A Vernee nem olyan régi márka és vannak igen népszerű készülékei is, mint például a Thor, a Thor E vagy mondjuk az Apollo Lite. A Vernee M6 sem rossz készülék, azonban nagyon minimális pluszért van sokkal jobb mobil is. Na de nézzük, hogy mit kell róla tudni.

Fehér dobozban érkezik a telefon, aminek hátulján megtaláljuk a specifikációk egy részét. Ha levesszük a fedőt, egyből a telefon fog minket fogadni, amin alapból van egy átlátszó, erősített sarkokkal rendelkező tok, alatta pedig tartozékként kapunk egy extra kijelzővédő fóliát, egy 10W-os hálózati adaptert, egy simtűt és egy microUSB adatkábelt.

Dizájn

A Vernee M6 dizájn szempontjából egy tök átlagos, de mégis kézreálló, kecses telefon. A hátlap fémből készült, ami nagyon sima, így kicsit csúszik, illetve könnyen maszatolódik, ha szeretném el tudnám hajlítani a telefont, tehát nem túl erős az ötvözet.
Amit viszont pozitívumként szeretnék kiemelni, hogy az ujjlenyomat-olvasó mondhatni a kameradudorban kapott helyet, a karimájának köszönhetően nagyon könnyen meg lehet találni, a szenzor nem épp a leggyorsabb, de pontos és jól használható.

A készülék jobb oldalára került a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó, a balon a kártyák tálcája található, ami két nanoSIM-et vagy az egyik sim helyett egy microSD-t fogad, a tetején található a jack csatlakozó és a másodlagos mikrofon, alul pedig a hangszóró, a beszédmikrofon és a microUSB portunk van.

A kijelző alatti terület üres, fölötte pedig van egy beszédhangszóró, közelségérzékelő és fényszenzor, egy előlapi kamera és egy LED villanó is. Tehát így körbetekintve egy teljesen átlagos készülékről van szó, azonban meglehetősen kecses, mindössze 6,9 mm vastag. Ezzel át is térhetünk a kijelzőre.

Kijelző

A megjelenítő a trendeknek megfelelően 18:9-es képarányú, a telefon dimenzióihoz képest a kávák sem túl nagyok. A képátló 5,7 hüvelyk, a felbontás pedig HD+, vagyis 1440 x 720 pixel.
Újfent az árához képest ez egy teljesen szokványos IPS kijelző, egyébként teljesen jók a betekintési szögei, viszont a maximális fényerő lehetne jobb is, nem túl nagy a tartománya, ha állítom a telefon fényerejét.
A kijelző színhőmérsékletét nem lehet szabályozni, a beállításokon belül csak a szemkímélő módot lehet ki-/bekapcsolni, amit itt Night mode-ként fogunk megtalálni.

Szoftver

Beszéljünk a szoftveres háttérről. A Vernee M6 fedélzetén Android 7.0 alapokon Vernee OS 1.0-t fogunk találni, mióta megérkezett hozzánk a mobil, nem jött rá frissítés, jelenleg is a Google márciusi biztonsági csomagja van rajta.

A VOS-t anno a Vernee Apollo X-nél hozta be a vállalat tavaly februárban és a felület azóta nem is frissült és egyébként nem is hozott magával sok újdonságot. Alapvetően ez egy gyári felület annyi különbséggel, hogy van egy ún. DuraSpeed funkciónk, ami az erőforrásokat az előtérben lévő appokhoz allokálja, minden ami angolul van, az módosított funkció, ebből adódik, hogy a szoftver nem 100%-osan magyar.

A rendszer egyébként jól működik, igaz hogy nem naprakész, de semmi probléma nincs vele működésileg és az adott hardver mellett is jól használható. Előre telepítetten nincs szinte semmilyen extra app, a Google applikációin kívül csak a TouchPal billentyűzetet találjuk meg.

Hardver

A Vernee M6 belsejében egy MediaTek MT6750 típusú proci dolgozik, ami igen népszerű a belépőszintű modelleknél. Mellé egy Mali-T860 MP2 típusú grafikus gyorsítót és ahogy említettem 4 GB RAM-ot, valamint 64 GB belső tárhelyet kapunk, amiből 52,61 GB a szabadon felhasználható mennyiség és amit akár 128 GB-os microSD-vel is tudunk bővíteni.
AnTuTu Benchmark 52300 pont
Geekbench 4 604 / 2516 pont

Alapvető használatra, Facebookozásra és kisebb játékokhoz bőven elegendő a hardver, azonban ez így 2018-ban belépőszintű hardvernek számít és nem érdemes csodára számítani. A belső tárhely igaz, hogy nagy, azonban a sebessége nem túl gyors, ugyanez igaz a RAM-ra is. Egy Galaxy S9-ben is 4 GB RAM van, de az nem ugyanaz, mint ami ebben van.

Egy Clash Royale ezen a készüléken gond nélkül elfut, alap beállítások mellett a GTA San Andreassal is megbirkózik, a PUBG-t viszont csak minimum beállítások mellett képes futtatni, azonban itt már erőteljesen melegszik a telefon és a játékélmény sem túl gördülékeny.
Adatkommunikáció szempontjából a telefon B20-at is támogat, tehát a hazai 4G-vel nem lesz gond, 5 GHz-es hálózatokat sajnos nem támogat, ezenfelül NFC sincs benne, ami kár a mobilfizetés miatt, FM-Rádió és Bluetooth 4.0 viszont van.

Kamera

Az olcsó kínai mobilok nem a kamerájukról híresek, a szoftverre és a hardverre is nagyon kevés figyelmet fordítanak. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatók.

Az előlapon egy 8 MP-es szenzor található, amivel 13 MP-re interpolált képeket lehet készíteni, a hátlapra pedig egy 13 MP-es szenzor került, amivel a végeredmény egy 16 MP-re interpolált fotó. A dinamikatartomány nagyon szűk, a fényes részek rendszerint kiégnek, a fehéregyensúly és a színek azonban egész jók.

Mobilunk maximum 1080p-s videókat képes rögzíteni, elektronikus képstabilizálás van, de a videó minősége nagyon gyenge.

Akkumulátor

Az üzemidőről egy nem eltávolítható, 3300 mAh kapacitású telep gondoskodik, amivel az 5,7 hüvelykes HD+ kijelző mellett egész korrekt üzemidőt lehet elérni. A Vernee M6 készenléti ideje nagyon jó, az átlagos kijelzőidő nálam 4-5 óra volt, egy napot bőven kibír.
Tölteni a 10W-os hálózati adapterrel tudjuk, a töltési idő nagyjából kettő óra.

Verdikt

Összességében nem olyan rossz a telefon, akkor miért mondtam, hogy inkább válasszunk mást? Lehet, hogy a specifikációk jók, 4 GB RAM és nagy tárhely, azonban a szoftveres támogatás a béka segge alatt van, és minimális plusz pénzért egy megbízhatóbb Xiaomi telefont is lehet kapni.
A Vernee M6 hozzánk a Gearbesttől jutott el, ott jelenleg 169,4 dollárba kerül, ez átszámolva 47.000 Ft, azonban picivel többért, 53.000 Ft-ért lehet kapni FullHD-s és erősebb Redmi 5 Plus-t is ugyanígy 64 GB tárhellyel, vagy egy még erősebb procival felszerelt Redmi Note 5-öt is 3 GB RAM-mal.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.