Hirdetés

iPhone X. Az Apple legmegosztóbb terméke. Innováció vagy felzárkózás? Van mindenből egy kicsi, plusz ott a kakis animoji.

Dizájn

Az iPhone X drága. Nagyon drága. Mivel ez az Apple jubileumi készüléke, nem is számítottunk másra, de ha mást nem is, egy gyorstöltőt csomagolhattak volna a készülékhez. Azt még megértem, hogy az iPhone 8-hoz és a 8 Plushoz vegye meg a felhasználó, de ide azért tehettek volna. Tartozékként a szokásosakat kapjuk, 5W-os töltőfej, lightning kábel, lightning earpods és lightning-jack adapter.

A dizájn megítélése teljes mértékben szubjektív, valaki azt mondja rá, hogy nagyon szép telefon, valaki pedig undorítónak találja a kijelző egységét megtörő szenzorszigettel a tetején. Ezt szerintem mindenki el tudja dönteni magának, beszéljünk inkább a tényekről. Az előlap mellett most már a hátlap is üveg. Az Apple szerint a legerősebb üveg, ami okostelefonban található. Abból a szempontból igaz, hogy a másfél hetes tesztidő alatt én fóliák és tokok nélkül használtam a telefont és nincsenek rajta hajszálkarcok sem, viszont mivel üveg, ha leejted, nagy valószínűséggel törni fog. Rengeteg drop teszt van az interneten, ahol megnézhetitek mennyire törékeny a telefon, ha törik a hátlap vagy az előlap, az minden lesz, csak nem olcsó.

A keret rozsdamentes acélból van, az asztroszürke festéssel a keret és a hátlap szinte egybeolvad, a felület nagyon fényes, ja és nem mellesleg imádja az ujjlenyomatokat. Egyébként nem érzem annyira csúszósnak, mint anno az Mi 6-ot, jó a fogása. Az iPhone 6-ot szinte lehetetlen volt megkülönböztetni a 6s-től és minimális volt a különbség a 7-nél, amitől a 8 csak egy üveg hátlapban különbözik. A kiterjesztett valóság applikációkon kívül egyetlen oka volt Jony Ive csapatának a vertikális kamerakiépítésre és ez a megkülönböztethetőség. Ha valaki meglátja a telefon hátulját, az tudja, hogy iPhone X-ed van. Akármennyire is gáznak hangzik, az iPhone továbbra is egy státusszimbólum és ha neked van a legdrágább iPhone-od, te vagy a király. Nyilván ez nem így van, de sokan így gondolják.

Az anyaghasználatból szerintem kihozták azt, amit lehetett, nagyon masszívnak tűnik, erőhatásra nem érzem úgy, hogy bármilyen ívet tudnék bele tenni, az illesztések kiválóak és hát ugye ez a készülék is megkapta az IP67-es vízállósági tanúsítványt, ami az iPhone 7 óta létezik az Apple-nél. A beszédhangszóróval kiegészülve sztereó hangzással bír, a másodlagos hangszóró noha nem olyan hangos, mint a lenti, de nagyon jól kiegészíti a hangzást és az pedig, minőségi, ugyanez igaz a hanghívások minőségére is, én nem tapasztaltam semmi rosszat ezen a téren.

Egy korábbi videómban kifejtettem a  bekapcsológombbal kapcsolatos tudnivalókat, de azért itt is leírom. A gomb hosszú nyomása mostantól Sirit hozza elő, a kikapcsoláshoz bármelyik hangerőgombot kell egyszerre nyomni vele hosszan, a képernyőképhez pedig a hangerő fel gombot kell vele röviden együtt nyomni.

Én annak örülök egyébként, hogy majdnem sikerült megtartania az Apple-nek a korábbi modellek méretét úgy, hogy a kijelzőméret drasztikusan nőtt, bár a vezérlőközpont lehúzásához már kell a másik kezed is, inkább mondanám kétkezes mobilnak. Akinek esetleg nem jön be a méret, az várjon egy évet, jövőre a hírek szerint jön a nagyobb méretű iPhone X.

Kijelző

Az iPhone X-ben talán a legjobb dolog a kijelző, és most nem kifejezetten a szenzorszigetre gondolok. A megjelenítő 5,8 hüvelykes, 1125 x 2436 pixel felbontású, a képarány 19,5:9, a pixelsűrűség 458 ppi, a panel pedig Super AMOLED. A kijelző a Samsungtól származik, azonban az Apple némi módosítást hajtott végre a megjelenítésben, nem véletlenül zsebelte be az iPhone X a legjobb mobilkijelző díjat. A fényerő kiváló, a betekintési szögekre panasz nincs, bárhonnan nézzük szinte ugyanolyan, mintha szemből néznénk. A HDR10 és a Dolby Vision támogatottságnak is köszönhetően a kijelző nagyon kontrasztos, a színek élénkek, azt én is meg tudom erősíteni, hogy az iPhone X kijelzője gyönyörű. A formája most egy más kérdés, az nem feltétlen nyeri el mindenkinek a tetszését.

A True Tone megjelenítés itt is megtalálható, tehát a panel színhőmérséklete a környezet fényviszonyainak megfelelően változik és továbbra is támogatott a 3D Touch. Vannak hírek, hogy néhány készüléken zöld csíkok jelentek meg, lehetnek ilyen hibák, viszont én ilyesmit nem tapasztaltam. Amit viszont itt megemlítenék és ezzel találkoztam is: az iPhone X nem tűri jól a hideget. 10-15 fok volt kint, épp Messengeren írtam, amikor a billentyűzet elkezdett teljesen mást érzékelni és egy fél perc után jött csak helyre. Az Apple is elismerte ezt a hibát és vélhetően szoftverfrissítéssel fogják javítani.

Az iPhone X kijelzőjét nem minden app támogatja és ez nagyon sokat ront szerintem a felhasználói élményen. A gyári applikációkkal persze nincs ilyen probléma, illetve kiválóan megy a Facebook, a Messenger, az Instagram, a YouTube és többek között a Viber is, de azok az appok, melyek nem támogatják, egyszerűen gusztustalanul néznek ki ezen a kijelzőn. Az általam használtak közül nem támogatott MÉG a Gmail (érdekes a Drive és a Chrome jó), a Google Maps, a Skype és a VLC. Ezeket az appokat szimplán középre teszi. Ettől persze még használhatóak és csak idő kérdése, hogy megkapják a frissítést. A videók alapból nem töltik ki a kijelzőt, de ahogy a Galaxy S8 és Note8 esetében, itt is van lehetőség kitöltésre, de ilyenkor elveszítjük a kép bizonyos részeit. A nagyobb felületért cserébe szerintem megbocsátható és egy idő után észre sem fogod venni.

Face ID

Az Apple arcfelismerő rendszere egyértelműen iránymutató technológia az eddigi 2D-s megoldásokkal szemben. Összesen 8 érzékelő található a kijelző fölött: a Face ID működéséhez többek között ott az előlapi kamera és az infravörös kamera, a infravörös fényt kibocsátó modul, illetve a dot projector, ami az arcunkra vetít 30.000 pontot, ezzel határozza meg arcvonásainkat, illetve magát a mélységet, ezért nem verhető át egy egyszerű képpel.

És akkor most mondhatjuk, hogy de napszemüvegben nem mindig ismer fel, ikreket nem tud megkülönböztetni, Arya Stark egy maszkkal feloldja, stb… igen, nem tökéletes a Face ID, de messze túlmutat az eddigi mobilba implementált arcfelismerő rendszereken és noha nem minden helyzetben old fel hamarabb, mint a Touch ID, első próbálkozásra egyáltalán nem rossz, főleg, hogy vak sötétben is felold. Szemüvegben egyébként gond nélkül felismer, egyedül a napszemüveggel vannak gondjai, ha az infravörös kamera nem lát át a lencsén.

Szoftver

Az iPhone X iOS 11.0 operációs rendszerrel jelent meg, ami azóta már iOS 11.1.1-re frissült. Hát maradjunk annyiban, hogy volt is és még van is mit javítaniuk. Ami még mindig hiba, hogy a számológépbe gyorsan beütve 3 összeadást, teljesen más eredményt kapunk, mert túl hosszúak az animációk. Nem döntő indok, mert ettől még ugyanúgy működik, csak ugye az eddig tökéletesnek mondott iOS rendszerben egyre több az ilyen kis hiba és ezek futótűzként terjednek az interneten. A többi iOS 11-et futtató iPhone-hoz képest itt a legtöbb változás a home gomb elhagyásából és a kijelző formájából adódóan ered, ugyanis ezeket valahogy szoftveresen kezelni kell. A főképernyőre való lépéshez mostantól felfelé kell legyinteni, a multitaskinghoz legyintsünk fel és tartsunk rá, az egykezes módhoz kapcsoljuk be a kisegítő lehetőségen belül az elérhetőséget és így már tudunk lefelé is legyinteni, az appok közötti váltogatáshoz pedig elég oldalra simogatni a kijelző alját. Nagyon könnyen megszokható és miután a kezembe vettem egy régebbi iPhone-t, reflexből már legyeztem az ujjammal.

És hát ezenkívül mi még az új, na mi? Hát az Animojik! Akármennyire is butaság, az Apple jól tudta, hogy mire van szüksége az embereknek. Ha ismerősnek ilyet küldesz, biztosra mondható, hogy az egy iPhone X-ről lett küldve, megint csak a megkülönböztethetőség. Ezekhez egyedül az előlapi kamerát használja a telefon, tehát az Apple ha akarná elérhetővé tehetné a többi iPhone-on is. De miért tenne ilyet? Szintén egyéni megítélés kérdése, hogy ki mennyire találja ezt hasznosnak, mióta nálam van a telefon, kb. 2x használtam.

A szoftver egyébként jól használható, a gesztusvezérlés nagyon könnyen megszokható, az appok közötti váltás pörgős, viszont ahogy fentebb említettem, el tudna viselni még pár frissítést, hogy az ember tényleg azt érezze, hogy megérte letenni érte 380.000 Ft-ot.

Hardver

Hardveres szempontból az iPhone X gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint az iPhone 8 Plus. Egy 6 processzormaggal bíró Apple A11 Bionic chipset került belé, a grafikus teljesítményért pedig egy 3 magos saját tervezésű Apple chip felel. RAM-ból itt is 3 GB jár, a belső tárhely pedig modelltől függően 64 GB vagy 256 GB.

AnTuTu Benchmark 195241 pont
Geekbench 4 4244 / 10272 pont

Az Apple A11 10 nanométer csíkszélességű és az egyik, ha nem a legerősebb processzor jelenleg a piacon, ami jól látszik a benchmark teszteken is. A valós használat során is nagyon pörgős a készülék, ugyanez igaz természetesen az iPhone 8-ra és az iPhone 8 Plusra is. Nincs olyan játék az AppStore-ban, mely akadozna, köszönhetően a jó optimalizációnak, hisz Apple hardver, Apple szoftver és a programokat is direktben erre a platformra írják a fejlesztők.

Igazi csúcstelefon, ami évekig az is marad (persze ha ki tudják javítani a bosszantó hibákat). Nálunk egy 64 GB-os modell járt, a belső tárhely ugyebár nem bővíthető, számunkra kb. 52 GB a szabadon felhasználható mennyiség. Az iPhone X ugyanúgy megkapta a Bluetooth 5.0-t, a 802.11 a/b/g/n/ac WiFi-t, támogatja a GLONASS, a GALILEO és a japán QZSS műholdas rendszert, viszont olyanok, hogy infra port, FM rádió és nyitottan használható NFC, nincsenek.

Kamera

Az előlapon ugyanazt a kamerát kapjuk, mint a 8-nál vagy a 7 Plus-nál. 7 MP-es, fix fókuszú és f/2.2-es rekeszértékkel bír. DE! Itt jön képbe a TrueDepth kamerarendszer. Mivel képes érzékelni a készülék az előlapon is a mélységet, ezért itt is elérhetőek a portré módok. Az előlapi portré megoldások közül a legjobb jelenleg a Google Pixel 2, a második helyet adnám az iPhone X-nek, a harmadikat pedig a Huawei Mate 10 Prónak.

Portré szelfi

A hátlapon gyakorlatilag ugyanazokat a kamerákat találjuk, mint az iPhone 8 Plusnál egyetlen nagy különbséggel: itt mindkét kamerában van optikai képstabilizátor. Az értékek ugyanazok, tehát van egy 12 MP-es kamera f/1.8-as rekeszértékkel és egy szintén 12 MP-es telefotó kamera f/2.4-es rekeszértékkel. Így adott a 2x-es optikai zoom, a 8 Plushoz képest stabilabb a felvétel, de a felbontások ugyanazok. A videó 4K@60FPS-ig mehet, a lassított felvétel pedig 1080P@240FPS-ig. A felvételek gyönyörűek, meglehetősen nagy dinamikatartománnyal dolgozik a kamera, kiválóan látszódnak a nagyon fényes és nagyon sötét objektumok is. A videók és a fotók is egyaránt gyönyörűek, rossz szavam nincs az iPhone X kamerájára. (A képek teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatóak meg.)

Akkumulátor

Az iPhone X-ben két darab, összesen 2716 mAh kapacitású akkumulátor található, ami ahhoz képest, hogy mekkora méretű iPhone-ról van szó, nagynak mondható. Egy feltöltéssel a készülék átlagosan 24 órát bírt ki automata fényerőn, vegyes használattal, a használati idő pedig 7-9 óra között mozgott. Majdnem olyan jól bírja, mint egy Plus modell. A készülékhez beszereztem egy nagyobb teljesítményű töltőfejet és egy kábelt, fél óra alatt kb 45%-ot tudtam belepumpálni, a teljes feltöltés pedig a legtöbb esetben 2 órába tellt. Emellett a készülék melegedett is, ezt például a Galaxy Note8-nál vagy a Huawei Mate 10 Prónál nem tapasztaltam.

Az iOS 11.2-vel 7,5W-tal tölthető vezeték nélküli padon a telefon, amivel fél óra alatt 20%-ot lehet bele nyomni. Nem túl gyors, de úgyis az asztalon fekszik, ha már nem használjuk, legalább töltsön valamit. Az iPhone X használat közben is melegedett néha, leginkább videónézés közben. Nem halálos, de kellemetlen érzés, ha az ember egy ilyen drága készülékre ruház be.

Összegzés

Az iPhone X bizonyos szempontból egy iránymutató készülék, 2018-ban bizonyára láthatunk majd androidos készüléket hasonló arcfelismerő megoldással, az anyaghasználat szerintem remek, a teljesítmény csúcskészülékhez méltó, a kijelző gyönyörű, ez ugyanez elmondható a felvételekre. Üzemidőben szerintem iPhone-hoz képest is korrekt helyen van, viszont korán sem tökéletes a készülék. Vannak hibák a szoftverben, vannak hibák a kijelzővel, a hideget nem jól tűri, a Face ID nem minden élethelyzetben gyorsabb, mint az ujjlenyomat-olvasó, melegszik a mobil bizonyos körülmények között. Jól fontolja meg az, aki egy ilyen készülékre beruház, ugyanis 380.000 Ft az alapmodell, ami rengeteg pénzt, akár van mibe aprítani, akár nincs. Ha élhetek javaslattal, döntés előtt én mindenképp bevonnám az iPhone 8 Plust az egyenletbe, a Face ID-t és a dizájnt leszámítva nem sokban különbözik és olcsóbb.

Az iPhone X megtalálható többek között a VIP-Phone kínálatában, kattints IDE, ha érdekel.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9,5
Szoftver
9,5
Hardver
10
Kamera
9,5
Akkumulátor
8,5
Ár/érték arány
7
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
iphone-x-tesztAz iPhone X arcfelismerő rendszere egyértelműen iránymutató, azonban a többi szempontból én csak a felzárkózást érzem. Mindenesetre ez a jelenlegi legdrágább és legmegosztóbb iPhone.

1 hozzászólás

  1. Habár nem friss ez a cikk de észrevételezném azt, hogy felzárkozást említesz ami pl pont a face id nél messze nem igaz, hiszen hiába tartalmazott előbb néhány készülék ilyen irányú próbálkozásokat véleményem szerint teljesen felesleges volt a készülékekbe helyezni biztonságos arcfelismerés címen, hiszen azok az arcfelismerő próbálkozások se nem voltak biztonságosak, se nem nevezhetőek arc felismerésnek mikor egy fényképre is kinyílott a telefon. Ahogyan a működő helikoptert sem Leonardo alkotta meg a rajzai alapján elképzelve előszőr nem is neki tulajdonították a feltalálását.

Comments are closed.