 2-nél pedig 80,8%. Én azt megértem, hogy valahogy el kell adni a terméket, de a netes képek eléggé megtévesztőek. Az oldalsó kávákkal még annyira nincs is gond, de alul szinte kétszer akkora, mint a termékoldali képen. Ezért vagyok kicsit csalódott, nem azt kaptam, amit a neten láttam (nem meglepő), de ezt leszámítva viszont nem rossz a telefon.

Vernee.cc

A kijelző fölött találjuk a szokásos beszédhangszóró, közelségérzékelő és fényszenzor mellett az értesítő ledet is, a kijelző alatt pedig az előlapi kamerát. Jobb oldalon a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó, a bal oldalon a kártyák tálcája található, ide két nanoSIM-et tehetünk vagy az egyik helyére egy microSD-t. A tetején mindössze a jack csatlakozót láthatjuk, lent pedig a mikrofon és a hangszóró nyílása fogja közre a microUSB portot. A hanghívások minősége elfogadható, ugyan nincs zajszűrő mikrofon a készüléken, mindkét oldalon jó volt a minőség.

Az egyetlen hangszóró hangminősége ahhoz képest nem rossz, bár a mélyek hiányoznak, maxon nem torzít, ez abból is adódik, hogy nem túl nagy a maximális hangerő. Az előlap és a hátlap is úgy gyűjti az ujjlenyomatot mint a fene, úgyhogy javasolt a fólia vagy a tok használata.

Kijelző

Leszámítva a kávák hamis méretét, a kijelző egyáltalán nem rossz. 6 hüvelykes, 2160 x 1080 pixel felbontású kijelzőről van szó, ebből adódik, hogy a képarány 18:9. IPS LCD panelről beszélünk, a feketéken látszik is, hogy nem OLED. A színek reprodukciója ettől függetlenül jó, a kontrasztarány az nem mondható nagyon erősnek, a maximális fényerő sem túl sok, de a legtöbb helyzetben jól látható.

Színhőmérséklet és kontraszt állítására nincs lehetőség a szoftverben, viszont van éjszakai szemkímélő mód, ami persze nem újdonság, de szerettem volna megemlíteni.

Szoftver

A Vernee Mix 2 Android 7.0 Nougat alapokon Vernee OS 1.0.0-t futtat. A VOS-ban túl sok modifikációt nem végeztek, a felület a gyári Androidra hajaz, viszont néhány hasznosnak ítélt funkcióval bővítették. A készüléken 2017. augusztusi biztonsági csomag található, tehát nem mondható ilyen szempontból túl naprakésznek.

Alapvetően van benne magyar nyelv, de az extra vagy módosított funkciókat nem magyarosították le.

A navigációs gombok sorrendjét a beállításokon belül lehet cserélni, azonban elrejteni a sávot gyárilag nem tudjuk, ami nagy kár. A másik dolog amit hiányolok, az a dupla koppintásos ébresztés: mivel a hátlapon van az ujjlenyomat-olvasó, így csak a bekapcsoló gomb megnyomására tudjuk feléleszteni a kijelzőt, ha például asztalon van.

Ami örvendetes, hogy a készüléken nincsenek extra, sallang appok, a Google esszenciális applikációin, valamint Play Zenén és Play-filmeken kívül csak egyetlen említésre méltó app van és ez a DuraSpeed. Ez az előtérben futó appokat gyorsítja fel a háttérben futó alkalmazások korlátozásával. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor szabályozhatjuk, hogy mely alkalmazások működhetnek a háttérben és melyek nem.

Hardver

A teljesítmény egész jó. Egy MediaTek MT6757CD típusú processzor foglal benne helyet, ismertebb nevén egy Helio P25, amiben 8 mag dolgozik, maximum 2,5 GHz-es órajelen. Ehhez társul egy Mali-T880-as grafikus gyorsító és modelltől függően 4 vagy 6 GB rendszermemória, mi a jobbikat kaptuk kézhez. A belső tárhely mindkét esetben 64 GB, amit lehet bővíteni microSD kártyával, illetve amiből 52,8 GB a szabadon felhasználható.

AnTuTu Benchmark 64557 pont
Geekbench 4 820 / 3832 pont

Mire elég ez? A rendszert stabilnak és gyorsnak véltem, alig tapasztaltam megakadást a tesztidő alatt. A kisebb hardverigényű játékoknál egyáltalán nem volt gond, a játékmenet gördülékeny volt. A nagyobbak közül kipróbáltam az Asphalt 8-at, aminél mindössze a menüben tapasztaltam kisebb akadásokat, illetve a játék közben mikrolaggokat, de ettől a játékélmény teljesen jó volt. A GTA San Andreas alapértelmezett grafikán szintén jól futott, viszont ha felvettem maximumra a grafikát, akkor már itt is megjelentek a mikrolaggok. A 6 GB RAM teszi a dolgát, a nagyobb játékokat is megtartja a háttérben a kisebb, gyári appokkal egyetemben és mindig volt szabad memória. Ezen a téren elégedett vagyok.

Adatkommunikáció szempontjából Bluetooth 4.0, 802.11 b/g/n WiFi jellemzi, látja az 5 GHz-es hálózatokat is, van a készülékben giroszkóp, B20-as LTE, GLONASS támogatottság, a helyzetét kicsit lassan, de kb. 5-6 méteres pontossággal találja meg.

Kamera

Az előlapon egy fix fókuszú, 8 MP-es kamera található. Hiába, ugyanis a minőség nem túl meggyőző. Lassú az exponálás, a színhűség sem az igazi és ha megfordítod a készüléket – mert ugyebár alul van a kamera -, akkor a szoftver nem fordul vele, szóval vagy a hangerőgombot használod exponálásra vagy fent megnyomod a gombot. Ha már a szoftvernél tartunk, az elmondható a gyári appról, hogy nem túl fürge és a fele angol. Túl sok beállítási lehetőségünk nincs, állíthatjuk a képarányt, a felbontást, bekapcsolhatjuk az önkioldót, az arcfelismerést, a GPS helyadatokat és a HDR módot.

Vernee Mix 2 szelfi

Na és akkor ugye duál kamera, amivel elvileg optikai zoomra és portré módra vagyunk képesek. Nos a valóságban erősen veszteséges digitális zoomra és kamu homályosításra van lehetőség.

Ha letakarom a másodlagos kamerát, ugyanúgy és ugyanolyan minőségben bezoomol, ha pedig átmegyünk a “blur” szekcióra, akkor látszik, hogy nem a vonalak mentén homályosít, hanem körkörösen, tehát ez egy teljes mértékben szoftveres megoldás. Így semmi gyakorlati haszna nincs a másodlagos kamerának.

“Blur” mód

A fő kamera egyébként 13 MP-es, a másodlagos 5 MP, a rekeszérték pedig f/2.0. A képek minősége sem túl ragyogó, lehet lövöldözni vele, de ha kézből készülnek a képek, akkor általában elmosódnak, elvesznek a részletek, a dinamikatartomány gyenge, szóval ha megveszed a Vernee Mix 2-t, akkor nem a kamera miatt fogod megvenni. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatók.

Videót FHD-ban tudunk rögzíteni 30 képkockával másodpercenként. A felvételek jól megvilágított környezetben is zajosak, gyakran elveszti a fókuszt és a rögzített hang sem túl tiszta.

Akkumulátor

Üzemidő! A mobil akkumulátora 4200 mAh kapacitású, ez egy nem eltávolítható lítium-polimer telep. Szerencsére a gyorstöltés adott. Egy feltöltéssel, vegyes használattal nagyjából 6 órás kijelzőidőt tudtam kinyerni, hiába nagy a telep nincs olyan jó optimalizálás mögötte, hogy ki is tudja ezt jól használni. A töltési idő a 9V/2A-es töltőfejnek köszönhetően kb. másfél óra, egy napot bőven kibírt a telefon játék mellett is.

Összegzés

Vegyesek az érzéseim a Vernee Mix 2-vel kapcsolatban: az anyaghasználat jó, masszívnak tűnik a készülék, a kijelző – mindamellett, hogy nem pont úgy néz ki, mint a készüléket reklámozó képeken – szépnek mondható, a teljesítmény korrekt, a tárhely elegendő, az üzemidő rendben van és a gyorstöltés is adott. Ami viszont csalódás, az a kamera, itt látszik leginkább a nemtörődömség a kínaiak részéről. Felesleges a másodlagos kamera, amit művel a telefon, azt egy kamerával teszi. Ha nem elsődleges szempont a kamera, akkor az 50.000 Ft környéki árkategóriában a Vernee Mix 2 is szolgálhat alternatívaként.

Köszönjük a Gearbestnek, hogy biztosította a készüléket, ha esetleg megvásárolnátok a 4 vagy a 6 GB RAM-os verziót, ITT megtaláljátok.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.