Hirdetés

A fejlesztőknek nincs könnyű dolguk, ha Androidra szeretnének leprogramozni valamit, hiszen annyira sokféle eszköz van már forgalomban, ráadásul rengeteg fajta hardverrel, hogy nehéz mindegyikre jól optimalizálni a szoftvereket. Ha a fejlesztőknek volt egy kívánsága, az egy ARM-alapú környezet volt, és ha sok év után is, de végre megkapták ezt az ajándékot.

A Huawei bemutatta ugyanis a HiKey 960 névre keresztelt alaplapját, ami teljesen olyan, mint a Raspberry Pi, csak jóval komolyabb hardverrel. A lapra a HiSilicon Kirin 960 rendszerchipet forrasztották, emellé jár még a Mali-G71 grafikus gyorsító, 3 GB-nyi rendszermemória, valamint 32 GB-os tárolóegység.

Csatlakozókból is van bőséggel: két darab USB 3.0, egy darab USB Type-C, valamint egy darab HDMI, ami a Full HD felbontást támogatja maximum, a GPU pedig a 4K-s videókat is kezeli. Nem marad el a WiFi, a Bluetooth 4.1, valamint a további bővítésekre lehetőséget adó pinek sokasága sem.

A Google támogatásának köszönhetően az alaplapon az Android nyílt forráskódú változata fut, akárcsak a gyengébbik, HiKey 620-as verzión. A HiKey 960 ára 240 dollár (kb. 68 ezer forint), a Amerikában, Japánban és Európa egyes országaiban már május elején a boltok polcaira kerül.

Hirdetés
Tamás Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt