Sokan kértétek, megcsináltuk, így ebben a cikkben összehasonlítjuk nektek a két népszerű középkategóriás okostelefont, a Samsung Galaxy A5 (2016)-ot és a Huawei P9 Lite-ot.

A Galaxy A5 (2016) már régebb óta elérhető (2015 december), mint ellenfele a Huawei P9 Lite, amit a gyártó májusban leplezett le, a Huawei P9 csúcskészülék kistestvéreként. Nagyon sok hasonlóság van a Samsung és a Huawei készülék között, ebbe beletartozik a méret, a processzor magok száma, az operatív memória mérete, az akkumulátor kapacitás és a hátlapi kamera is, viszont a sok apró eltérés mellett van egy kiemelkedő és ez az ár.

galaxy-a5-2016-vs-p9-lite-tech2 (3) Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite

De ne szaladjunk ennyire előre. Anyaghasználatot tekintve mindkét készülék remekel, mindketten fém keretet kaptak, viszont míg a Huawei P9 Lite csak műanyag, addig a Galaxy A5 (2016) üveg hátlappal lett ellátva. Kijelzőméretet tekintve mindkét készülék 5.2 inches, a felbontás pedig FullHD, viszont a Samsung-ban AMOLED kijelző van, a Hauwei-ben pedig IPS LCD panel. Így a Samsungon élénkebbek a színek, viszont kijelző téren a Huawei-nél is kiváló a színgazdagság és a képminőség.

Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite
Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite

Teljesítmény alapján ha összehasonlítjuk a két készüléket, mindkettőben nyolcmagos processzor és 2 GB RAM memória található. A Hauwei-ben a gyártó saját fejlesztésű Kirin 650-es chipsetje található (4 x 2 GHz + 4 x 1.7 GHz, Mali-T880MP2 GPU), a Samsungban is szintén saját lapka van, ez az Exynos 7580 (8 x 1.6 GHz, Mali-T720MP2 GPU). A belső tárhely mindkét készüléknél 16 GB, ami bővíthető mindkét esetben microSD-vel. Ahogy láthatjátok az adatokat, hiába 8 magos mindkét készülék processzora, a magonkénti órajelben és a grafikus gyorsítóban a Huawei az erősebb.

Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite
Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite

Kamerafronton az előlapon a Huawei P9 Lite-ban egy 8 megapixeles kamera található, míg a Samsung Galaxy A5 (2016) egy 5 megapixeles lencsét kapott. A hátlapi kamera felbontása megegyezik, mindkét modell 13 megapixeles kamerát kapott, ami különbség az a rekeszérték (Huawei – f/2.0, Samsung – f/1.9), illetve az, hogy a Samsung kapott optikai képstabilizátort. A készített képek egyaránt élesek és gazdagok. A stabilizálás előnyös lehet a Samsungnál, viszont a Huawei előlapi fotói nagyobb felbontásúak lesznek.

Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite
Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite

A Huawei már Android 6.0 Marshmallow verzióval érkezett a piacra a vállalat saját fejlesztésű EMUI 4.1-es felhasználói felületével, míg a Samsung még Lollipop rendszerrel debütált, hamarosan kikerül az Android 6.0 frissítés is a készülékekre. A Samsung TouchWiz felülete kicsit több memóriát eszik, mint az EMUI, ebből a szempontból is előnyösebb a Huawei készüléke.

Mindkét készülék microUSB porton csatlakoztatható áramforráshoz vagy számítógéphez, mindkettőben van A-GPS, GLONASS, FM-Rádió és Bluetooth 4.1, valamint mindkettő Cat6 LTE hálózati sebességre képes, mellyel 300/50 Mbps mobilinternetezési sebesség érhető el. Az ujjlenyomatszenzor a Huawei P9 Lite esetében a hátlapra, míg ellenfelénél a kijelző alatti gombba került. A Huawei-nél előny, hogy nem kell gombot nyomni, elég bármilyen szögből ráhelyezni az ujjunkat a szenzorra és felold, valamint mivel nagyobb a felülete is, mint a Samsung-nál, így nagyobb a találati arány is. Emellett a Huawei mérnökei extra funkciókat is rendeltek a szenzorhoz, így például kamerázásnál ezt megérintve készíthetjük el a fotót vagy indíthatjuk a videofelvételt, hívást fogadhatunk vele, megjeleníthetjük vele az értesítési központot egy legyintéssel, illetve lapozhatunk vele a galériában.  Az akkumulátor kapacitása a Huawei-nél 3.000 mAh, a Samsung-nál pedig 2.900 mAh. 

Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite
Samsung Galaxy A5 (2016) vs Huawei P9 Lite

Összegzés

Jön a nagy kérdés, hogy melyiket éri meg jobban? Mindketten középkategóriás készülékek, a Huawei-ben erősebb chipset, két SIM-es  (dual stand-by) támogatottság, kicsivel nagyobb akkumulátor és nagyobb felbontású előlapi kamera van, míg a Samsung készülékénél az AMOLED kijelző, az OIS és az üveg hátlap az előny. Ha megnézitek, a Huawei több mindent sorakoztat fel, mint a Samsung.

Huawei P9 Lite ára 89.990 Ft az Edigital webáruház kínálatában, míg a Samsung Galaxy A5 (2016) ugyanitt 114.990 Ft-ba kerül. Vannak, amik a Samsung mellett szólnak, viszont ezek nem olyanok, amik megérnek +25.000 Ft-ot. A mérleg a Huawei P9 Lite felé dől, a teljesítmény, az előlapi kamera felbontása és a többi fentebb említett tényező miatt ő jön ki győztesen ebből a csatából.

Az összehasonlításról videó is készült, amit Facebook oldalunkon vagy itt tekinthettek meg:

A Huawei P9 Lite-ot köszönjük a Huawei Magyarországnak, a Samsung Galaxy A5 (2016)-ot pedig egy kedves olvasónknak és a Samsung Magyarországnak.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.