Pár nap van csak hátra, hamarosan leáll a Google Stadia, ideje felkészülni rá.

Január 19-én reggel 8:59-kor leállítja a Google a Stadiát, a játékstreaming platform kb. 3 éven át működött.

Hamarosan leáll a Google Stadia, így viheted át az adataidat

Egyes játékok esetén lehetőség van a mentéseket, esetlegesen a karaktereket átvinni egy másik platformra, íme, hogyan:

  • Cyberpunk 2077: A CD Projekt Red segítségével a Google Takeout-on keresztül manuálisan letölthetőek az adatok számítógépre. A stúdiónak van egy útmutatója a honlapján, amely leírja a folyamatot. A Stadia leállása után ezek az adatok nem lesznek elérhetőek.
  • Destiny 2: Ha át szeretnéd vinni a Destiny 2 karaktereidet a Stadiáról más platformokra, január 18-a előtt be kell kapcsolnod a keresztmentést. A Bungie részleteket a támogatási webhelyén talál.
  • Hitman 3: Az IO Interactive lehetővé teszi a játékosok számára, hogy egyszeri „Stadia Progression Carryover”-t hajtsanak végre, hogy a mentéseket PC-re (Windows, Steam vagy Epic), Xboxra vagy PlayStationre vigyék át. Össze kell kapcsolnod IOI-fiókodat Stadia-fiókoddal, mielőtt a Stadia szerverei leállnának. Az IO Interactive várhatóan január 11-én nyitja meg az átviteli eszközt a támogatási oldal szerint, de a felkészüléshez már most összekapcsolhatod fiókjaidat.
  • The Elder Scrolls Online: Jelentkezz be az Elder Scrolls Online fiókodba a Bethesda webhelyén, majd letöltheted és játszhatsz PC-n és Mac-en is vele.
  • Ubisoft-játékok: A Ubisoft ingyenes PC-példányokat ad ki a Stadián lévő Ubisoft-játékaidból (öt kivétellel, és ezek közül három Just Dance játék). Az ingyenes játékok eléréséhez a január 18-i leállás előtt össze kell kapcsolnod Ubisoft- és Stadia-fiókodat. Minden olyan játék esetében, amely támogatja a keresztmentést, a mentések a PC-re is átmásolódnak.

A Google emellett visszatéríti az összes Stadia szoftver vásárlást a Stadia Store-ból és hardvervásárlásokat a Google Store-ból. A vállalat novemberben kezdte meg a visszatérítések feldolgozását, és várhatóan január 18-ig feldolgozza a visszatérítések többségét.

Stadia nem aratott hatalmas sikert, a Google pedig nem szereti a hosszú távú befektetéseket, éppen emiatt már rengeteg projektet elkaszáltak. Így járt most a felhőalapú game streaming szolgáltatásuk is.

A Stadia technológiáit más termékeknél használják, például a YouTube-nál és az AR alapú projektjeiknél, illetve Stadia alkalmazottak is más munkát kapnak a cégen belül.

A szolgáltatást az elmúlt 2 évben övezték viharos sztorik: bezárták a saját játékfejlesztő stúdiót, és a Stadia vezetője is elhagyta a vállalatot.

Bár a Stadia véget ér, a felhőalapú gamingnek még korántsem annyi. A potenciál megvan benne, és a többi cég, köztük a Microsoft, az Nvidia és az Amazon is bízik a saját platformjuk sikerében.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Mérnökinformatikát tanulok, szabadidőmben cikkeket írok és videókat készítek. Mindenféle tech téma érdekel, így a Tech2-n olvashattok tőlem mobilokról, közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is.