Ha arról van szó, hogy USB, akkor nem csak az a fontos, hogy microUSB vagy USB Type-C a csatlakozó interfésze, nyilván ez is az, de ott van maga az USB szabvány is, ami meghatározza az adott csatlakozón keresztül elérhető sebességet, úgyhogy végigmegyünk az USB szabványokon az elejétől a végéig, és ez pont aktuális is, ugyanis nemrég jelentették be az USB 4.0-t, ami jócskán megborította a szabványok elnevezését.

Az USB vagyis az Universal Serial Bus mint szabvány 1996-ban jött létre, ekkor még a csatlakozó maximum 12 Mbit/s-os adatátviteli sebességre volt képes, a csatlakozó pedig kizárólag a manapság is jól ismert Type-A vagy USB-A, valamint a nyomtatóknál használatos USB-B.
2001-ben jött az új szabvány, az USB 2.0, amit sok új laptopon manapság is megtalálunk, itt már 480 Mbit/s-os sebességet lehetett elérni, azonban megérkeztek a mini és a micro csatlakozók, közülük a legismertebb a mobiloknál széleskörben használt microUSB.
Újabb nagy váltás jött 2011-ben, amikor is bejelentették az USB 3.0-át. Itt a sebességnövekedés több mint 10x-es volt, az elméleti maximum sebesség 5 Gbit/s volt. Az USB 3.0-val jöttek a kék színű csatlakozók, valamint a külső winchestereknél használt szélesebb Micro B port, amit egyébként a Galaxy S5-ben is megtalálhattunk, nos erről annyit, hogy a Samsung is gyorsan elfelejtette.
2013-ban érkezett a kétszeres átviteli sebességet ígérő USB 3.1-es szabvány, itt ugye 10 Gbit/s-os elméleti maximum lehetséges és itt köszöntött be a manapság egyre gyakrabban használt de még mindig viszonylag lassú ütemben terjedő USB Type-C csatlakozó vagy másnéven USB-C port. A microUSB-s mobiloknál a kábelt ugyebár csak egy irányból lehetett csatlakoztatni és egy korábbi munkám során rengeteg olyan mobillal találkoztam, aminek a csatlakozója konkrétan szét volt cseszve, a sok fordított próbálkozás miatt. Nos ezt a problémát is orvosolta a Type-C, ugyanis ez reverzibilis csatlakozó, valamint már annyira univerzális, hogy a forrás és a céleszköz is használhatja ezt a portot, nem kell külön microUSB – USB-A kábel, minél több eszközödön van Type-C port, annál kevesebb kábelt kell magaddal vinned.
2017-ben jött az újabb ugrás az USB 3.2-vel, itt 20 Gbit/s-os maximális sebesség érhető el, ez viszont az USB 3.1-gyel ellentétben csak és kizárólag Type-C porton keresztül érhető el, tehát ezt és az ennél újabb szabványokat nem lehet normál USB-A porton keresztül elérni.
A szabványok és a használt csatlakozók (Wikipedia)

Az első csavar

Az USB 3.1 megjelenésével az USB 3.0-t átnevezték USB 3.1 Gen 1-nek, a 3.1 pedig az USB 3.1 Gen 2 lett, mint első és második generáció. Most azonban, hogy bejelentették a 40 Gbit/s-ra képes USB 4.0-t, ismét átnevezték a már létező szabványokat.

A második csavar

Tehát amit eddig USB 3.1 Gen 1 néven ismertünk, az most már USB 3.2 Gen 1, az USB 3.1 Gen 2 pedig mostantól USB 3.2 Gen 2. Na és persze ott az USB 3.2-es szabvány is, ami szintén új nevet kapott, ez az USB 3.2 Gen 2×2. Kész rémálom az egész, de talán az itt látható táblázat segít, hogy jobban emészthető legyen az új séma.
Sebesség Eredeti név 1. módosított név Aktuális név
5 Gbit/s USB 3.0 USB 3.1 Gen 1 USB 3.2 Gen 1
10 Gbit/s USB 3.1 USB 3.1 Gen 2 USB 3.2 Gen 2
20 Gbit/s USB 3.2 USB 3.2 Gen 2×2
Dióhéjban amit fontos megjegyezni, hogy amit eredetileg USB 3.0, 3.1 és 3.2 néven ismertünk, az most már mind az USB 3.2-es szabvány alatt létezik, csak épp Gen 1, Gen 2 és Gen 2×2 jelöléssel, ezek ugyebár 5, 10 és 20 Gbit/s sebességre képesek és jön majd az USB 4.0 (40 Gbit/s), amit ugyan bejelentettek, de részletes specifikációkkal majd az év közepe felé érkezik, annyit tudni róla, hogy ez már az Intel Thunderbolt 3-as protokollján nyugszik.

Nem csak a Type-C a fontos

A rövid történelmi áttekintés után most itt tartunk, az USB 3-as szérián belül három létező szabványunk van. Ha egy mobilon vagy egy laptopon már USB Type-C port van, az is örömteli, hisz ez lesz a jövő, azonban azt is fontos megnézni, hogy a csatlakozó milyen adatátviteli sebességre képes. Ha azt írják valahol, hogy USB 3.1-es (generáció nélkül), akkor maximum 10 Gbit/s-ra képes a port, ha azt látod, hogy USB 3.1 Gen 2, akkor ugyanerre kell gondolni, csak ez az első módosítás utáni név, ha pedig azt írják,  hogy USB 3.2 Gen 1-re képes a port, akkor itt az eredeti USB 3.0-ról van szó, azaz az 5 Gbit/s-os maximumra képes szabványról.
Jelenleg még a régi, először módosított terminológiát használják a forgalmazók, de az újonnan megjelenő termékek dobozán, leírásában már valószínűleg az új, USB 3.2-es jelöléseket találjátok és jó ha tudjátok, hogy mi mit jelent.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.