Hirdetés

Az Ulefone jelenlegi csúcsmodellje az év eleji MWC-n mutatkozott be. Most eljutott hozzánk is, így ki tudtuk próbálni.

ulefone-future-tech2-3Dizájn

A fémből készült Ulefone Future 151,5 x 73,5 x 8,6 milliméteres méretekkel rendelkezik, és egészen pontosan 185 grammot nyom, ezzel se nem könnyű, se nem kicsi. Bár a készülékház nem megbontható, az összeszerelés minősége mégis hagy egy minimális kívánnivalót maga után. Ugyanis a készülék bal oldalára helyezett kártyák befogadására alkalmas tálca fémből készült ajtaja kissé lötyög, amely a készülék megrázásakor halkan ugyan, de hallható. Ezen kívül az összeszerelés minőségével teljesen meg lehetünk elégedve.

ulefone-future-tech2-12A készülék előlapjának nagy részét a jobb és bal oldalon szinte káva nélküli kijelző uralja. Ezt az elképesztően vékony kávát valószínűleg a kijelző fölé helyezett Gorilla Glass 3 üveg meghajlításával, és az alatta lévő (lapos) képernyő fényének megtörésével sikerült elérni, ugyanis mind a jobb, mind a bal oldalon látható egy-egy vékony csík a kijelzőben, ami a fent leírtakat támasztja alá. A kijelző fölött a szelfikamera, a beszédhangszóró, a közelség- és fényérzékelő és az értesítő LED sorakozik. A megjelenítő alatt semmiféle navigációs gombot nem találhatunk, ugyanis azok szoftveres úton kerültek bele a kijelző alsó részébe.

ulefone-future-tech2-1A hátlap bal felső sarkába került a kissé kiálló hátlapi kamera, amely mellett egy megfelelő fényerejű, kéttónusú vaku is helyet kapott. A hátlap közepén egy fektetett márkajelzés látható, valamint a hátoldal alján és tetején is antennakivezetéseket helyeztek el a mérnökök annak érdekében, hogy a fém készülékház ne árnyékolja le a készülékben található adó-vevő antennákat. Emlékeztet valamire?

ulefone-future-tech2-10Az Ulefone Future alját megvizsgálva egy USB Type-C csatlakozó látható, amelyet látszólag két hangszóró fog közre. Nos csak látszólag, ugyanis valódi hangszóró csak a jobb oldali furatok mögött található. A hangszóró hangereje egyébként megfelelő, viszont a mély hangokkal nagyon nem vagyunk elégedettek. A bal oldali furatok mögött a telefonbeszélgetések lebonyolításához szükséges mikrofont találhatjuk.

ulefone-future-tech2-11Mint már említettem, a telefon bal oldalán csak a microSIM és nanoSIM / microSD kártyák befogadására alkalmas tálca kapott helyet. A felső oldalon egy 3,5 milliméteres Jack csatlakozó található, ebbe rakták bele a SIM tűt is. A készülék jobb oldalára a hangerőszabályzó gombok, a bekapcsoló gomb és külön alatta az ujjlenyomatszenzor került. A hangerőszabályzó gombok szerintem kicsit túlságosan is magasra kerültek, így azok egykezes használata ugyan megoldható, de már találkoztunk kényelmesebb megoldással is. A Power gombbal már nincs ilyen probléma, az akármelyik kézben használva kényelmesen elérhető.

ulefone-future-tech2-6 ulefone-future-tech2-7 ulefone-future-tech2-8

ulefone-future-tech2-5Valamint az ujjlenyomat olvasó is kényelmes helyen található, főleg ha jobb kézben tartjuk a telefont, mert akkor a hüvelykujjunk pont illeszkedik a leolvasó felületre. Bal kézben használva inkább a mutató vagy a középső ujjunkkal érjük el a szenzort. Az ujjlenyomat olvasó egyébként ha érzékeli az ujjunkat (kb. 10/6) azonnal fel is ismeri azt, valamint ha a képernyőzár az ujjlenyomattal való feloldásra van beállítva, akkor nincs szükség a képernyő bekapcsolásához a feloldáshoz, ugyanis ha a szenzor észleli az érintést, máris felold a készülék.

Alapjáraton egy igen méretes készülékről van szó 5.5 inches képátlóval, stabil fém házzal bír, hajlítgatásra nem recseg, ropog, teljesen rendben van, mindössze a hangerőszabályzók helyzete kicsit kényelmetlen, illetve a kártyák tálcájának fedele lötyög.

Szoftver

ulefone-future-tech2-13

Az Ulefone Future Android 6.0 Marshmallow rendszert futtat. Érdekes dolog, hogy ilyen erős hardver mellé egy szinte gyári androidot kapunk, mert az alap rendszernek nincs nagy igénye hardver szempontjából. Persze ez korán sem baj, hiszen így nagyobb alkalmazások futtatására több erőforrásunk marad.

ulefone-future-tech2-24 ulefone-future-tech2-17 ulefone-future-tech2-15

Tapasztalatok: én nem észleltem semmi döccenést, laggolást, stb. a tesztidőszak alatt, egyedül annyi problémám van, hogy a 3D-s megjelenítésben lenne mit fejlődni, bár hozzátenném, hogy ha ár alapján vizsgáljuk, akkor ezért az összegért nem igazán kaphatunk ennél jobb tudású telefont.

ulefone-future-tech2-13 ulefone-future-tech2-14 ulefone-future-tech2-16

A szoftveres gombok sorrendje itt testreszabható, egyedüli kifogásolnivalóm a készülék szoftverét illetően, az a gyári kamera app.

Néhány kínai gyártó rájött, hogy sokat számít, ha megfelelő szoftver van a kamera mögött, viszont ami az Ulefone Future-ön található, az borzasztó.

ulefone-future-tech2-10 ulefone-future-tech2-9

Hardver

Az előlapon egy 5.5 hüvelykes Full HD felbontású (401 ppi) LCD kijelző terül el. A megjelenítő betekintési szögeit megvizsgálva nem panaszkodhatunk. Említésre sem méltó minimális szín torzulás észlehető, körülbelül 170 fok magasságában, de úgyis mindenki szemből nézi a készülékét, ott pedig nincs gond.

A motorháztető alá egy MediaTek Helio P10 típusú SoC került, amely a Mali-T860 MP2 típusú grafikus chip mellett egy 28 nm-es csíkszélességgel gyártott 8 magos processzort is tartalmaz. A 64 bites processzor Cortex-A53 architektúrára épülő magjai maximum 2 GHz-en képesek duruzsolni. RAM-ból 4 GB jutott a készülékbe, a belső tárhely pedig 32 GB, amiből kb. 25 GB szabadon felhasználható, de bővíthető is microSD-vel 128 GB-ig.

A készüléken lefuttattunk egy AnTuTu és egy Geekbench 4 tesztet, az eredményeket a lenti táblázat tartalmazza.

AnTuTu Benchmark v6.2.1 50.604 pont
Geekbench 4 704 / 2.856 pont

Kamera

A telefon önmagában nagyon jó és árban ilyen tudás mellett egyedülállónak mondható. De persze nem lehet minden jó benne, néha ebből-abból rosszabbat kell belerakni, hogy az árcédulát tekintve versenyképes maradhasson a készülék. Jelen esetben ez a kamerán látszik meg a leginkább, hiszen elmondva, hogy egy 16 MP-es hátlapi és 5 MP-es előlapi kamera kapott helyet benne, teljesen jó és korrekt. Sőt nagyon jónak mondható, bár mikor az első képet lőttem vele, észrevettem, hogy az optimalizáláson van mit javítani. Elég gyakran előfordul, hogy a kép beég.

ulefone-future-kamera-tech2-8

ulefone-future-kamera-tech2-7 ulefone-future-kamera-tech2-6

Emellett érdekes, hogy sötétben nem mindig akkor villan a LED villanó, amikor annak lenne az ideje. Ez alatt azt értem, hogy készítek egy csoportképet és mindenkinek kiégetem a szemét egy jó pillanat megörökítése miatt. De a kép sötét és szinte semmi nem látszik rajta. Ennek oka, hogy hamarabb elveszi a fényt, minthogy megcsinálná a képet. Ettől persze készítgethetünk szép képeket a telefonnal.

ulefone-future-kamera-tech2-2 ulefone-future-kamera-tech2-1 ulefone-future-kamera-tech2-3

ulefone-future-kamera-tech2-4ulefone-future-kamera-tech2-5

Adatkomm./Akkumulátor

Ebből a szempontból nincs lemaradva a telefon, hiszen képes kihasználni a 4G által nyújtotta lehetőségeket, Cat6-os LTE-re képes, amivel 300/50 Mbps hálózati sebesség érhető el. Adataink megosztására használhatjuk a Bluetooth 4.0-át, Wi-Fi-ből a már sok telefonban előforduló 802.11 a/b/g/n kapott helyet, méghozzá egy olyan verzió, amely támogatja a modern routerek által nyújtott dual band-et. Ez azt jelenti, hogy 1 hálózatra 2 Wi-Fi antenna csatlakozik, így 2-szer gyorsabban tudunk otthon internetezni, mint más ezt a funkciót nem támogató eszközök. Emellett természetesen a készülék házában vagy egy GPS antenna a navigáláshoz. Egyedüli hiányosság a vezetéknélküliség terén csupán az NFC hiánya, de ez szerintem megbocsátható.

Akkumulátor szempontjából átlagos időt futott az eszköz, nem mondhatok rá rosszat, hiszen mindig kibírta a napot. Az energiaellátásról egyébként egy 3000 mAh kapacitású telep gondoskodik, melyre tényleg nem lehet semmi panasz, hiszen hozta a 3.5-4.5 órás kijelző időt. Úgy érzem ez is egy jó pont a telefonnak, hiszen nem kellett egész nap konnektorokat keresnem és a töltőt cipelnem magammal.

Ár/érték arány

Az Ulefone Future itthon kb. 90.000 Ft-os árcédulával lett ellátva. Mi ezt a készüléket a GearBest webáruháztól kaptuk tesztelésre, mely megvásárolható EU raktárból is mindenféle járulékos költség nélkül 221.58€-ért (kb. 67.000 Ft).

Ha azt nézzük, hogy unibody házas, GG3 üveggel védett, 4 GB RAM-mal, 3000 mAh akkuval és USB Type-C csatlakozóval rendelkező mobilról van szó, egyáltalán nem mondható drágának, viszont mivel külföldi webáruházból rendeled, a garanciális ügyek intézése nem túl kényelmes.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Szoftver
7
Hardver
7
Kamera
6
Akkumulátor
8
Ár/Érték arány
9
Daghistani Péter
Több mint 10 éve foglalkozom újságírással tech témakörben. Ha nem írok, akkor hobbi szinten e-sport játékokkal játszok.
ulefone-future-okostelefon-teszt-egyenesen-kinabolA kínai okostelefont azoknak ajánljuk, akik fémházas, 4 GB RAM-os okostelefont szeretnének káva nélküli kialakítással.