Nagy a zsúfoltság

Az LG még a februári MWC-n mutatta be a G6-ot, ami csúcsmodell is volt meg nem is, a chipset miatt nem érdemelte feltétlenül ki ezt a címet, a külseje alapján viszont mindenképpen. Az új trend ugyanis az, hogy a kijelző/előlap aránya a lehető legjobb legyen, hiszen ergonomikus, kompakt készülékeket lehet így piacra dobni.

A dél-koreai gyártó ráadásul ezt a prémium tulajdonságot villámgyorsan elhozta a középkategóriába, tesztalanyunk, az LG Q6 ugyanis pont nagytestvére egzotikus jegyeit örökölte meg, ráadásul ütésálló és még a kamerája is abszolút rendben van. Mikor kerülne rá tehát a korona? Ha még az árazása is rendben lenne. De erről majd a későbbiekben lesz szó.

FullVision megjelenítő és arcfelismerés

A készülék legnagyobb szexepilje minden kétséget kizáróan a 18:9-es, 5,5 hüvelykes, 1080 x 2160 pixel felbontású FullVision IPS kijelző, aminek a fényereje, az érzékenysége és a betekintési szöge is kiváló. Az előlap nagyjából 78%-át foglalja el, Gorilla Glass 3 üveg védi, kapacitív gombok nincsenek, szoftveres megoldásokkal találkozhatunk. A hátlap szálcsiszolt fém hatású üveg, sajnos nagyon könnyen karcolódik.

Nagyon fontos előnye a telefonnak, hogy ütésálló, legalábbis megfelel a MIL-STD-810G katonai standardnak, de hogy milyen mértékben bírja a lepottyanásokat, arról egyelőre nincs pontos adat, nyilván azért nem érdemes betonhoz vágva tesztelni (de mi ezt hamarosan megtesszük). Az anyaghasználat és az összeszerelési minőség példás, a képernyő felett található az az infra szenzor, ami az 5 megapixeles előlapi kamera segítségével az arcfelismerést végzi. Nincs ugyanis ujjlenyomat-olvasó, helyette a pofikánkra reagál a képernyőzár, közepes sebességgel és hatásfokkal, de legalább működik éjszaka is.

Jó optimalizáltság, de lehetett volna erősebb a hardver

A készülékben egy 1,4 GHz-es nyolcmagos processzorral ellátott Snapdragon 435-ös chipset dolgozik, Adreno 505 grafikus gyorsítóval karöltve. Q6-ból háromféle debütált anno, Magyarországon csakis ez a középső modell lesz kapható, amiben 3 GB RAM és 32 GB-os adattároló található, utóbbi microSD-vel bővíthető. A rezgés jól érezhető még zsebben hordva is.

A Q6 fedélzetén nagyon friss, Android 7.1.1 operációs rendszer dolgozik, méghozzá LG UX 5.0-s felülettel ellátva. Alapból nincs klasszikus menü, ezt az alkalmazásbolból kell letölteni, az ikonok teljesen személyre szabottak.

Felülről húzható le az értesítési sáv, a tárcsázó prediktíven is keres a névjegyek között, a billentyűzet jól használható. Nem maradt el az ébresztőóra, a naptár, sőt, szerencsére az FM-rádió sem, érthetetlen, hogy miért hagyják el ezt a felső kategóriás telefonok esetén.

Extra a QuickMemo+, amiben nem csupán írásos jegyzetet készíthetünk, hanem lehet rajzolni, képet csatolni. A Smart Doctor segít megszabadíteni a felesleges fájloktól, menedzselni lehet vele a memória telítettségét is. Az előlapi érintőgombok sorrendje konfigurálható.

Meglehetősen korrekt kamera

A hátlapra egy 13 megapixeles, f/2,2-es rekeszértékű, ledes villanóval megtámogatott kamera került, elöl pedig egy 5 megapixeles, szintén f/2,2-es fényképezőbe mosolyoghatunk bele, videók esetén a maximális felbontás Full HD.

A szoftverben felül érjük el a menüpontokat: a módok között automatikus, panoráma és étel található, vannak filterek is. A beállításokban kapcsolhatjuk be a HDR-t, az időzítőt, valamint a hangvezérelt fotózás, utóbbi esetén meghatározott szavak kimondására exponál a kamera.

A képminőséggel (nem teljes felbontású fotók!) abszolút elégedettek lehetünk, a nappali felvételek középkategóriás viszonylatban kimondottan rendben vannak, jó a dinamikatartomány, a vonalélesség valamint a részletgazdagság is, a színeket szintén méltatni lehet. A romló fényviszonyok sem ijesztik meg a fényképezőt, bár a fókuszálási sebesség nem túl acélos, szóval stabil kezek kellenek.

Szokásos üzemidő, bőséges adatkommunikációs képességek

A hátlap alá egy 3000 mAh-s akkumulátort tuszkoltak be, ami a tesztidőszak alatt egy napos üzemidőt mutatott komolyabb igénybevétel esetén, a két napot nagyon visszafogott nyomkodás esetén lehet elérni. Tölteni microUSB-n keresztül tudjuk a telefont.

A Q6-ot méltatni lehet az adatkommunikációs megoldások miatt is: 802. 11b/g/n-es WiFi, Bluetooth 4.2, FM-rádió, NFC, 4G/LTE és A-GPS (GLONASS) fért a repertoárba. A navigálás könnyed, a pozicionálás gyors. A hangszóró egész hangos, nem szól rosszul, bár talán jobb lett volna, ha alulra szerelik, nem hátulra.

Megéri a pénzét

Az LG Q6 elvileg 90 ezer környékén nyit majd, de ez még eléggé kétséges, a hivatalos képviselet sem tudta megmondani. Az viszont biztos, hogy csak szolgáltatói kínálatban lesz kapható, független piacon nem. Ez az összeg nem kevés, ellenben számos dolgot kapunk a pénzünkért: gyönyörű, prémium dizájnt, fantasztikus kijelzőt, remek kamerát, korrekt szoftveres optimalizáltságot, arcfelismerést, valamint ütésállóságot.

Talán egy ujjlenyomat-olvasó jó lett volna, és igazán nagyot a Snapdragon 600-as sorozat beépítésével ütött volna az LG. Ettől még nem rossz a Q6, sőt, jó előfizetéses konstrukcióban komoly sikere is lehet, amire a gyártónak igencsak szüksége lenne.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt

1 hozzászólás

Comments are closed.