Hirdetés

A Samsung ma, február 25-én leleplezte legújabb zászlós készülékpárosát, a Samsung Galaxy S9-et és S9+-t. A tavalyi modellekhez képest dizájn szempontjából lényeges változást nem tapasztalhatunk, talán az előlapi kávák még kisebbek lettek. Alul a hangszórórács néz ki máshogy, illetve az ujjlenyomat-olvasó került a kamera/kamerák alá.

Az előlapon a Galaxy S9-ben egy 5,8 hüvelykes, az S9+-ban pedig egy 6,2 hüvelykes kijelző található. Természetesen Super AMOLED panelről van szó, a felbontás pedig mindkét esetben QHD+. A megjelenítés Samsunghoz híven gyönyörű, de gyakorlatilag az S8-hoz képest a panel nem változott.

A mobilok továbbra is élvezik az IP68-as tanúsítványnak megfelelő por- és vízállóságot, a bal oldalon továbbra is megtalálható a dedikált Bixby gomb, ami viszont határozott előrelépés az S8-hoz képest, az a Harman sztereó hangszóró.

Hardver tekintetében a két új mobil megkapta a Samsung legerősebb lapkáját, a 10 nanométeres Exynos 9810-et. 4 db Exynos M3 mag dolgozik 2,9 GHz-en, illetve további 4 Cortex-A55 mag 1,9 GHz-en. Grafikus gyorsítóként egy Mali-G72 MP18-t alkalmaztak, ami viszont érdekes, hogy a Samsung nem adott több rendszermemóriát az S9-nek, továbbra is 4 GB LPDDR4x RAM-ot, mellé pedig 64 GB UFS 2.1 belső tárhelyet kapunk.

Az előlapi kamera továbbra is egy autófókuszos, 8 MP-es szenzor, a rekeszérték maradt f/1.7. A Samsung nagyon rámegy az AR tartalmakra, a kamera szoftverben ennek megfelelően rátehetünk az arcunkra különböző maszkokat. A hátlapon már annál lényegesebb újdonsággal találkozunk, a Galaxy S9 az első globálisan forgalmazott okostelefon, melynek hátlapi kamerájának rekeszértéke változtatható, pontosan f/1.5 és f/2.4 között.

A szoftver automatikusan érzékeli, hogy a jelenethez melyik beállítás illik jobban, de manuálisan mi is vátlogathatjuk a blendét. A másik fontos újdonság a 960fps lassított felvétel, ami határozottan jobban sikerült a Sony megoldásánál. Itt nem kell annyira a reflexeinkre hagyatkozni, ugyanis kiválaszthatunk egy keretet, elindítjuk a felvételt és amikor a szoftver mozgást érzékel a kereten belül, elindul a lassítás. Az S9+-ban kamera szempontjából pont annyi plusz funkcionalitással bír a másodlagos kamera, mint a Note8 esetében, tehát van optikai zoom, illetve az Élő fókusz funkció segítségével utólag válthatunk fókuszpontot és mélységélességet.

Android 8.0 Oreo alapokon futó Samsung Experience 9 felülettel találkozunk az új termékeknél, aminél inkább motorház alatti finomításokat tapasztalhatunk, de persze vannak látható, UI-beli változások is. Az akkumulátor a Galaxy S9-ben maradt 3000 mAh, a nagytestvér pedig 3500 mAh-s telepet kapott. A nagyobb akku és a másodlagos kamera mellett a Galaxy S9+ 6 GB RAM-mal rendelkezik, tehát túl nagy különbség nincs a két modell között.

Magyarországon március 16-tól lehet majd megvásárolni őket, a Galaxy S9 itthon 280.000 Ft lesz, a Galaxy S9+ pedig 310.000 Ft-ba fog kerülni.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Alá tudnád támasztani, hogy miért jobb a hátlapi ujjlenyomat olvasó mint ha elől lenne? Vezetés közben vajon hogyan oldható fel a telefon?

  2. Vezetés közben, miért is kell a telefont piszkálni?
    Mert a hívás fogadáshoz ,ugye nem nagyon kell feloldani, a készüléket.

Comments are closed.