A Samsung Galaxy S9 mellett debütált egy új DeX Pad, ami a DeX Station továbbfejlesztett változata. Ezzel javították az első verzió hiányosságait.
A DeX először a Galaxy S8-nál debütált és gyakorlatilag asztali felületet kínál, ha csatlakoztatjuk ezen keresztül a telefont monitorhoz. Billentyűzet és egér is csatlakoztatható, így általános irodai használatra nem feltétlen szükséges számítógépre beruházni.

A Galaxy S9 mellett érkezett meg az újragondolt DeX Pad, aminek legnagyobb újdonsága, hogy a telefont fektetett pozícióban tudjuk rácsatlakoztatni.
A DeX Pad dobozában magán az eszközön kívül találunk egy használati útmutatót, egy USB Type-C adatkábelt és egy hálózati adaptert. Külsőre elég jelentősen változott az első generációhoz képest, az új DeX téglalap alakú, kitüremkedik az igen nagy mozgásterű USB Type-C csatlakozó, illetve itt a tetején találjuk a ventilátor nyílásait is, ugyanis a nagyobb igénybevétel miatt nem árt, ha hűs marad a telefon.
Alul mindössze a gumitappancsokat és a levegő beszívására szolgáló rácsokat találjuk, az elején pedig a különböző portokat. Az USB Type-C porton keresztül kell csatlakoztatni áramforráshoz, a HDMI-vel monitorhoz köthetjük, a két teljes méretű USB portra pedig billentyűzetet, egeret vagy adattárolót csatlakoztathatunk.
Plug and play módon működik itt is a DeX, tehát csatlakoztatjuk a kábeleket, illetve a telefont és máris átvált DeX módba a készülék. Az új fektetett pozíciónak köszönhetően a telefon használható touchpadként is, így nem feltétlen kell egeret keresni, illetve gesztusokat is használhatunk, két ujjal zoomolhatunk, görgethetünk. Szintén előny, hogy szabad az út a jack csatlakozó és a hangszóró előtt, így nem tompul a hangzás, illetve fülhallgatót is tudunk csatlakoztatni, ez az előző generációnál nem volt lehetséges.
Ahogy eddig is, most is két módban használhatjuk a dokkolót. DeX módban és képernyőtükrözés módban. Előbbinél az asztali felület fogad minket, utóbbinál pedig a telefon képernyőjét fogjuk látni a monitoron.
Az asztali felület nem sokban változott. Alul a tálcán megtaláljuk az alkalmazásválasztót, a multitasking előhívóját és a home gombot, mellette a megnyitott applikációkat, jobbra pedig az értesítéseket, valamint többek között a dátumot, időt és az akkumulátor töltöttségét láthatjuk.
Újdonság a DeX-nél, hogy most már QHD felbontást is támogat, így ha a monitorod ilyen felbontású, akkor azt teljes mértékben ki lehet használni.

Ha belépünk az appok közé (illusztráció a fenti videóban), akkor felkínálja, hogy melyek azok, amelyek teljes mértékben optimalizálva vannak a DeX-re. A gyári appok használhatóak ablakos módban, illetve teljes képernyőn is, amelyek viszont nem támogatják teljes mértékben, azoknál meg is jelenik egy erre figyelmeztető üzenet. Az irodai felhasználású appok többsége jól használható, így teljes funkcionalitással elérhető pl. a Word, az Excel és a Skype is, játékok tekintetében pedig minden attól függ, hogy a fejlesztője optimalizálta-e játékát a DeX-re. Asztali módban pl. az Asphalt 8 egyáltalán nem megy, a Rider névre hallgató játék csak ablakos módban, ez irányítható egérrel is, valamint a PUBG mobil változata is csak ablakos módban használható, ami elég kényelmetlen. Azok a játékok viszont, amiknél írják a DeX supportot, azok asztali módban is használhatók teljes képernyőn, ilyen többek között a Brutal Street.
Ha átváltunk képernyőtükrözésre, akkor a játékok többsége kitölti a monitort, de az irányítás itt is bajos, egérrel eléggé kényelmetlen, a billentyűzetes irányítás pedig sok esetben nem lehetséges. Szóval, ha te kifejezetten azért vennél DeX-et, hogy monitoron játszhass, akkor inkább ne vegyél, ugyanis nagyon kevés támogatott játék van.
Ez inkább produktivitás szempontjából ajánlott, billentyűzettel és egérrel azért jóval hatékonyabban lehet dokumentumokat szerkeszteni, böngészni vagy éppen emailezni.
A 2018-as DeX használható Samsung Galaxy S8, S8+, Note8, S9 és S9+ készülékekkel és kizárólag csak ezekkel. A DeX Pad hazánkban megközelítőleg 30.000 Ft-ért kapható.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.