Az UMIDIGI Z2 első pillantásra nagyon szép, minőségi okostelefon, azonban amikor elkezded használni, rájössz, hogy ez is csak egy kínai telefon kamu funkciókkal, amit így drágábban próbálnak eladni.
A kicsomagolásnál kezdődik a felhasználói élmény és látszik, hogy az első benyomásra nagyon odafigyeltek. Elegáns fekete kartondobozban érkezik a mobil, aminek fedelét felemelve egyből egy köszönőkártya fogad minket. Alatta van egy levélke, amiben megtaláljuk a használati útmutatót és a simtűt, alatta a telefont kapjuk egy egyébként nagyon király bőr hatású és mintázatú szilikon tokban, végül a doboz alján lapulnak a tartozékok: van egy piros USB Type-C adatkábel, egy USB-C – jack adapter és egy 18W-os hálózati adapter.

Dizájn

Eddig nagyon jó és igazából dizájn szempontjából sem volt negatív tapasztalatom. Egyedi ötletre persze nem számítottam, ez látszik is a készüléken, hisz az üveg hátlap színárnyalatát egy az egyben a Huawei P20 Prótól kölcsönözték és ráadásul ugyanúgy Twillightnak nevezték el.
Az előlapon sincs ez másképp, ahogy a legtöbb idei okostelefonon, ezen is megtalálható a notch. Ha nem vesszük figyelembe, hogy dizájnban egy teljesen jellegtelen, összetákolt mobilról van szó, akkor külsőleg meg lehet vele barátkozni, ugyanis az anyaghasználat tényleg minőségi, a megmunkálás aprólékos, erre nagyon odafigyeltek.
A jobb oldalra került a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó, a bal oldalon a kártyák tálcája van, ahova vagy két nanoSIM-et vagy az egyik helyére egy microSD-t tehetünk. Fent mindössze a zajszűrő mikrofont találjuk, alul pedig az egy szem hangszóró és a mikrofon között az USB Type-C portot.
Beszédhívások során nem volt semmi probléma, mindkét fél jól hallja egymást, illetve a hangszóró is elfogadható minőségben duruzsol, kellőképp hangos és max. hangerőn sem recseg.
Ami érdekesség, hogy az előlapra és a hátlapra is két-két kamera került, ami lehetne a telefon egyik kulcs funkciója is, ha lenne egyáltalán értelme, erről kicsit később. Az ujjlenyomat-olvasó a hátlapon található, azonban nem azt az élményt nyújtja, mint amire számítottam. Lassú, pontatlan, 10-ből kb. 6-7x találja el az ujjamat.

Kijelző

Az előlapon egy 6,2 hüvelykes, 2246 x 1080 pixel felbontású IPS LCD kijelzővel fogunk találkozni, ami megjelenítés szempontjából egyébként teljesen korrekt.
Nem kiemelkedő semmilyen szempontból, de nem is rossz. A fényerő elegendő a napsütéses napokra is, az érintésérzékenység is jó, a színek nem fakóak és a betekintési szögek is rendben vannak. A beállításokon belül azonban csak a fényerőt állíthatjuk, a színhőmérséklet szabályozására nincs lehetőségünk.

Szoftver

Az UMIDIGI Z2 fedélzetén egy teljesen gyári Android 8.1 Oreo rendszer fut a Google májusi biztonsági csomagjával. A rendszer tehát alapvetően naprakész és semmilyen extra, felesleges applikációval nincs terhelve. Alapból csak néhány Google appot találunk meg rajta, valamint van egy zseblámpa app, aminek nem látom értelmét, hisz az értesítési panelről is bekapcsolható a fény.
A szoftver egyébként könnyed, gyors, fürge, az animációk hamar végbemennek, nem nagyon tapasztaltam megakadást a tesztidő alatt. Magyar nyelv természetesen van benne, azonban a gyártó által módosított funkciók angolul maradtak. Ilyen például a Smart Assistant, ahol a gombok sorrendjét állíthatunk, valamint QR kódot olvashatunk be, és a Face Unlock, ami gyakorlatilag az arcfelismerés. Ami fontos infó lehet, hogy be tudjuk állítani, hogy sötétben fehér fénnyel világítsa meg az arcunkat a telefon a gyors feloldás érdekében, ám ez az ágyban garantáltan kiégeti a retinátokat, szóval csak óvatosan.

Hardver

A rendszerchip egy Helio P23-as lapka, amihez egy Mali-G71 MP2-es grafikus gyorsítót, valamint 6 GB RAM-ot társítottak. A beépített tárhelyünk 64 GB, amiből egyébként 52,1 GB az elérhető kapacitás.
UMIDIGI Z2 Redmi Note 5
AnTuTu Benchmark 83159 pont 786 / 3682 pont
Geekbench 4 115264 pont 1335 / 4765 pont

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Xiaomi Redmi Note 5 ennél olcsóbb mobil és kb. 30%-kal nagyobb pontszámokat hozott a teszteken, tehát ilyenformán kicsit túl van árazva a mobil.

Nagyobb játékok közül kipróbáltam az Asphalt 9-et, ami elég jelentősen akadozott még alacsony részletesség mellett is, illetve megnéztem a PUBG-t is, medium beállítások között 21 FPS volt az átlag, tehát épp súrolja a játszhatóság határát. A kisebb címek és a különböző közösségi appok természetesen jól futnak.
Adatkommunikáció szempontjából Bluetooth 4.0, A-GPS és GLONASS támogatottság és kétsávos WiFi jellemzi, azonban NFC-re nem képes, ami a mobilfizetés miatt elengedhetetlen lenne.

Kamera

A teljesítmény után ez a második terület, ahol csalódtam. A szenzorok felbontása megegyezik, van egy 16 MP-es fő- és egy 8 MP-es másodlagos szenzor mindkét oldalon, azonban sokkal jobb lett volna, ha a másodlagos kamerákat nem is teszik oda. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatók.
Alapvetően ezek a bokeh effekt miatt lennének jók, a szoftverben van is ilyen mód, de szégyenszemre ez a telefon is körkörösen homályosít (nem követi a kontúrokat), amihez a másodlagos kamerának semmi köze, ez egy szoftveres funkció. Tök jó lenne, ha felfognák a kínaiak, hogy ez nagyon nem menő és csak a felhasználók bizalmát kockáztatják ezzel.

A kamera volt mindig is a kínai mobilok sarkalatos pontja, de fotók szempontjából szerintem nem teljesít olyan rosszul az UMIDIGI Z2. Az F/2.0-s rekeszérték úgy vélem még elfogadható, de látszik, hogy a sötétebb részeken már zajosodik a kép.

A színek egyébként rendben vannak, a vonalélesség határozott, úgyhogy végérvényesen lehet jó képeket lőni vele, bár a Redmi Note 5-nél nem jobb, főleg nem videófelvételben, ami az UMIDIGI Z2 esetében maximum 1080P@30FPS-ben történik.

Akkumulátor

A mobil akkumulátora 3850 mAh kapacitású, amivel egész jól bírja. Az átlagos kijelzőidő nálam 5-6 óra volt, de ez persze használattól függően eltérő lehet. Az egy napos üzemidő mindig megvolt, leginkább a másfél nap a jellemző.
Szerencsére támogatott a gyorstöltés, a 18W-os töltővel kevesebb mint 2 óra alatt teljesen feltölthető az akku.

Verdikt

Az UMIDIGI Z2 külsőt tekintve nagyon impozáns készülék, a gyártás során nagyon odafigyeltek a minőségre, ám a notch-ot nem lehet elrejteni, az ujjlenyomat-olvasó nem túl hatékony és mindkét másodlagos kamera teljesen felesleges.
Hozzánk a Gearbest jóvoltából jutott el a mobil, az ára ott 270 dollár, ami aktuális árfolyamon 75.000 Ft-ot jelent. A Redmi Note 5 ugyanitt 64.000 Ft, Magyarországon pedig az Eustocknál 65.000 Ft-ba kerül és nincs az a szempont, ami miatt jobban megérné az UMIDIGI Z2-t választani. Már a kamu bokeh effektnél csalódtam, de ha nem lenne olcsóbban a Xiaomi, akkor sem ajánlanám.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
8,5
Hardver
7
Kamera
7
Akkumulátor
8,5
Ár/érték arány
7
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
umidigi-z2-tesztAz UMIDIGI Z2 kívülről nagyon mutatós és minőségi, ám a duál kamerának nincs értelme és ezen az áron - sőt olcsóbban - találni sokkal jobbat is.