Hirdetés

A Samsung Galaxy S8 és az új Galaxy S9 külsőre nem sokban különbözik egymástól, illetve hardveres tekintetben sem túl számottevő a fejlődés. Készítettünk egy videót, amiben kategorikusan hasonlítjuk össze a két okostelefont.

Mindkét mobil előlapján egy 5,8 hüvelykes, 1440 x 2960 pixel felbontású Super AMOLED kijelző található, mindkettő rendelkezik HDR10 támogatottsággal, a home gomb rész pedig nyomásérzékeny. A kijelző és a Gorilla Glass 5 üveg ugyanúgy ívelt, én nem vettem észre abszolút semmi különbséget. A DisplayMate szerint az S9 kijelzője mégis jobb, szerintem maga a panel ugyanaz, de kicsit tuningoltak rajta, hogy még szebb legyen a megjelenítés.

Az előlapi üveg fekete részein a Samsung a Galaxy S9 esetében kicsit sötétített, hogy annyira ne legyenek feltűnőek a szenzorok. Egyébként ugyanazokat az elemeket találjuk meg rajtuk, mindkettőn ott díszeleg az írisz-szkenner, az értesítő led és persze az alapvető elemek mint a beszédhangszóró, az előlapi kamera, a közelségérzékelő és a fényszenzor.

Ha átnézünk a hátlapra, ott már bizony van változás és a legfeltünőbb az ujjlenyomat-olvasó helyzete. Noha megszokható volt, a Galaxy S8-at sokan kritizálták, hogy kényelmetlen helyen van az ujjlenyomat-olvasója, ezt az idei modellnél javították, illetve kicsit meg is emelték, így érezhető, ha ráteszed az ujjad.

A fém keretnél is láthatunk eltérést, ugyanis a Galaxy S8-nál fényes, a Galaxy S9-nél viszont matt felület fogad minket. Egyéni preferencia, hogy ki melyiket részesíti előnyben, nekem a matt jobban tetszik. A gombok és a portok körbe ugyanott találhatóak, egyedül az alsó hangszórónál láthatunk dizájnbeli eltérést. Ennek szemléltetésére azért is lehetett szükség, mert a Galaxy S9 sztereó hangzásra képes, amit a beszédhangszóróval értek el, így a hangminőség még jobb lett.

Mindkét telefon továbbra is vízálló az IP68-as szabvány értelmében, súlyra a Galaxy S9 8 grammal nehezebb, viszont 1,2 milliméterrel alacsonyabb és 0,5 milliméterrel vastagabb.

Android 8.0 és Samsung Experience 9.0

Autentikációt tekintve a Galaxy S9-ben van egy plusz funkció: az intelligens azonosítás. Ez gyakorlatilag kombinálja az arcfelismerő és az íriszleolvasó rendszert a még gyorsabb, gördülékenyebb és biztonságosabb azonosítás érdekében, ami tényleg jobban működik az S8-nál megszokott megoldásnál. Az ujjlenyomat regisztrálásának folyamata is megújult, az S9-en elég végighúzni a szenzoron az ujjunkat, ezzel hamarabb elvégezhető a regisztráció.

A kamera szoftverében eddig balra legyintve a filtereket találtuk, jobbra pedig a módokat, az S9-nél már mindkét irányban a módok között váltogatunk, a filterekre külön gomb van az alsó menüsávban. Ami még szoftveres újdonság, az az AR-Emoji. A telefon felismeri az arcunkat, ez alapján kreál egy avatárt, amit utána tovább tudunk küldeni GIF formájában ismerősöknek vagy rövid klippeket is tudunk rögzíteni. Ezt nem csak arccunkkal, hanem különböző figurákkal is megtehetjük.

Új rendszerchip

A Galaxy S8-ban egy Exynos 8895, a Galaxy S9-ben pedig egy Exynos 9810 típusú rendszerchip található. A különbség a két lapka között, hogy nagyobb órajelű és más típusú rendszermagokat alkalmaztak, illetve a grafikus gyorsítót is leváltották egy újabb generációra. A belső tárhely mérete továbbra is 64 GB, RAM-ból pedig mindkettőnél 4 GB-ot kapunk.

Galaxy S8 Galaxy S9
AnTuTu benchmark 201659 pont 241773 pont
Geekbench 4 2011 / 6573 pont 3722 / 8728 pont

Ezt minden évben eljátszák, mindig egy kicsivel jobb processzort tesznek a telefonba. Teljesítmény szempontjából nem lényeges a különbség, a Galaxy S8 is pörgős, gyors, én ilyen szempontból nem tennék túl nagy különbséget, hogy most hány tizedmásodperccel nyílik meg hamarabb egy bizonyos app. A Galaxy S9 processzora erősebb lett, de nem számottevően.

Adatkommunikáció szempontjából az S8-ban Cat.16, az S9-ben pedig Cat.18 LTE található, ezáltal utóbbi 1,2 Gbps letöltési és 200 Mbps feltöltési sebességre képes mobilhálózaton, azonban minden más azonos, tehát dual-band WiFi, Bluetooth 5.0, NFC, GLONASS, BDS és GALILEO támogatottság is jellemzi őket.

Jobb hátlapi kamera, váltható rekeszérték

Az előlapi kamera nem változott, ugyanúgy egy autófókusszal megsegített, 8 MP-es kamerát kapunk f/1.7-es rekeszértékkel. A hátlapi kamerák felbontásban megegyeznek, tehát a végeredmény egy max. 12 MP felbontású fotó lesz, de rekeszértékben és funkciókban is van eltérés. A Galaxy S8-ban egy f/1.7-es rekeszértékű kamera volt, az S9-be viszont egy olyan kamera került, aminek rekeszértéke állítható f/1.5 és f/2.4 között. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban.

Normál fényviszonyok között a kisebb rekeszt használja, azonban ha sötét környezetbe kerülünk, akkor átvált f/1.5-re, így éjszakai fotózás szempontjából nagy előrelépés történt az S9-nél.

Funkciókat tekintve újdonság a 720p@960fps szuperlassított felvétel, valamint a 4K@60fps videórögzítés, amire eddig csak a tavalyi iPhone-ok voltak képesek.

Azonos üzemidő

Akkumulátor szempontjából nem tennék különbséget, mindkét telefonban 3000 mAh kapacitású telep található, az én használati szokásaimmal 2,5-3 óra kijelzőidőt tudtam kihozni belőlük és általában reggeltől estig bírták szusszal.

Szerencsére mindketten tölthetők vezeték nélkül, ha pedig nincs sok időnk, akkor vezetékesen fél óra alatt félig fel lehet pumpálni az akkut mindkét esetben.

Miben változott tehát a Galaxy S9?

Módosult az ujjlenyomat-olvasó helye, fényes helyett matt keretet kaptunk, a processzor kicsivel erősebb lett, a hátlapi kamerával jobb éjszakai fotókat lehet készíteni, elérhető a szuperlassítás és a 4K@60FPS videórögzítés, illetve van néhány – szerintem nem túl lényeges – szoftveres újítás.

A Galaxy S9 egy nagyszerű készülék, de az én szememben ez csak egy ráncfelvarrott telefon és ha Galaxy S8-am lenne én nem váltanék.

Ha a két telefon között vacilálsz, legyen az a szempont, hogy a Galaxy S8 hivatalos viszonteladói ára 189.990 Ft, a Galaxy S9-é pedig 279.990 Ft. Lehet olcsóbban is kapni őket, de nagyjából így alakulnak a nagyobb webáruházaknál az árak. Én szerintem neméri meg azt a közel 100.000 Ft plusz pénzt, de persze ezt mindenki magának dönti el.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagy hülyeség váltani, tapasztalatból mondom. (Ráadásul a Samsung újabban blokkolta a hívásrögzítést adatkezelési okokra hivatkozva, de evvel nem dicsekszenek egyik tesztben vagy leírásban vagy akármiben sem.)

  2. Abszolút igazad van,de szerintem ez annak is köszönhető,hogy app-okat nem probálnak.
    Engem még az akksi ideje zavar,mert könnyen merül.
    (Csak azért nem bántam meg,mert S7edge-ről váltottam S9+-ra)

Comments are closed.