Hirdetés

A ZTE almárkájának termékei hivatalosan is kaphatók Magyarországon, így érdemes velük foglalkozni, viszont ez a 2016 júliusi mobil azért érdekes, mivel egész jó áron kapható és igen méretes, 5000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik.

Dizájn

A dobozban tartozékként kapunk egy max. 3 A-t leadó hálózati adaptert, egy USB Type-C adatkábelt és a használati útmutatón belül egy simtűt, semmi extra, csak az alapok.

A hátlap fémből van, viszont antennacsíkok híján a jelek az alsó és felső műanyag borításon át jutnak ki a külvilágba. A felület egyébként kellemes tapintású, nem csúszós, a sarkok lekerekítettek, így kényelmesen beleül a telefon az ember kezébe, plusz az ujjlenyomat-olvasó is elérhető helyen van. A hátlapi 13 MP-es kamera piros karimát kapott, ami ugyebár jellemző a Nubia mobiloknál, mellette pedig egy LED villanót kapunk.

Noha alul az USB Type-C port mellett szimmetrikus hangszórórácsokat és mikrofon lyukat látunk, a hangzás csak mono. A hangerő jó, a hangminőség nem túl kellemes, a magas hangok visítanak, semmi mély, tompa hangzás.

Fent a jack csatlakozó mellett kapunk egy zajszűrő mikrofont is, ami hanghívásoknál kiválóan teszi a dolgát, a jobb oldal a bekapcsoló és hangerőszabályzó gomboké, a bal oldalon pedig a kártyák tálcáját kapjuk, ahova 2 nanoSIM-et vagy 1 nanoSIM-et és egy microSD-t tehetünk.

A kijelző alatt az ikonikusnak mondható Nubiákra jellemző kapacitív érintőgombokat találjuk, a home gomb alatt van értesítő LED is, mellette pedig  az alkalmazásválasztó és a vissza gomb, melyek sorrendje cserélhető.

A kijelző fölötti kamera szintén 13 MP-es, illetve a szokásos szenzorokat és a beszédhangszórót kapjuk. Az összeszerelési minőséggel nekem nincs különösebb problémám, a kijelzőt Gorilla Glass 3 üveg védi, így szerintem hozza az árától elvárt tulajdonságokat.

Kijelző

2016 júliusi mobilról van szó, tehát a kijelző átlagos kávákkal, átlagos 16:9-es képaránnyal bír. 5,5 hüvelykes FullHD felbontású LTPS IPS LCD panelről beszélhetünk, a maximális fényerő kb. 420 nit. A panel minőségével én elégedett vagyok, a betekintési szögek korrektek, nincs túlszaturálva, aki egyébként állítani szeretne a telítettségen és a színárnyalaton, az megteheti a beállításokon belül.

Szoftver

A Nubia N1 Android 6.0.1 Marshmallow operációs rendszert fut egyedi Nubia UI 4.0-felülettel. Jelenleg a Google 2017. májusi biztonsági csomagja található meg rajta, tehát nem túl naprakész. Eddig voltak olyan menüpontok, amik nem kaptak fordítást, de a tesztidő alatt jött egy frissítés, ami mindent lemagyarosított.

Magát a Nubia UI 4.0-t igen sok extra funkcióval vértezték fel. Ilyen például az Él kézmozdulat. A készülék kijelzőjének széleivel különböző funkciókat érhetünk el. Például ha hosszan rátartunk, akkor a főképernyőnk oldalait hívhatjuk elő, felfelé vagy lefelé legyintéssel a legutóbbi appot kapjuk vissza, hasonló gesztussal a megnyitott appokat zárhatjuk be, vagy mondjuk a fényerőt szabályozhatjuk.

Másik érdekes funkció az ún. Szuperpillanat amit az ujjlenyomat-olvasó hosszú érintésével hívhatunk elő. Ezzel az éppen képernyőn lévő képet tudjuk megörökíteni úgy, hogy mondjuk csak egy részét jelöljük ki és csak azt menjük el, választhatunk akár szivecske formát is, de itt indíthatjuk el a képernyő rögzítést is.

Maga a felület egyébként teljesen korrekt, átlátható, az ikonkészlet egyedi, nincs külön alkalmazásválasztó, hanem minden app az oldalak és mappák között navigálva érhető el. A szoftver gördülékeny, gyors, pörgős, nem nagyon tapasztaltam megakadást, az esszenciális és a google appokon kívül találunk még egy news republic és egy kika keyboard nevű programot, ezek törölhetőek. A beépített 64 GB tárhelyből egyébként 53,06 GB a szabadon felhasználható mennyiség.

Hardver

A hardver az, ahol mondhatni kompromisszumot kell kötnünk. A Nubia N1 szíve egy MediaTek Helio P10-es rendszerchip Mali-T860 MP2-es grafikus gyorsítóval. Régi, nem túl energiahatékony proci, amit megtalálhatunk az Xperia XA-ban és a Vernee Marsban is. Emellett 3 GB RAM-ot kapunk. Normál használatra teljesen jó ez is, a kisebb hardverigényű játékok is elfutnak, de erősebbek futtatására már nem feltétlen alkalmas a gyenge grafikus gyorsító miatt.

AnTuTu Benchmark 46410 pont
Geekbench 4 710 / 2740 pont

Adatkommunikáció szempontjából 802.11 a/b/g/n/ac WiFi-ket támogat, de nem látja az 5 GHz-es hálózatokat, Bluetooth 4.1, A-GPS és GLONASS támogatottság jellemzi, valamint van benne FM-rádió is. Ami viszont már kicsit fontosabb, hogy nincs benne NFC, így a mobilfizetés kilőve.

Kamera

Az előlapon egy 13 MP-es f/2.2 rekeszértékkel operáló kamera található, ami fix fókuszú, sötét környezetben a kijelző felvillantásával tudunk javítani a fényviszonyokon.

A hátlapi kamera is ugyanilyen tulajdonságokkal bír, viszont ez már fáziskülönbség alapú autófókusszal is bír, valamint dedikált LED villanót is kapunk.

A szoftver egyébként jól kidolgozott, rengeteg módunk van, az alapokon kívül van lassított és timelapse felvételi lehetőség, ezen kívül van professzionális mód és van egy ún. családi kamera oldal, ahol különböző extra módokat érhetünk el. Csinálhatunk Huawei-hez hasonló fénnyel festést, lassú záridejű fotókat, stb…

A képek teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatóak. A hátlapi kamerával készült felvételek azért határozottan jobbak az előlapinál, gyorsan fókuszál a telefon, közeli, makro fotóknál kiváló munkát végez, de a dinamikatartomány nem túl széles, a felhőzet kiég, ha másra fókuszálok, ha pedig a felhőkre, akkor az alatta lévő tér lesz túl sötét. Az a fotóknál is látható, hogy semmilyen képstabilizálás nincs benne, kézből készültek a fotók és hát ha közelítünk, akkor látszódik a bemozdulás. A videórögzítés FullHD 30fps lehet maximum, itt is látható a stabilizálás hiánya. Kattintgatni lehet a telefonnal, de a minőség nem itt kezdődik.

Akkumulátor

Ahogy említettem, az akku kapacitása 5000 mAh, amivel átlagon felüli üzemidőt produkál a készülék. Vegyes használattal kihozható belőle ilyen 7-8 óra kijelzőidő is, a két napos üzemidő mindig megvolt, de ha nem lógunk egész nap a Facebook-on, akkor akár 3 napig is bírja feltöltés nélkül.

Élhetünk energiakímélő opciókkal is, a feltöltés pedig nagyjából 2 órát vesz igénybe a gyári töltővel.

Összegzés

A Nubia N1 célközönsége azon emberek lehetnek, akik nem vágynak csudijó hardverre, nem játszanak nagy teljesítményigényű játékokkal, hanem inkább a hosszú, napokig tartó üzemidőt keresik. Érdemes megemlíteni, hogy nincs benne NFC és a hangszóró nem túl minőségi, de 64 GB háttértárat, korrekt kijelzőt és jól testreszabható felületet kapunk. A készülék több hazai webáruház kínálatában is kapható kb. 57.000 Ft-ért.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
8
Szoftver
8,5
Hardver
6,5
Kamera
6
Akkumulátor
9,5
Ár/érték arány
8,5
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
nubia-n1-teszt-akar-3-napos-uzemidoA Nubia N1 azok számára lehet jó választás, akik a teljesítmény rovására hosszú, napokig tartó üzemidőt szeretnének.